Vaření

Černý guláš

gulas

Suroviny

1 kg hovězího masa (kližka, krk, zadní)
1 černé pivo
4 cibule
4 stroužky česneku
1 feferonka
sůl
mletý pepř
1 lžíce majoránky
1 lžíce sladké papriky
patka staršího chleba
olej

Postup

Cibuli a česnek oloupeme a nahrubo nakrájíme. Na větší kostky si nakrájíme také maso. V kastrolu rozpálíme olej a necháme na něm zezlátnout nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme maso a orestujeme. Jakmile se „zatáhne“, osolíme ho, přidáme mletý pepř, majoránku a sladkou mletou papriku a pokrájenou feferonku. Promícháme a asi po dvou minutách zalijeme asi 2/3 černého piva. Opět promícháme, kastrol přikryjeme, zmírníme příkon tepla a pomalinku dusíme. Je třeba mít trpělivost, než bude maso měkké, může to trvat i dvě hodiny. Guláš by měl pouze zvolna probublávat. Občas zkontrolujeme a podle potřeby podlijeme zbývajícím pivem.

Když je maso skoro měkké, přidáme nastrouhaný chléb, promícháme a necháme dále dusit, až se drobečky chleba rozpustí a vznikne krásná hustá tmavá omáčka. Podáváme s knedlíkem nebo s čerstvým chlebem. Můžeme ozdobit kroužky cibule.

Poznámka:
Jde asi o 6 až 8 porcí (záleží, pro koho vaříte). Delší doba přípravy může být vyvážena tím, že guláš je ještě lepší druhý den.

Dobrou chuť přeje Iris.

   
09.03.2010 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [16] hubajda [*]

    arminka — #15 ja take ne

    superkarma: 0 14.11.2012, 22:54:12
  2. avatar
    [15] arminka [*]

    tak tenhle s pivem jsem už dlouho nedělala Sml16 budu musit napravit Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #16
    superkarma: 0 23.09.2012, 22:58:29
  3. avatar
    [14] arminka [*]

    ireda — #9 z trouby mi nejvíc chutná zabíjačkový Sml16

    superkarma: 0 23.09.2012, 22:57:02
  4. avatar
    [13] mysak [*]

    paulli — #12 já zahušťuju jen cibulí, úplně to stačí. Cibule by ale mělo být asi tolik, co masa. Dlouhým dušením se úplně rozpadne, nemusí se krájet najemno.

    superkarma: 0 09.03.2010, 22:24:43
  5. avatar
    [12] paulli [*]

    tak me napadlo, jestli by se nedal nastrouhany chleba ususit a byt tak k pouziti kdykoli zrovna nemam "starou" patku chleba. Se zahustovanim chlebem nemam zkusenost...prosim poradte. dikySml79

    1. na komentář reaguje mysak — #13
    superkarma: 0 09.03.2010, 19:19:29
  6. [11] jastura [*]

    ireda — #9 to je pravda, nedávno jsem ho poprvé dělala a je parádní. Jen musím ubrat koření, huba mě pálila jak čert..

    superkarma: 0 09.03.2010, 15:41:40
  7. avatar
    [10] Sonne [*]

    ireda — #9 V troubě? Sml2 A jak? Sml58

    superkarma: 0 09.03.2010, 14:35:51
  8. avatar
    [9] ireda [*]

    Nejlepší guláš je dělaný v troubě.

    1. na komentář reaguje Sonne — #10
    2. na komentář reaguje jastura — #11
    3. na komentář reaguje arminka — #14
    superkarma: 0 09.03.2010, 14:30:33
  9. avatar
    [8] femme [*]

    jednapani — #6  moje slova Sml67 Sml22 na začátku svého vaření jsem hodně vařila v papiňáku, takže i guláše, ale pak jsem se seznámila s kuchařem a ten mě rychle přesvědčil o tom, že pravý guláš prostě do papiňáku nepatří Sml23 

    superkarma: 0 09.03.2010, 12:08:01
  10. avatar
    [7] Sonne [*]

    jednapani — #6 Nemohu posoudit, bez tlakáče neudělám ani ránu a Sml25 tvrdí, že lepší guláš nevaří ani jeho maminka (bez tlakáče) Sml30

    A o úspoře energie a času nemluvě, ale každému, co jeho jest. Někdo se tlakáče dokonce bojí Sml28

    superkarma: 0 09.03.2010, 10:42:38
  11. avatar
    [6] jednapani [*]

    Tlakáč se mi rozbil a než jsem koupila nový, tak jsem zjistila, že to maso pomalu dušené v kastrolu má daleko lepší chuť. Tak už tlakáč nechci.

    1. na komentář reaguje Sonne — #7
    2. na komentář reaguje femme — #8
    superkarma: 0 09.03.2010, 10:36:27
  12. avatar
    [5] tlustoprdka [*]

    Sonne — #4 Sml67 Tak to teda vyzkouším.

    Já myslela, že to pivo by mohlo hodně vypěnit a tlakáč bouchnout!Sml80

    superkarma: 0 09.03.2010, 10:07:57
  13. avatar
    [4] Sonne [*]

    tlustoprdka — #3 Neudělá, neboj. Jen musíš dodržet max. množství, stejně jako u všeho ostatního Sml22

    1. na komentář reaguje tlustoprdka — #5
    superkarma: 0 09.03.2010, 09:49:38
  14. avatar
    [3] tlustoprdka [*]

    A může se to dělat i v tlakáči? Neudělá to pivo v tlakovém hrnci něco? Nemá s tím někdo zkušenost?

    1. na komentář reaguje Sonne — #4
    superkarma: 0 09.03.2010, 09:42:45
  15. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Sml67

    superkarma: 0 09.03.2010, 09:08:38
  16. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    Sml67Sml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 09.03.2010, 00:09:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme