Vaření

Čerstvé fíky zapečené s kozím sýrem

Čerstvé fíky u nás nesežete často. Proto, když jsem uviděla ve svém oblíbeném obchodě, musela jsem je koupit. A potom vymýšlet, jak je co nejlépe využít.

fíky s kozím sýrem

Využila jsem nové zapékací mističky z Tchiba, které úplně náhodou ladily zrovna s fíky a levandulí. Asi znamení :-) A čerstvý kozí sýr, který k nám dovezla kamarádka Lenka. K tomu pár minut práce a dalších pár minut zapékání v troubě a výsledek mě více než příjemně překvapil.

To jsou někdy takové ty pokusy, které člověk dělá, aby vyzkoušel něco nového. Já často prošmejdím různé oblíbené zahraniční weby o vaření, abych se inspirovala. Na notebooku v kuchyni mám otevřených dvacet oken, rychlost je potom naprosto šnečí a výsledek se podobá všem dvaceti receptům. Od každého trochu. Přiznám se, někdy to prostě nedopadne a jídlo letí do koše. Ale to se stává jen občas. Snažím se přemýšlet dopředu, které chutě k sobě ladí a neladí, a držet se osvědčených kuchařských postupů.

fíky

Suroviny

  • 4 čerstvé fíky
  • 150 g čerstvého kozího žervé
  • trocha medu
  • snítka tymiánu
  • kytička levandule
  • sůl
  • můžou být ještě pekanové ořechy na posypání

Postup

zapečené fíky

Fíky důkladně omyjeme, osušíme a rozkrojíme nebo nakrájíme na plátky. Fík rozkrojený tak, jak je na fotce, roztáhneme, aby byl co nejvíce otevřený.

fíky s kozím sýrem

Med zahřejeme a krátce v něm povaříme pár fialových kousků levandule a tymián. Maličko osolíme.

fíky s kozím sýrem

Do rozevřeného fíku dáme kozí sýr a zalijeme kořeněným medem. Můžeme ještě zasypat nasekanými pekanovými nebo vlašskými ořechy.

fíky s kozím sýrem

Zapečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 15 minut. Sýr se rozteče, fíky změknou, vypustí trochu šťávy, a to všechno se spojí v úžasný a lehký pokrm.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
26.09.2014 - Předkrmy - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] Eva_CZ [*]

    gerda — #29Sml67

    superkarma: 0 29.09.2014, 14:39:57

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Breberka456 [*]

    Já to chci jíst Sml22

    superkarma: 0 29.09.2014, 14:19:05
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    Rikina — #28pche, nevíš, co je dobrý. Tak to potom nemůžeš mít ráda ani bryndzové halušky - i když jde o ovčí tvaroh, že? Po nich bych se utloukla, když stála bryndza 5 korun 250 g, mívali jsme je často a ještě jsem vymýšlela, co z bryndzy udělat. Takže jsem dělala bryndzové tyčinky (stejný díl bryndzy, tuku, mouky) - zrovna jak je na stejné díly tvarohové těsto na šátečky nebo tyčinky naslano.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #31
    superkarma: 0 29.09.2014, 12:40:52
  3. [28] Rikina [*]

    gerda — #26 Produkty z kozího mléka prostě smrdí. Nebo tedy mají výrazné typické aroma. Tak moc výrazné, že pokud na farmářském trhu vidím stánek, kolem kterého je podezřele hodně místa a žádní zákazníci, na 100% je to stánek nějaké kozí farmy. Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #29
    superkarma: 0 28.09.2014, 22:50:30
  4. avatar
    [27] gerda [*]

    Eva_Fl — #25už jsem se divila, na co jste tam zvyklíSml52

    superkarma: 0 28.09.2014, 15:03:54
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    Rikina — #23Už jsi viděla mléko od kozla??Sml58 Tak vidíš. To, co smrdí, je kozel - a ten teda vydá!! Je to cítit na kilometr. Kozí tvaroh jsem jedla, přiznám že jsem to rozbalila s obavou. Ale zbytečnou, protože to nebylo absolutně ničím cítit, jen lahodně máslově, mléčně - to se nedá popsat.

    1. na komentář reaguje Rikina — #28
    superkarma: 0 28.09.2014, 15:03:25
  6. avatar
    [25] Eva_CZ [*]

    Smarja - 68F. ........ zrovna jsem vstala

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    superkarma: 0 28.09.2014, 13:58:41
  7. avatar
    [24] Eva_CZ [*]

    gerda — #22 venku je sice jak v riti, ale my tady mrzneme Sml29. Vsechny nase navstevy travi svuj pobyt na terase, protoze ja doma chladim na nadhernych 68C. Sml57Sml57Sml57Sml57

    superkarma: 0 28.09.2014, 13:57:53
  8. [23] Rikina [*]

    No jo, vypadá to i hezky, barevně. Ale já mám ty předsudky. Fíky mají milion jadýrek, to se přece nejí. Navíc chuť nic moc. Sml80 Kozí sýr smrdí. Strašně. Kozí mléko taky. A nejen to. Kdysi jsme měli takovou výletní trasu, která procházela kolem kozí farmy. To byl tak strašný puch, kilometr před i za farmou. Takový ostrý, nepříjemný. Vždycky jsme výrazně zrychlovali krok, abychom tuto oblast minuli v co nejkratším čase. Nikdy by mě nenapadlo jít si tam cokoli koupit. Naproti tomu na festivalu Barevná planeta nabízeli spoluobčané přistěhovalí ze Senegalu jakési jejich typické jídlo, a to bylo z kozy, jakýsi kozí guláš, výrazně aromatický, a ještě hodně kořeněný, a to teda bylo velice dobré, takže kozy bezesporu užitečné jsou. Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 28.09.2014, 09:33:17
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    Eva_Fl — #21domácí zabijačku, když máš výchozí suroviny, není až tak těžké udělat. V kuchařkách jsou dost podrobné recepty. Jenomže, když tam u vás máte dusná vedra, tak to chce asi lehčí jídla? Domácí tlačenku zvládnu, nic na tom není, akorát vždycky trnu, aby dobře ztuhla a přidávám tam i sypkou želatinuSml30 Jitrnicový prejt je taky snadný, jen ta jelita - na to potřebuješ krev a ta se určitě nedá koupit. Kašli na to, stejně to není moc zdravé, ještě tak tlačenka, že má v sobě kolagenSml52 Domácí husy se docela bojím, teď jsem je viděla chodit kolem potoka a budu moc ráda, když dostanu už jenom "maso", nemohla bych to jíst, být u toho. Dcera taky říkala, že na den odjede. Husy jsou totiž inteligentní tvorové, nebýt toho, že si je letos pořídili, nijak bych po ní netoužila. Ale určitě ji nesežerem naráz. A musí se péct od časného rána, tak od šesti, aby byla k obědu.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #24
    superkarma: 0 28.09.2014, 05:14:43
  10. avatar
    [21] Eva_CZ [*]

    gerda — #20 moje svagrova tady rycela nadsenim, jak pry mame DOBRE a uzasne kureci maso! Nechteli s brachou verit, ze ty rizky jsou z kureciho. Ja vim, ze tam mate draho, moc draho.... Sml22Sml22Sml22Sml22 Vlastne tam mate ceny, jako my tady - jen ten prijem trosku pokulhava. Ale ja jsem nikdy nejedla DOMACI husu. Jen me jednou pozvali na zabijacku a to bylo neco uzasneho, mam celozivotni vzpominku. Jenze to jsem byla o cca 25 kilo lehci, tak jsem se cpala jak pominuta. Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30 Az nekdy pojedu do Ceska, fakt si nekde objednam zabijacku a vsechno to sezeru. Tuhle jsem koupila tak strasne hnusna jelita, ze se mi obratil kufr. Asi nejakej polskej ,,reznik" - no namlel do toho zjevne vsechny parkovy zbytky, vubec to jako jelito nechutnalo, snazila jsem se z toho udelat prejt, takze jsem to cely dochutila, ale prejt to proste nebyl. Sml31Sml31Sml31Sml31Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 27.09.2014, 23:07:28
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    Eva_Fl — #19tak u nás bohužel rozdíly v ceně jsou, obrovskéSml15 Něco mám ze zahrádky, teď mám od dcery slíbenou domácí husu a kachnu (králík mi neleze) na Martina - snažím se vařit a jíst zdravě. Třeba mi velice chutná pohanka a vůbec venkovská jídla. Maso ani moc nemusím, jíme v podstatě jen drůbež.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #21
    superkarma: 0 27.09.2014, 18:12:44
  12. avatar
    [19] Eva_CZ [*]

    gerda — #18 Sml22 do myho taty ho lili, kdyz mel jako dite TBC. A on tvrdil, ze ho to vylecilo. Ale mleko mi smrdi, syr bych mohla i na kolaci.... Sml30 Tady silene jede ,,organicky jidlo a piti " - v Cesku BIO. I ,,normalni" obchody uz jsou tak pul napul. Ja uz roky kupuju tohle maso, je to fakt nebe a dudy, kupuju vajicka, maslo, mleko - no proste co muzu a maji, to koupim, cenove rozdily nejsou tak velke. Sml23

    Dale je vyhoda, ze spousta potravin se pestuje primo tady, mame ty nejbajecnejsi jahody na svete, ale samozrejme i pomerance a manga a ........ Jenze my jsme tak rozezrani, ze nejime NIC s peckama, takze kupuju vetsinou kalifornske vino a tak.

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 27.09.2014, 14:03:35
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    Eva_Fl — #16kozí sýr je skvělý. Kvůli vážné nemoci mamy se jí snažím vymluvit odpor ke kozímu mléku - ve městě je obchod s farmářskými produkty, kde ho mají čerstvé. Ne, nechce. Zatvrzelý odpor, prý se ho dost napila, když byla maláSml15 No - nutit ji nemůžu, je už dost stará, aby měla rozum.Sml30 Ale kozí sýr bych mohla denně, mám moc ráda mléčné výrobky.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #19
    superkarma: 0 27.09.2014, 08:40:36
  14. avatar
    [17] HankaPU [*]

    Alenko, blahopřeji k vítězství v soutěži "PROSTŘENO". Obstát v této tak kontroverzní skupině lidí bylo opravdu těžké. Úplně jsem žasla ... jak může někomu dospělému vadit, že v rybě jsou kosti ... atd. Jsi dobrá a z nich určitě ta nejlepší.

    superkarma: 0 26.09.2014, 19:04:08
  15. avatar
    [16] Eva_CZ [*]

    Klára Křížová — #7 v zivote by ho do me nikdo nedostal! Pamatuju si velmi zive, jak me a brachu tata naistaloval na tyden na Lysou horu a po par dnech jsem pochopila, kde se bere to mleko, ktere nam pani vedouci horske chaty servirovala. Zarvala ZUZANOOOOOOOO, pribehla koza a za chvili jsme uz popijeli. Sml52

    Tady jsem ho omylem snedla na nejakym flat breadu se susenyma rajcatama - a bylo to neco uzasnyho! Od te doby ho miluju a vyhledavam a cpu vsude, kam muzu.Sml57

    Muj syn a VON mi tvrdi, ze kozi syr neji. Hahahaha, ji ho x let, ale nevi o tom. Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 26.09.2014, 14:28:16
  16. avatar
    [15] bezinka [*]

    Sml30 fíky jsem taky objevila u nás v obchodě... slupla jsem je jen tak a moc mi chutnaly...kozí sýr nemusím

    superkarma: 0 26.09.2014, 14:24:14
  17. avatar
    [14] vladka321 [*]

    Wau, to musí být lahůdka. Fíky, kozí sýr a levandule - velmi dobrá kombinace.

    superkarma: 0 26.09.2014, 13:08:44
  18. [13] Pavla_b [*]

    Hmmmm, tak to musí být Sml59Sml59

    superkarma: 0 26.09.2014, 12:52:22
  19. [12] maja2010 [*]

    maja2010 — #11 sýr!!! ne ýr... Sml30

    superkarma: 0 26.09.2014, 12:29:39
  20. [11] maja2010 [*]

    luda1 — #8 já kozí ýr moc nemusím, ale zapečený se sladkým ovocem je úplně boží Sml67

    1. na komentář reaguje maja2010 — #12
    superkarma: 0 26.09.2014, 12:28:57
  21. avatar
    [10] blanca [*]

    asi to nemusí být špatné, jen já bych si tam nedávala tu levanduli, nemám její vůni ráda Sml23

    superkarma: 0 26.09.2014, 10:58:25
  22. [9] doginka [*]

    Fíky jsem letos také objevila v obchodě,ale slupli jsme je čerstvé.

    superkarma: 0 26.09.2014, 09:45:40
  23. avatar
    [8] luda1 [*]

    Díky za recept, také nebude zapékat, spíš jen jako salát.

    1. na komentář reaguje maja2010 — #11
    superkarma: 0 26.09.2014, 09:33:20
  24. [7] Klára Křížová [*]

    tohle jidlo miluju!!! a to jsem nedavno kozi syr vubec nejedla Sml67

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #16
    superkarma: 0 26.09.2014, 08:53:38
  25. avatar
    [6] marianaant [*]

    My pěstujeme fíky, ty nejraději jím samotné, když si je zralé utrhnu. Kozí sýr tam určitě nepotřebuji.

    superkarma: 0 26.09.2014, 08:44:36
  26. [5] Nikar [*]

    Fíků jsem si užila na dovolené, vynikající je obyčejný salát, fíky rozčtvrtit, nakrájet k tomu na kostky meloun a dochutit šťávou z citronu. Promíchat a sníst. Vynikající a osvěžující.

    superkarma: 0 26.09.2014, 08:04:35
  27. avatar
    [4] elly [*]

    Eva_Fl — #1úplně maličko, aby vůně levandule nepřehlušila všechno ostatní. Je jí tam fakt jen nádech...

    superkarma: 0 26.09.2014, 07:02:29
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    ochutnala bych ráda. Já bych to ale asi nezapékala a snědla jen tak. Mám pod kůží poučku, že každým dalším tepelným procesem v surovinách ubývají vitamíny a vůbec prospěšné složky pokrmu. Co můžu sníst syrové, nevařím. Fíky mívá často Kaufland, občas je beru jako zpestření. Když jsem byla malá, měli jsme velký fíkovník v obřím květináči. Ale ten měl plody dožluta a malé. Chutnaly dobře i takSml16

    superkarma: 0 26.09.2014, 06:25:48
  29. [2] manislava [*]

    neříkám,že to není dobré,ale takováhle nezvyklost-to není nic pro mě

    superkarma: 0 26.09.2014, 05:57:35
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Hmmmmmmmmm - FAKT levandule?

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 26.09.2014, 03:53:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme