salát s tuňákem a sušenými rajčaty

Krásné slunečné počasí téměř vybízí ke konzumaci různých lehkých a osvěžujících salátů. Komu by se chtělo dlouze vyvařovat, když přijde odpoledne z práce a přepadne ho hlad? V této době u nás doma v lednici nesmí nikdy chybět vanička se salátem - nejoblíbenější je rukola a polníček, hlávka ledového salátu a třeba klasický hlávkový salát. Určitě je z čeho vybírat.

Suroviny

1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
10 sušených rajčat v olivovém oleji
oblíbený salát - rukola, polníček, ledový salát, baby špenát, dubáček...
pár hoblinek pecorina
domácí majonéza

Postup

Sušená rajčata vytaháme z oleje, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Salát omyjeme, osušíme, případně odstředíme v odstředivce. Větší kusy salát natrháme!!! Nekrájíme. Všechny saláty a rajčata v míse promícháme.

Přidáme tuňáka a opět promícháme.

Všechno zalijeme připravenou domácí majonézou. Kdo by se ji nepamatoval z receptu na hamburgerové housky, tak připomínám... A maličko měním recept.

Suroviny

1 vejce
100 ml zastudena lisovaného řepkového oleje
1 lžička plnotučné hořčice
sůl a pepř podle chuti
1 stroužek česneku - prolisovaný
1 lžička bílého vinného octa

Postup

Všechny suroviny dáme do vyšší, užší nádoby. Na dno nádoby položíme tyčový mixér a zapnutým mixérem několikrát pohybujeme nahoru dolů. Za pár sekund máme hotovou úžasnou majonézu!

Když s majonézou pošetříte, nebo na salát použijete zálivku jen z vinného octa a olivového oleje, bude dokonale dietní.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama