Reklama

ostružina

Chutnají božsky a stejně takové mají účinky i na naše zdraví. Proč se vyplatí riskovat nějaký ten trn v ruce při jejich sběru a uvolnit jim na příští rok kousek místa na své zahradě?

Můžeme z nich připravovat skvělé moučníky a dezerty, nebo si jen pochutnat na samotných vyzrálých plodech přímo v lese. Ostružiny si zkrátka zamilujete v jakékoli formě. Jako by vaše tělo vědělo, že jsou skvělé nejen pro vaše chuťové pohárky. Mají v sobě totiž tolik cenný látek, že prospívají celému organismu. Ostružiník má sílu nejen ve svých plodech, ale také v mladých lístcích.

Jaké látky obsahují?

Ostružiny tvoří až z 80 procent biologicky vázaná voda s obsahem kyselin – jablečné, vinné a citronové, cukry, vlákninu, třísloviny, karoteny a pektin. To ale není z daleka vše. Jsou skvělým zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B včetně kyseliny listové, fosforu, draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Obsahují vysokou hladinu léčivých rostlinných barviv bioflavonoidů s velkým antioxidačním účinkem. A také salicyláty, které jsou účinné proti bolesti, zánětům a při snižování horečky.

ostružina

I když malina patří také do rodu ostružiníků, jsou její antioxidační účinky oproti ostružině třetinové!

V čem nám prospívají?

  • Podporují naši imunitu, zlepšují tělesnou kondici a napomáhají regeneraci organismu. Proto je oceníte při únavě nebo v rekonvalescenci.
  • Pomáhají nám zvládnout nachlazení, angínu, chřipku a infekční onemocnění nebo záněty dutin. Prospívají i při kašli nebo chrapotu.
  • Mají pozitivní vliv na zvětšenou štítnou žlázu.
  • Blahodárně působí na náš cévní systém. Bylinkáři je doporučují při arterioskleróze, křečových žilách a hemoroidech. Osvědčily se také u mužů při poruchách erekce.
  • Přispívají k dobrému vyprazdňování a upravují střevní mikroflóru.
  • Díky obsahu bioflavonoidů mohou pomoci předcházet nádorovým a srdečním onemocněním, poškození volnými radikály a tudíž stárnutí buněk.
  • Díky antioxidantům také zpomalují stařeckou degradaci mozku, pomáhají léčit zápal plic a jiné záněty, snižují následky ozáření a chemoterapie a chrání játra.
  • Působí detoxikačně.
  • Posilují vazivo a bojují proti chřadnutí organismu.
  • A bonus pro vyznavače štíhlé linie: Ostružiny sice obsahují sacharidy, ale takové, které se snadno mění na energii, takže nepřispívají ke znatelnému přibírání na váze.

Léčivé jsou také listy. Čaj z nich pomáhá při žaludečních a střevních potížích, povzbuzuje žaludeční činnost a ulevuje od průjmu, léčí afty a záněty v dutině ústní i v krku. Pijte jej také v případě, že máte zánět močového měchýře, žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy, dyspepsii či dráždivý tračník.

ostružina

Jak udělat čaj z listů?

Sbírejte jen mladé lístky bez stopek (od června do srpna) a ty pak usušte. Dvě lžičky této bylinky pak zalijte čtvrt litrem vroucí vady a nechte 10 minut louhovat. Čaj si dopřejte dvakrát či třikrát denně.

Věděli jste, že pokud listy ostružiníku zfermentujete a následně z nich uvaříte čaj, bude se jeho chuť velmi podobat té, kterou oceňujeme u pravého černého čaje?

Domácí, nebo divoké?

Pokud máte doma na zahradě šlechtěný ostružiník (domácí), jistě si pochutnáte i na jeho plodech a nemusíte se obávat trnů. Pokud ale toužíte po jeho léčivých vlastnostech, uděláte lépe, když vezmete zavděk těmi divoce rostoucími, které jsou mnohem účinnější. Proč si je tedy nevysadit na zahradu? Ideální doba je na podzim nebo na jaře. Dávejte ale pozor, aby se vám nerozrostly až příliš.

Čtěte také: