Vaření

Černobílý sezamový losos

losos se sezamovými semínky

Oblíbený losos je výborný na všechny možné i nemožné způsoby. Dnešní recept je tak trochu inspirovaný asijskou kuchyní. Jednoduchá úprava a skvělá příloha - chřest.

Je mnoho důvodů proč si zamilovat lososa. Při správné úpravě je jeho maso plné šťávy a má krásnou barvu. Obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které působí pozitivně na naše zdraví. Máte-li možnost, a ta je v dnešní době už téměř všude, kupte si rybu čerstvou. Oproti mražené je to výrazný rozdíl.

Suroviny

filety z lososa
černá a bílá sezamová semínka
sůl
čerstvě mletý černý pepř
olivový olej

Postup

Filety zbavíme kůže, omyjeme a osušíme. Nakrájíme na jednotlivé porce, které lehce pokapeme olivovým olejem a osolíme.
Na talíři si smícháme hromádku černých a bílý sezamových semínek a filety na tento talíř položíme, horní stranou (tou kde byla kůže) do semínek. Pořádně přitiskneme.
Teflonovou pánev vytřeme trochou oleje a rozehřejeme. Připraveného lososa dáme na pánev, aby strana se semínky byla dole. Opékáme, dokud není sezam zlatavý a potom velice opatrně otočíme na druhou stranu.
Z pánvičky sundáme v okamžiku, kdy má losos na řezné straně stejnoměrnou barvu a není uprostřed tmavější. Pozor, ať lososa nepřesušíme! Přesný čas, po kterém je ryba hotová se nedá určit, závisí na tloušťce filetu.

Takto upravený losos je výborný s čerstvým zeleným chřestem, jen lehce povařeným v osolené vodě.

Dobrou chuť přeje elly.

   
03.05.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [38] brnky [*]

    Zajímavý recept, vyzkouším ho Sml67

    superkarma: 0 01.08.2013, 07:43:30
  2. avatar
    [37] tajnostii [*]

    Lososa máme u nás rádi-zkusímSml22

    superkarma: 0 05.07.2012, 20:41:33
  3. avatar
    [36] Eva_CZ [*]

    http://www.foodnetwork.com/search/delegate.do?fnSearchString=salmon&fnSearchType=site

    Mraky receptu na lososa a jine a jine.

    superkarma: 0 06.05.2012, 03:28:19
  4. avatar
    [35] Eva_CZ [*]

    Lukáš Čejka — #21 nerozpadne. Sml23

    Pri nakupu lososa si peclive prectete, co je to zac, jestli masi neni pribarvovano, jestli to neni losos z chovu apod. Sml22

    superkarma: 0 06.05.2012, 03:18:46
  5. [34] Jala [*]

    kokinko — #10 magic11 — #11 Tak to jsem třetí, kdo chodí pro čerstvého lososa do Makra. Zrovna teď jsem ho tam minulý týden koupila. Na oslavu jak dělaný. Ryby milujeme a děláme opravdu často.

    Akorát ten chřest jsem jedla jen dvakrát v životě.

    Jednou - kdysi (na gymplu) v jedné nóbl rodině.  Nechutnal mi.

    Nedávno mě manžel přesvědčil, ať ho koupím a udělám. Snažila jsem se ho udělat podle receptu na netu, ale znovu mi nechutnal.

    superkarma: 0 03.05.2012, 21:30:34
  6. avatar
    [33] kristagg [*]

    Věra Hofmanová — #32 Já je zase nemusím.

    superkarma: 0 03.05.2012, 19:33:48
  7. avatar
    [32] Judo [*]

    Ryby miluji.

    1. na komentář reaguje kristagg — #33
    superkarma: 0 03.05.2012, 19:32:04
  8. [31] Lydia001 [*]

    Lososa mám moc ráda a chřest mi také nevadí.

    superkarma: 0 03.05.2012, 17:50:07

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Trefa [*]

    Trefa:lososa mam velice rada.klidne bych se nechala pozvat na veceri.

    superkarma: 0 03.05.2012, 17:28:03
  2. avatar
    [29] carmi [*]

    Vypadá to pěkně, jen se bojím, že ty semínka stejně spadnou dolů.

    superkarma: 0 03.05.2012, 17:05:56
  3. [28] doginka [*]

    lososa i chřest mám moc ráda,určitě vyzkouším

    superkarma: 0 03.05.2012, 16:59:43
  4. [27] cilani [*]

    ten losos vypadá luxusně, jen ten chřest nechám druhým..

    superkarma: 0 03.05.2012, 15:24:01
  5. avatar
    [26] femme [*]

    lososa dělám jedině s kůží Sml24

    superkarma: 0 03.05.2012, 13:54:36
  6. avatar
    [25] arminka [*]

    ryby mohu a lososa si čas od času dávámeSml16,příště vyzkoušíme i totoSml22

    superkarma: 0 03.05.2012, 13:23:28
  7. [24] jithule [*]

    mnamka

    superkarma: 0 03.05.2012, 12:37:04
  8. avatar
    [23] ekleinovka [*]

    Nechte si chutnar,já ryby kvůli alergii nemuzu

    superkarma: 0 03.05.2012, 12:19:38
  9. avatar
    [22] hubajda [*]

    hned bych si dala losos to je mnamka

    superkarma: 0 03.05.2012, 12:06:51
  10. avatar
    [21] Lukáš Čejka [*]

    a nerozpadne se to na te panvi bez te kuze?

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #35
    superkarma: 0 03.05.2012, 11:44:39
  11. avatar
    [20] majdis [*]

    Tak to je taky mnamkaSml59

    superkarma: 0 03.05.2012, 11:06:32
  12. avatar
    [19] ladouch [*]

    Lososa máme moc rádi, občasi tuto lahůdku dopřáváme.Sml22

    superkarma: 0 03.05.2012, 10:52:36
  13. avatar
    [18] saruz [*]

    Losos je skvělá ryba, děláváme doma často, hlavně v parním hrnci, tenhle recept se sezamovými zrníčky vypadá moc pěkně, určitě doma udělám. Sml16

    superkarma: 0 03.05.2012, 09:32:55
  14. avatar
    [17] Hanula [*]

    Sml16měla jsem ho 1.5. - miluji ho a tak je to takové moje sváteční jídlo

    superkarma: 0 03.05.2012, 09:07:33
  15. [16] FAXÍK [*]

    hned bych si lososa dala Sml59

    superkarma: 0 03.05.2012, 09:02:28
  16. [15] step1 [*]

    Vyzkouším, ale mám jen bílá sezamová semínka. Ta černá budou mít asi jinou chuť.

    superkarma: 0 03.05.2012, 08:59:41
  17. [14] Roland [*]

    Lososa mám moc ráda a chřest také.

    superkarma: 0 03.05.2012, 08:37:37
  18. avatar
    [13] capkova [*]

    Tak ten bude úžasný - měla jsem lososa vneděli na večeři v Holandsku - mňam,mňam...Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 03.05.2012, 08:16:52
  19. avatar
    [12] Jitullinka [*]

    hmm, hned bych si dala Sml22

    superkarma: 0 03.05.2012, 08:11:55
  20. [11] magic11 [*]

    kokinko — #10 taky si občas přinesu lososa z makra - tam mám jistotu, že je čerstvý. Černá sezamová semínky neznám Sml80

    Ale určitě bych si dala, mňam

    1. na komentář reaguje Jala — #34
    superkarma: 0 03.05.2012, 08:09:13
  21. [10] kokinko [*]

    Lososa si občas děláme, mívají čerstvé ryby v Makru,ale černé a bílé sezamové semínka jsem ještě neměla. Vyzkoušíme Sml59

    1. na komentář reaguje magic11 — #11
    2. na komentář reaguje Jala — #34
    superkarma: 0 03.05.2012, 07:55:15
  22. [9] Saritka [*]

    Pěkné, akorát u nás čerstvé ryby nekoupíme.Sml23

    superkarma: 0 03.05.2012, 07:50:18
  23. [8] lidicka [*]

    Vypadá hezky a chutněSml22

    superkarma: 0 03.05.2012, 07:39:31
  24. avatar
    [7] vmarta [*]

    to je mňamkaSml59

    superkarma: 0 03.05.2012, 07:18:13
  25. avatar
    [6] blesksoft [*]

    pěkné, ale kde sehnat barevná semínka?

    superkarma: 0 03.05.2012, 07:13:54
  26. avatar
    [5] LudPa [*]

    Jejda, vypadá to pěkně.

    superkarma: 0 03.05.2012, 06:26:52
  27. avatar
    [4] zsuzsika [*]

    vypadá to nádherně,ta kombinace barev,určitě to bude  i velmi dobréSml16Sml22

    superkarma: 0 03.05.2012, 05:00:32
  28. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Losos je zdravá pochoutka a děláme ho často.Sml59

    superkarma: 0 03.05.2012, 01:03:36
  29. avatar
    [2] moula [*]

    Losos u nas vladne, zvlast cerstve ulovenySml67, taky cerstvy halibut a dalsi morske potvory.

    superkarma: 0 03.05.2012, 00:50:03
  30. avatar
    [1] gaba23 [*]

    Lososa můžu kdykoli Sml59. Moje nejoblíbenější ryba.

    superkarma: 0 03.05.2012, 00:18:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme