Nezaměnitelná, výrazná chuť zázvoru není to jediné, proč byste si ho měli dopřát pravidelně. Už po tisíciletí je ceněn pro léčivé účinky. A že jich má! Rozhodně si tuto léčivku nespojujte jen s kurýrováním z nachlazení nebo chřipky.

  • Působí antibakteriálně a protizánětlivě.
  • Je výtečný na žaludeční nevolnosti, a to i v těhotenství (v tomto stavu to ale nepřehánějte s jeho množstvím).
  • Posiluje obranyschopnost organizmu.
  • Pomáhá snižovat cholesterol.
  • Stimuluje krevní oběh, snižuje krevní tlak, chrání před srdečním infarktem.
  • Tlumí nadýmání, pocit plnosti a funguje i při průjmech.
  • Podporuje erekci.

To už je dost důvodů, proč si zázvor dopřávat pravidelně, co říkáte?

Jak zázvor pěstovat?

Když se rozhodnete pro pěstování zázvoru, máte na výběr. Buď si můžete v zahradnictví zakoupit hotovou rostlinku, nebo oddenek, který si zasadíte a vypěstujete sami. Je tu ale i mnohem snazší a levnější možnost. Stačí nechat vyklíčit v běžném obchodě zakoupený kořen, který měl původně skončit v čaji. Ano, i ten se vám může podařit přivést opět k životu (i když se říká, že bývá proti klíčení chemicky ošetřen - pomoci by mělo namočení do vody).

Vyberte ten správný kus
Kořen by neměl být seschlý, ale co nejčerstvější, ideálně ještě s tenkou slupkou. A pokud na něm uvidíte zřetelné pupeny, rychle s ním do košíku.

Doma kořen přes noc namočte do vlažné vody a druhý den zasaďte. Jestliže chcete mít jistotu, že skutečně nesázíte mrtvý kořen, můžete s umístěním do květináče počkat týden, dva, než začne v teple klíčit. Pokud má oddenek více pupenů, můžete ho rozřezat na více dílů a zasadit samostatně.

  • Až budete zázvor sázet, zvolte nižší, ale o to širší květináč. Jde vám přeci především o kořeny, a ty rostou hlavně vodorovně. Dopřejte jim výživnou, ale dobře propustnou zeminu. Kořen položte pupeny vzhůru a zasypte je pár centimetry zeminy tak, aby nebyl kořen vidět.
  • Květináč ponechte na teplém, světlém místě, nevadí ani sluníčko, naopak. Ale až rostlinka vzejde, přesuňte ji do polostínu.
  • Prospěje jí, když bude letněná, ale rozhodně ne na přímém slunci a větru. Dobře naopak prospívá ve sklenících.
  • Rostlinku pravidelně zalévejte, ale nenechte ji stát ve vodě. Až se objeví listy, můžete je čas od času rosit.
  • Počítejte s tím, že na podzim o listy dorůstající necelého metru přijdete. Zežloutnou a seschnou. Rostlina totiž přechází do vegetačního klidu, aby mohla na jaře opět vyrašit.
Zázvor pochází z Číny, nebo z Indie. Dnes se ale kromě Asie pěstuje také v Africe, jižní Americe, nebo třeba na Jamajce, kde by měl růst ten nejkvalitnější.

Kdy se dočkáte úrody?

Jak jistě tušíte, nebude to hned. Nechte zázvor, aby se rozrostl. Kořen napoprvé sklízejte nejdříve po necelém roce.

  • Pro velkopěstitele je signálem ke sklizení oddenků právě období vegetačního klidu. I vy můžete kořen vyjmout, spotřebovat a část opět zasadit. A tak stále dokola.
  • Další možností je sklízet zázvor průběžně. Stačí odhrnout zeminu, kousek kořenu prostě odříznout a poté opět zakrýt.

Ať tak, nebo onak, získáte nekonečnou zásobu tohoto skvělého daru přírody.

Čtěte také:

Uložit

Reklama