Vaření

Čerstvé saláty Salanova a Salanova Crispy v květináčích exkluzivně v obchodech Tesco

Jaro je v plném proudu a v obchodech se začínají zelenat saláty nejrůznějších druhů. Společnost Tesco přichází letos se dvěma novinkami. Exkluzivně nabízí svým zákazníkům čtyři varianty salátu Salanova a Salanova Crispy v květináči.

salatyJsou námi tak oblíbené saláty někdy opravdu čerstvé? Bohužel! Každý salát, který se rozhodneme vložit do našeho nákupního košíku, je nejméně 48 hodin „starý“. Z logistického hlediska totiž není možné saláty sklizené na poli rovnou odvážet do obchodů. Tesco ovšem v současné době nabízí na svých pultech opravdu čerstvé a křupavé saláty. Docílil toho tak, že saláty nabízí svým zákazníkům v květináči, ve kterém si ho spotřebitelé mohou přinést domů, dopěstovat a postupně konzumovat dle potřeby. Saláty tak přináší domů 100% čerstvé a bez ztráty vitamínů a jiných prospěšných látek. V nabídce Tesco jsou od dubna 2 druhy a 4 varianty těchto produktů – novinky Salanova a Salanova Crispy. Salát Salanova je zároveň do obchodů Tesco dodáván exkluzivně.

Salanova, Tesco, běžná cena: 19,90 Kč za kus

salátyHlávka tohoto salátu je tvořena velkým množstvím stejně velkých lístků, které jsou přímo esencí chutí a čerstvosti. Rychle a snadno se z něj připraví řada vynikajících pokrmů. Salanova má v průměru 4x více jednotlivých lístků než klasické odrůdy salátů. Právem je tak pasován za neoficiálního krále mezi saláty. Menší lístky, které postupně vyrůstají a sílí, jsou sladší a křehčí a také déle vydrží. Díky praktickému balení v květináči, ve kterém tento salát společnost Tesco prodává, si můžete doma utrhnout opravdu ten nejčerstvější kus. V nabídce jsou navíc i různé barevné varianty. Chuťově vás překvapí zejména svou sladkostí.

Salanova Crispy, Tesco, běžná cena: 19,90 Kč za kus

Salát Crispy se stejně jako Salanova vyznačuje zejména jemnou sladkou chutí a křupavou konzistencí. Lístky tohoto salátu jsou lehce „potrhané“, což mu dává velmi atraktivní vzhled. Právě jeho netradiční lístky jsou to, co jej dělá jedinečným. Díky nim dokáže každé jídlo ozvláštnit a přitom si udržet opravdu jemnou chuť. Společnost Tesco jej dodává opět v praktických květináčích, takže si každý může doma utrhnout právě dorostlé čerstvé lístky salátu. K dostání je buď světlá, nebo tmavá varianta.

Originální recept na zeleninovo-ovocný salát Crispy s tamarillem naleznete na www.tescorecepty.cz.

Poradna: Rady a tipy pro přípravu a skladování čerstvých salátů

Stanislava MeleOdpovídá: Stanislava Mele, manažerka nákupu obchodního řetězce

Jak poznám opravdu čerstvý salát?

Čerstvost u většiny salátů poznáme už na první pohled. Salát nesmí být povadlý, zbarvený např. do hněda, pokud to není jeho přirozená barva, či nesmí nějak měnit konzistenci. Neměl by být také mechanicky poškozený nebo nést stopy po různých škůdcích. U balených salátů můžeme čerstvost ověřit datem balení případně spotřeby na obalu, u nebalených pak přímo u prodejce. Pokud chcete koupit ale opravdu čerstvý salát, doporučuji se zaměřit na naše novinky – saláty v květináčích.

Je rozdíl mezi saláty, které se prodávají v zimě a těmi jarními?

 Rozdíl je určitě v šíři nabízeného sortimentu. Přes zimu se k nám nedostane tolik druhů jako na jaře, kdy je jejich hlavní sezóna. Zároveň typické jarní saláty, které rostou venku na poli a potřebují ke svému růstu určité klimatické podmínky, jsou určitě lepší volbou než ty vypěstované ve sklenících přes zimu. Konzumovat bychom měli ideálně vždy sezónní potraviny, protože ty obsahují nejvíce prospěšných látek.

Existují rozdíly v chuti salátů?

 Určitě ano. Jarní saláty mívají sladší a jemnější chuť a jsou vhodné ke konzumaci i samostatně – třeba jen s olivovým olejem a kapkou citronu. Tužší saláty, jako např. římský salát, nebo tzv. pekingské zelí, mají méně výraznou chuť a hodí se nejvíce do míchaných salátů. Dále pak existují různé zvláštní odrůdy salátů, jako je např. rukola a čekanka, které mají specifickou nahořklou chuť.

Jak nejlépe saláty doma uchovávat, aby nám vydržely co nejdéle čerstvé?

 Saláty rozhodně doma před uložením neomýváme, ani je nijak „nečistíme“. To vše provedeme až těsně před jejich konzumací. Ideální je vložit salát do plastové nádoby přikryté vlhčenou utěrkou, která nám zajistí vhodné podmínky a přitom dovoluje salátu „dýchat“. Skladovat bychom je měli v dolní části lednice, v přihrádkách tomu určených, při teplotě do +8 °C.

 Jak na pultech obchodů poznáme „dnešní“ salát od toho včerejšího?

Většina čerstvých jarních salátů začíná velmi rychle uvadat. Pokud nejsou zasazené v hlíně, jejich trvanlivost se pohybuje (v závislosti na konkrétní odrůdě) v řádech několika dní. Jednoduchý způsob jak poznat salát čerstvý od toho „včerejšího“ je podle listů – pokud se nám zdají „unavené“, pravděpodobně půjde o salát starší.

Jak správně salát porcovat a zpracovávat? Máme používat nůž nebo jej trhat?

Většina salátů by se rozhodně měla trhat. Tedy pokud nechceme zničit vitamin C a extrémně citlivou kyselinu listovou. Výjimku v tomto tvoří salát římský, ze kterého se připravuje např. známý Caesar salát, jehož listy by se naopak měly krájet.

Máte nějaký recept na zpracování čerstvých jarních salátů?

 Zmínila bych dva svoje oblíbené recepty: Prvním je hlávkový salát Salanova a dubáček s krevetami a mozzarellou, druhým je pak klasický salát Waldorf.

 

Salát Salanova a dubáček s krevetami a mozzarellou

salátIngredience na salát

  • 250 g ciabatty nebo bílé bagety
  • 250 g cherry rajčátek na keříčku
  • polovina salátu Salanova Butter
  • polovina červeného dubáčku Salanova
  • 500 g krevet
  • 1 stroužek česneku, najemno nasekaný
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • mořská sůl a černý pepř
  • 5 lžic olivového oleje extra virgin
  • 2 lžíce octu z červeného vína
  • 150 g zelených oliv, bez pecek
  • 1 mozzarella z buvola
  • 2 lžíce olivového oleje

Příprava

salátTroubu předehřejte na 180 °C. Ciabattu rozdělte na kousky, rozložte je na plech a nechte opéct v troubě po dobu 15 minut. Po 5 minutách na pečící plech přidejte i cherry rajčátka.

Očistěte krevety a smíchejte je s česnekem, olivovým olejem a rozmarýnem. Poté osolte a opepřete. Takto naložené krevety grilujte asi 4 minuty, dokud nebudou zcela růžové.

Vytvořte směs z olivového oleje extra virgin a octu z červeného vína s trochou soli a pepře. Odkrojte salát nožem. Listy pak omyjte, osušte a dejte do velké mísy. Nejprve je pokapejte zálivkou, poté k nim přidejte olivy, mozzarellu, krutony z ciabatty a nakonec krevety.

Salát Waldorf

Ingredience na salát

  • 5 plátku celeru
  • 1 jablko (např. Jonagold)
  • 200 g uzených kuřecích prsíček
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 zelený Salanova Crispy salát
  • 100 g rozinek

Ingredience na dresing

  • 3 lžíce majonézy
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička tekutého medu
  • mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř

Příprava

Nakrájejte plátky celeru na menší kousky. Vyjměte ohryzek a nakrájejte jablko. Poté i kuře.

Rozehřejte pánev a opražte vlašské ořechy po dobu 3 minut. Vyjměte je, nechte vychladnout a nahrubo nasekejte. Smíchejte majonézu, citrónovou šťávu, hořčici a med. Dochuťte solí a pepřem.

Jedním řezem odstraňte spodní část salátu. Pokud chcete, listy můžete nakrájet na ještě menší kousky, poté je umyjte, osušte a položte na dno velké mísy. Smíchejte s celerem, jablkem a kuřetem. Přidejte vlašské ořechy a rozinky. Dochuťte dresingem.

Spousty dalších receptů na přípravu salátů naleznete na našem webu www.tescorecepty.cz.

 
   
26.04.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [5] AmeA [*]

    Přinesla dom a zdechl Sml31 Sml15 Sml31

    superkarma: 0 26.04.2016, 22:53:25
  2. [4] bobani [*]

    Sml22

    superkarma: 0 26.04.2016, 14:21:26
  3. [3] RybkaL [*]

    Saláty miluju a mám jich na zahradě velkou zásobárnu, hodně druhů a vždy čerstvé.

    superkarma: 0 26.04.2016, 10:42:28
  4. avatar
    [2] gituška [*]

    Saláty si dělám často

    superkarma: 0 26.04.2016, 07:48:13
  5. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 26.04.2016, 07:08:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme