Vaření

Čerstvé bylinky z Moravy si nacházejí cestu do českých kuchyní

Jaro voní nejen po tulipánech a narcisech, ale také po čerstvých bylinkách, které se stávají stálicemi v našich kuchyních. Češi si nejvíce oblíbili bazalku a petržel, rostoucí popularita asijských pokrmů dává zelenou také koriandru. Meziročně se poptávka po bylinkách zvyšuje o více než třetinu. Zákazníci najdou v obchodech Albert čerstvé bylinky po celý rok, a to díky dodavateli z jižní Moravy, se kterým řetězec spolupracuje již několik let.

Zájem o bylinky stále roste

Albert

Českým kuchyním vládnou čerstvé bylinky. Podle dat obchodního řetězce Albert roste prodej bylinek v květináčích o více než třetinu. Zájem o řezané bylinky roste dokonce ještě více.

Čerstvé bylinky na pulty našich obchodů putují z moravských polí a skleníků na Znojemsku. Lokální dodavatel, společnost Bylinky, zajišťuje celoroční produkci českých bylinek v květináči,“ říká Markéta Beránková, manažerka nákupu v obchodním řetězci Albert, a dodává: „Díky této spolupráci, která trvá již 4 roky, můžeme našim zákazníkům nabídnout čerstvé bylinky vypěstované na domácí půdě.“ Společnost Bylinky z Miroslavi na jižní Moravě disponuje jedním z nejmodernějších skleníků v Evropě. Navíc díky polní produkci je tuzemský dodavatel během sezóny kompletně soběstačný také v pěstování řezaných bylinek, které dodává do obchodů Albert v závislosti na sezóně až po osm měsíců v roce.

Jedničkou je bazalka, kometou koriandr

Nejoblíbenější bylinkou je jednoznačně bazalka, zákazníci ale také často sahají po petrželi, pažitce či mátě. „Stálicí v žebříčku populárních bylinek je bazalka, a to také proto, že není jednoduché ji vypěstovat doma. Naší výhodou je, že nabízíme bazalku velice chutnou a kvalitní. Právě proto jsme s ní na českém trhu tolik úspěšní,“ vysvětluje Jakub Křivák, obchodní ředitel společnosti Bylinky. „V posledních letech je na vzestupu také koriandr, který se používá především v asijské kuchyni,“ doplňuje. 

Zákazníci najdou v nabídce obchodů Albert až 11 druhů bylinek od oblíbené bazalky nebo petržele přes exotičtější koriandr či oregano až po sezónní medvědí česnek. Své místo mají na pultech v oddělení ovoce a zeleniny, kam se dostávají po nejkratší možné cestě ze Znojemska.

Bylinky umí kouzlit nejen v kuchyni

Čerstvé bylinky se zkrátka pomalu stávají stálicemi našich domácností a kuchyní. Abyste našli cestu i těch v Česku méně známým, přinášíme Vám originální recepty podle bloggerky Barbora Charvátové z oblíbeného blogu Máma v kuchyni a také tipy na jejich skutečně široké využití.

 

Koriandr       

  • AlbertListy koriandru umí dochutit například houby nebo grilované ryby.
  • Čerstvá nať je vynikajícím kořením na ryby, mimo jiné se hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a smetanových zálivek.
  • Mletý plod koriandru se přidává do sladkého pečiva, uzenářských výrobků, k pečeným rybám, drůbežímu masu a pod tučná masa.
  • Je chuťově výrazný a k jídlům, ve kterých je velmi cítit, je vhodné suché červené víno, k salátům zase suché bílé.
  • Koriandr je nedílnou součástí asijské kuchyně.
  • Léčí zažívací problémy, kašel a povzbuzuje nervovou činnost.

 

Recept: Okurkové lassi s koriandrem

Na cca 3 porce (750ml):

  • 250g bílého jogurtu
  • ½ salátové okurky
  • 100 - 150g mléka (pozor, opravdu váženo v gramech)
  • 6 stonků koriandru
  • špetka soli a pepře

Albert

Okurku oloupejte a rozkrojte na několik menších kusů. Společně s koriandrem, jogurtem a menším množstvím mléka rozmixujte dohladka. Poté přidejte zbytek mléka a dolaďte solí a pepřem. Servírujte vychlazené, ideálně po náročnějším jídle. V indické kuchyni se lassi podává na závěr menu proto, že pomáhá nastartovat trávení a zklidnit žaludek. 

 

Tymián

  • AlbertTymián je bylinkou s univerzálním využitím. Lze ji libovolně kombinovat s ostatním kořením.
  • Bylinku můžeme do pokrmů přidávat kdykoliv během přípravy, vydrží i dlouhé vaření.
  • Bez tymiánu se neobejde především středomořská kuchyně. Dochutí marinády na kuřecí i rybí maso.
  • Vůni i chuť dodá také rajčatovým polévkám a omáčkám, často je také používán při přípravě paštiky.
  • Tymián dokáže uvolnit průdušky, což ocení hlavně astmatici.

 

Recept: Rillettes s křupavým tymiánem

Na cca 1 litr hmoty:

  • 1kg vepřového boku (pohodlnější je bez kosti)
  • 150ml bílého vína
  • 15g soli
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • barevný pepř na ozdobu
  • na křupavý tymián hrst jeho snítek a olej dle potřeby

Z bůčku odstraníme kůži a nakrájíme jej na kostky (jejich hrubost si určete sami podle toho, jak velké kousky masa byste v paštice rádi měli). Vložíme do hrnce, podlijeme bílým vínem, přidáme sůl a bylinky, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na sporáku jen velmi malinko probublávat několik hodin (alespoň dvě). Čím déle, tím lépe – takto pomalu tažené maso je plné chuti a vůní.

Albert

Poté odstavíme, vybereme koření a maso rozmačkáme vidličkou nebo projedeme tyčovým mixérem. Záleží jen na vás, jestli vytvoříte kašovitou hmotu a budete mít spíše paštiku, nebo jestli byste raději maso v sádle. Nalijeme do sklenic a utěsníme víčko. V chladu lednice vydrží týden nebo dva, avšak můžete sklenici i zavařit a pak vydrží o mnoho déle.

Stejně tak dobře lze tento proces absolvovat v pomalém hrnci, pokud jej vlastníte, případně i na nízkou teplotu přikryté v troubě.

Pokud budete chtít při podávání zdokonalit ještě křupavým tymiánem, vhoďte celé jeho snítky do rozpáleného oleje a krátce smažte. Nesmažte však dlouho, pak by byly lístky hořké. Z tuku opatrně seberte sběračkou a nechte okapat na ubrousku.

www.albert.cz

   
13.04.2017 - Vaření - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme