Reklama

Červen je kouzelný měsíc. Zahrádka nám dopřává bohatství barev, vůní a chutí. Červen je čas jahod, které hravě uspokojí všechny výše jmenované smysly. Jsou krásné na pohled, když kvetou, a zrají, voní a chutnají báječně. Zvláště ty z vlastnoručně vypěstované. Jak jich sklidit co nejvíc bez bláta, plísní a plevelů, si připomeneme v tomto článku.

Jistě mi dáte zapravdu, že jahody patří k nejoblíbenějšímu ovoci. Přestože si je můžeme koupit celoročně v supermarketech, těm, které nám poskytne naše zahrádka, se zdaleka nevyrovnají. Jsou sice krásně červené a veliké, ale takové nijaké, jakoby bez chuti.

Zato jahoda utržená na záhonu, to je jiná písnička. Pokud patříte k milovnicím jahod, stejně jako já, určitě víte, o čem mluvím.

V pěstování jahod jsem vlastně začátečník a stále sbírám zkušenosti. Loni jsem také vysadila jahody, ale nesklidila skoro žádnou. Na všech si, dřív než my, pochutnali slimáci. Jsme totiž víkendoví pěstitelé a vždycky mě předběhli. A ty, které nezbaštili ti nenasytní plži, shnily na záhonu.

Letos jsem se tedy rozhodla pěstovat jahody na folii. Ne že by zabránila invazi slimáků, ale letos jich je kupodivu málo. Nebudu zkoumat proč, ale jsem ráda, že je nemusím hubit a že snad nějaké jahody konečně sklidím.

Folie má mnoho dalších výhod.

·        Udržuje vlhkost, kterou jahody potřebují k dobrému růstu a velikosti plodů,

·        zahřívá půdu

·        zamezuje množení plevelů

·        zrající jahody se neumažou od zeminy a tolik neplesniví, protože se udržují v relativní čistotě a suchu.

Abyste měli ještě větší jistotu, podložte keříčky slámou. Nemáte-li slámu, může posloužit geotextilie, papírovou lepenku nebo dřevní štěpku.

jah

jahod

Zajímavosti o jahodách:

  • Obsahují velké množství vitamínů skupiny B, vitamínu C a K, karotenu a dále vápník, draslík, jód, sodík a železo.
  • Bělí zuby.

Mlsání jahod je nejen kulinářským zážitkem, ale i zdraví prospěšné.

Čtěte také: