Co je vlastně černý bez?

Najdete ho často u silnice, prozradí ho nápadné bílé květy a vůně. Je to keř nebo vzácněji strom z čeledi zimolezovitých. Bílé kvítky jsou uspořádány ve velkých, ploše rozložených květenstvích. Květy rozkvétají od konce května do července, kdy jsou již plně vyvinuté listy. Plody jsou lesklé černofialové peckovice s inkoustově barvící šťávou. Jsou to malé, měkké kuličky.

Které části bezu se využívají?

Bez černý je odpradávna velmi ceněná léčivá rostlina a dříve se využívaly všechny její části. Nejdůležitější z bezu černého ve farmacii je květ, v lidovém léčitelství se užívá i kůra, a zvláště pak plody v rozmanité úpravě.

Jak zpracovat květy?

Květ
 se sbírá jen za suchého počasí; nůžkami se odstřihují celá květenství a volně ukládají do koše. Nechají se krátce zavadnout a pak se očesají jednotlivé květy z květních stopek. Suší se v tenkých vrstvách a mají si zachovat nažloutlou barvu. Při pomalém sušení hnědnou až černají a jsou méně hodnotné.

Sušený květ bezu se uchovává v dobře utěsněných nádobách. Musí být dokonale vysušený, jinak se účinné látky rozkládají. V době květu jsou však nejlepší čerstvé květy. Mají svěží vůni a v Evropě bývaly proto používány ke zlepšení chuti nepodařených várek moselských vín. Dnes se jimi aromatizují kompoty, želé a džemy.

Ve farmacii se používá květ bezu černého na léčivé čaje pro usnadnění pocení, při úporném kašli angínách, i jako součást uklidňujících nervových léků.

Jak si připravit skvělou bezinkovou šťávu?

Bezinková šťáva

(2,8 l šťávy)

Doba přípravy: asi 20 minut
Doba uležení v nálevu: 48 hodin

Přísady:

  • 40 bezinkových květů
  • 3 a 1/2 balíčku Kyseliny citrónové Dr. Oetker
  • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
  • 3 I převařené vody
  • 3 kg cukru krupice nebo krystalu

Příprava:

1) Bezinkové květy opláchneme vodou a vložíme nejlépe do třílitrové zavařovací sklenice nebo do vyššího hrnce.

2) Kyselinu citrónovou a Gelfix Extra rozmícháme v převařené vlažné vodě a nalijeme na květy. Sklenici nebo hrnec přikryjeme a květy v nálevu necháme 48 hodin uležet.

3) Šťávu slijeme přes sítko, přidáme cukr, který dobře rozmícháme a necháme rozpustit.

4) Šťávu plníme do čistých lahví, dobře uzavřeme.

TIP: Šťávu ředíme pitnou vodou, podáváme s ledem nebo dobře vychlazenou.
 

Reklama