Domácnost

Červen na zahradě: Je čas na sběr a sušení bylinek

Pěstování bylinek je poměrně jednoduché a nepotřebujeme k němu zahradu. Stačí nám truhlík za oknem, nebo na balkoně. Čerstvé jsou určitě nejlepší, ale pokud se nám krásně rozrůstají, můžeme je ostříhat. Tím nejen podpoříme jejich růst, ale získáme i zásobu voňavého koření na zimu, kterému se to kupované nikdy nevyrovná. Jak je správně usušit, si připomeneme v tomto článku.

Také se vám bylinky krásně rozrůstají a nestačíte je konzumovat čerstvé? Tak si je usušte. Červen je pro první sklizeň máty, meduňky, bazalky, oregana, tymiánu a spousty dalších voňavých bylinek ideální. Jsou krásně svěží, zelené a úžasně aromatické.

garden

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Já osobně je sklízím dříve, než vyženou do květu. Jsou tak mnohem křehčí a dají se zužitkovat nejen listy, ale i lodyhy.

Kdy sklízet? Nejlepší je horké, suché a slunečné počasí, nejlépe dopoledne a poledne. To mají bylinky nejlepší vůni a chuť.

Jak sklízet? Některé bylinky třeba máta, meduňka, oregano se můžou seříznout poměrně radikálně, protože snadno obrůstají. Pozor byste měli dát u tymiánu, bazalky nebo šalvěje a nestříhat až na „dřevo“, ale jen mladé výhonky, aby rostlina nezaschla a měla sílu znovu obrazit.

Kde a jak sušit? Nejdůležitější je suché stanoviště s dobrým prouděním vzduchu, třeba půda, čistá zahradní kůlna. Za suchého a teplého počasí můžete sušit i venku, ale pouze ve stínu. Třeba v pergole nebo pod střechou. Čím rychleji a důkladněji bylinky usušíme, tím lépe.

Delší rostliny je dobré svázat do menších „kytic“ a zavěsit „hlavou“ dolů. Samostatné listy můžeme sušit v tenké vrstvě na sítech. Tenká vrstva je důležitá, aby se bylinky nezapařily a nezčernaly. Pak by byly nepoužitelné.

Jak poznáte, že jsou správně usušené? Jako když sušíte seno. Musí vám v rukách „chrastit“ a snadno se lámat na drobné části. Když rozemnete listy mezi prsty, cítíte opojnou vůni.

Jak je správně uskladnit. Pokud jsou bylinky opravdu suché, neváhejte a vložte je do skleněných dóz (nejlépe z tmavého skla) s pevně uzavíratelným víčkem. Pokud takové nemáte, postačí zavařovací sklenice, ale ty musíte uskladnit v temnu a suchu.

Dobře usušené a uskladněné bylinky vám vydrží až do příští sklizně.

Jak jste na to s pěstováním bylinek vy, milé ženy-in? Bez které si nedokážete svůj jídelníček představit? Sušíte si bylinky, nebo je konzervujete, nakládáte, či zamrazujete? Napište nám o svých zkušenostech.

Čtěte také:

   
13.06.2016 - Zahrada a květiny - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. [13] Olica [*]

    Mám bylinek skoro celou zahradu. Každý rok si vyrábím svoje vlastní sirupy - bezový, meduňkový, mátový, z mateřídoušky, ale i z levandule. Z bylinek připravuji i čaje, nové pečené brambory se směsí čerstvých bylin ( šalvěj, oregano, estragon, pažitka, petrželka, libeček a saturejka) nám doma taky moc chutnají.

    superkarma: 0 13.06.2016, 23:30:50
  2. [12] esunad [*]

    Bylinek mám fakt hodně, to by bylo na několik řádků. Každý rok mi přibudou další bylinky a už dávno nemám bylinkový záhon, ale plantáž. Suším, dělám tinktury, soli,lektvary,do medu,masti, vařím z nich.

    superkarma: 0 13.06.2016, 23:26:56
  3. [11] Jarek9 [*]

    právě suším květy měsíčku Sml16

    superkarma: 0 13.06.2016, 23:11:07
  4. [10] janavys [*]

    Já pěstuji jen petržel kudrnku a pažitku. Obojí nasekám a dám do mrazáku. Zásoba do další sklizně.Sml22

    superkarma: 2 13.06.2016, 20:48:09
  5. avatar
    [9] Kadla [*]

    Eliana — #8Super nápad!!!Sml67

    superkarma: 0 13.06.2016, 13:09:20
  6. avatar
    [8] Eliana [*]

    Kadla — #7Máta mi vydrží až do mrazíků venku, ale je prima ji dát rovnou do tvořítek na led s vodou a pak to házet do drinkůSml30

    1. na komentář reaguje Kadla — #9
    superkarma: 2 13.06.2016, 11:24:45
  7. avatar
    [7] Kadla [*]

    Eliana — #4O tom jsem taky přemýšlela, hlavně u máty.. aby bylo v létě na mochito Sml30

    1. na komentář reaguje Eliana — #8
    superkarma: 0 13.06.2016, 09:48:39
  8. avatar
    [6] Kadla [*]

    Včera jsem zrovna vyráběla sirup z květů bezu...

    superkarma: 0 13.06.2016, 09:48:01
  9. [5] bobani [*]

    usuším

    superkarma: 0 13.06.2016, 08:38:25
  10. avatar
    [4] Eliana [*]

    Ještě není špatně je zmrazitSml22.

    1. na komentář reaguje Kadla — #7
    superkarma: 0 13.06.2016, 07:36:09
  11. avatar
    [3] gerda [*]

    Teď je doba hojnosti, vždycky jsem záviděla zemím, kde tohle mají po celý rok.

    superkarma: 0 13.06.2016, 07:23:47
  12. [2] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 13.06.2016, 07:05:49
  13. [1] Boros [*]

    Vařily jsme s dcerou mátový sirup- je dobrý, ale překvapilo mne, jak je řídký- čekala jsme podstatně hustší kapalinu na to, kolik je tam cukru

    superkarma: 0 13.06.2016, 06:23:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme