Reklama

 Kdo jednou ochutnal čerstvě utrženou jahodu z vlastního záhonu, už by jinou nechtěl. Také se nemůžete dočkat?  Množství květů slibuje bohatou úrodu, ale bez práce to nepůjde. Co je třeba udělat, abychom sklidili co nejvíce kvalitních jahod, si připomeneme v tomto článku.

jahody

Jahody pěstuji už dlouho. Vyzbrojena maminčiným heslem, že „jahody jsou plevel, který roste sám“, jsem do toho šla bez zábran. A celkem se mi daří, i když je nepěstuji zrovna v ideálních podmínkách. Ale snažím se a za tu péči se mi odměňují poměrně slušnou úrodou.

Pravda, úplně bezúdržbová plodina to zase není. Jinak by většinu chutných plodů sežrali slimáci, zničila plíseň, usoužilo sucho nebo udusil plevel.

Zálivka

Prvního nepřítele v podobě přízemních mrazíků už máme za sebou, teď naopak bojujeme se suchem. Slunce a vysoké teploty jahody snáší velmi dobře, ale čeho je moc, toho je příliš. Zvláště v době tvorby plodů jim dlouhodobé sucho nesvědčí, proto je potřeba zalévat. Nejlépe brzy ráno a vydatně ke kořenům. Nikdy nezalévejte v době největšího žáru. Rostlinám by se spálily listy. Já vím, že to netřeba připomínat, ale tento nešvar vidím poměrně často.

Vlhkost půdy můžete udržet i mulčováním: čerstvě posečenou trávou, slámou, dřevitou vatou nebo textilií, která propouští vláhu.

  • Více o pěstování jahod na propustné „folii“ najdete v tomto článku ZDE

Čistota chrání plody

jahody

„Podestýlka“ výše zmíněnými materiály má ještě další výhodu: Udržuje plody čisté a zabraňuje tomu, aby se dotýkaly půdy. Zvláště po dešti hrozí jahodám hniloba, která se rychle šíří. Dobrým, i když poněkud nákladnějším pomocníkem, jsou plastové podložky nebo drátěné stojánky, které drží těžké plody nad zemí.

Nepodceňujte pletí

Pokud nepěstujete jahody na speciální propustné folii, musíte vytrhávat plevel. Je to sice otravná činnost, ale určitě se vyplatí. Plevel v záhonu nevypadá hezky, ale hlavně ubírá jahodníku živiny, vodu a daří se v něm škůdcům.

Nenechte jahody slimákům!

Na jahody si brousí zuby i slizcí živočichové s velkým apetitem, kteří dokáží naši úrodu sklidit dříve, než my. Metod jejich hubení je celá řada a psali jsme o nich třeba v tomto článku ZDE, ale jak jsem se dozvěděla od odborníků, nad pivní pasti není. Zakopejte do záhonu PET lahve s pivem. Ty jsou pro slimáky neodolatelným lákadlem a zároveň spolehlivým lapačem.

Správná sklizeň

jahody

Zralé jahody sbírejte pravidelně a průběžně. Nejvhodnější doba sběru je brzy zrána, když oschne rosa, nebo až k večeru. Vybarvené a pevné plody trhejte opatrně s kalichem a malou stopkou. Jahody bez stopky se dříve kazí. Po sběru jahody uskladněte v chladu a co nejdříve zpracujte

Jak s nimi naložíte, už je na vás. Na prvních si určitě s radostí pochutnáte „jen tak“, další můžete zmrazit, vyrobit z nich koláč, knedlíky, džem, nebo kompot.

jahody

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Čtěte také: