Cestování

Čenich, čouhající z hrnce

No a co má jako bejt? Myslím, že většině lidí by fuj a blé přišlo i kuře, kdyby si ho měli ulovit na dvoře, useknout mu hlavu a stáhnout ho, zatímco maso prodávané v Tescu ve čtverečkách je dokonale estetické a hygienické a chutné a hlavně s těma roztomiloučkýma zviřátkama nemá nic společného.

Největší odpornosti světové kuchyně, se kterými jsem měla tu čest, jsou totiž vařená prasečí hlava a svíčková. Ten čenich čouhající z hrnce je podle mě schopen způsobit nevolnost i supovi a svíčková, tedy, nic proti kvalitnímu hovězímu, ale omáčka, která pokrmu dala jméno, vypadá jako zvratky. A knedlíky v tom nóbl provedení, kdy se vaří v páře, aby byly ještě dusivější a bez chuti... to radši studený nářez z aligátora. Naposledy jsem tento pokrm utrpěla na svatbě a nezbylo, než se vrátit ke zvyku ze školní jídelny: Vylovit flákotu z hlubin talíře, otřepat z ní tu odpudivou břečku, důkladně otřít o knedlíky a sežrat.

Gentiana, gourmet



Gentiana jako vždy radikální. :-)  Ale dovolila bych si odporovat, myslím, že je to naopak, že omáčka nedala jméno pokrmu, ale maso omáčce. Ale to je jedno. Škoda, že jste nám nenapsala i to, co vám naopak chutná... 

   
22.05.2007 - Zahraničí - autor: Eva Jedelská

Komentáře:

  1. avatar
    [35] Audrey [*]

    Nevolnost i supovi ! Výstižné .

    superkarma: 0 22.05.2007, 19:23:31
  2. [34] gentiana [*]

    Ťapina: Tos nepochopila. To byl namátkový výběr:D

    superkarma: 0 22.05.2007, 17:32:08
  3. avatar
    [33] Jupíí [*]

    Vařená prasečí hlava je senzační. Kdo byl n a zabijačce dá mi za pravdu. A co takhle zvířecí střeva plněná mletými vnitřnostmi? Ty taky miluju

    superkarma: 0 22.05.2007, 16:26:04
  4. avatar
    [31] Odemětobě [*]

    Jsem omáčková a svíčkovu zbožňuji.Asi mě nepochválíte,ale nedovedu si ji představit bez 2 kelímků 40% smetany.Zeleninu mixuji,takže rozhodně nevypadá jako zvratky.A knedlíky vařím poctivé,hutné,s nakrájeným osmahnutým rohlíkem.Moji chlapi ty kupované "molitany" nechtějí.Bohužel jsem si je rozmazlila.

    superkarma: 0 22.05.2007, 15:32:52
  5. avatar
    [29] Ťapina [*]

    gentiana: Ten tvůj výčet mi připomíná nevlastní dceru mé kamarádky. "Jak to, že málo čtu? Vždyť už jsem za život přečetla třináct knížek!" Nemohla pochopit, že člověk, který opravdu čte, rozhodně neví, kolik knížek přečetl za celý život

    superkarma: 0 22.05.2007, 14:25:11
  6. [28] Samík97 [*]

    Dobrá svíčková-ne jako ze školní stravovny v 60.letech min.století-to je zázrak české kuchyně!Když k nám jezdili za totáče výměnné zájezdy myslivců z NDR,pořád něco mluvili o "vosku".Moc jsem nechápala, co chválejí,svítili jsme přece elektrikou, až s pomocí tlumočníka to byla óda na mou svíčkovou.A to jsem byla začátečnice.Teď by se asi olizovali až za hranice.

    superkarma: 0 22.05.2007, 14:14:07
  7. [27] gentiana [*]

    Editorko Evo: Ano, s tím, co čemu dalo jméno, jsem to pomotala. Chtěla jsem napsat něco ve smyslu, že maso dalo jméno majdě nebo co. A možná jsem nejedla tu opravdovou dobrou, ale na světě jsou lepší věci ku činění, než degustace svíčkové.
    A chutná mi to ostatní, například aligátor. Rebarbora. Finská jídla, která se všecky jmenujou něco-laatikko a vypadá to jako neslané nemastné včerejší zbytky. Olej. Maliny. Slepice. Mascarpone. Slanina. Pesto genovese. Divočák. Cibule. Leerdamer. Hrozinky. Špenát. Jabka, ty hlavně. Ovesné vločky. Bílkovina v prášku. Drozdi. Pohanka. Těstoviny. Jiné těstoviny, umím jich teda pojmenovat jenom asi čtyřicet druhů, ale nebudu zatěžovat. Chianti. Cambozola. Gruyere. Mortadella. Panna cotta. Atd až k prasknutí.
    Kapusta ne.

    superkarma: 0 22.05.2007, 14:11:49
  8. avatar
    [26] Vivian [*]

    femme: já svíčkovou neumím, ještě jsem ji nedělala Ale pokud ji NĚKDO dobře udělá, jsem schopná spořádat jí za dva

    superkarma: 0 22.05.2007, 14:03:16
  9. avatar
    [25] Meander [*]

    Myslela jsem, že tu bude odkaz na ten obrázek "cikánské polévky".

    superkarma: 0 22.05.2007, 14:02:06
  10. avatar
    [23] erKa [*]

    femme: ,zajímalo by mě jak by to kuře stahovala ...chudáááák (kuře)

    superkarma: 0 22.05.2007, 13:36:50
  11. avatar
    [22] femme [*]

    erKa: no jo tohle mi nějak uniklo

    superkarma: 0 22.05.2007, 13:26:09
  12. avatar
    [21] erKa [*]

    mno..stahují se králíci,kuřata se snad škubou ne?

    superkarma: 0 22.05.2007, 13:07:23
  13. avatar
    [20] erKa [*]

    Gentiana: měla bys dojet na zabíjačku,bys viděla co se všechno papá z

    superkarma: 0 22.05.2007, 13:05:42
  14. avatar
    [19] femme [*]

    Vivian: moje slova já jsem se naučila svíčkovku od tchýně, byla to sice baba jaga ale ve vaření svíčkové byla hvězda

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:52:56
  15. avatar
    [18] trdlo [*]

    Aligator je nahodou docela dobrej.

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:52:04
  16. avatar
    [17] Vivian [*]

    jo a svíčková je podle mně poklad české kuchyně (když se umí udělat )

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:50:47
  17. avatar
    [15] Vivian [*]

    já taky četla "ženich čouhající z hrnce" dneska by mi to ani nepřišlo moc divný...

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:48:44
  18. avatar
    [14] femme [*]

    arjev: ty kanibalko

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:48:11
  19. avatar
    [13] femme [*]

    gerda: a taky vařenou prasečí hlavu s čenichem

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:47:46
  20. avatar
    [12] arjev [*]

    Teď napodruhé jsem četla ženich místo čenich

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:41:04
  21. avatar
    [11] gerda [*]

    femme: mělo se to jmenovat "Gentiana nejí svíčkovou!"

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:40:14
  22. avatar
    [10] femme [*]

    Majucha:

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:38:36
  23. avatar
    [8] femme [*]

    Majucha: mně se ten článek ani nechtěl číst, když jsem si přečetla ten nadpis ale ono by se vůbec nic nestalo, kdybych ho nečetla

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:33:24
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    Gentiano, je vidět, žes ještě nenarazila na dobrého kuchaře. Anebo jsi předpojatá

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:28:59
  25. avatar
    [4] femme [*]

    jo a prase nemá čenich, ale rypák

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:27:09
  26. avatar
    [3] femme [*]

    každé jídlo je břečka, když se neumí uvařit souhlas s editorkou Evou, maso dalo jméno omáčce

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:25:14
  27. avatar
    [2] arjev [*]

    Gentiano,když jsem nastoupila do prvního zaměstnání,obor strojírenství a šla z kalírny přes dílnu,chlapi na mě štěkali nebo mňoukali.V kalírně měli jednu pec,která sloužila k pečení masa.Tvrdili sice,že je to sele,ale podle zvuků spoluspracovníků pravda byla daleko.Zprvu mě to vytáčelo,ale když jsem se mlsně olízla a ukázala kousek nesnězeného,měla jsem nadobro klid.

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:23:15
  28. avatar
    [1] sue [*]

    Já si nemyslím, že svíčková je břečka Také jsem ji nesnášela ve školní jídelně, ale jak jsem se postupně učila vařit a zjistila, jak se dělá domácí svíčková, myslím že jde o velmi zdravé jídlo, tedy pokud se do zeleninového vývaru už nepřidá smetana, jde vlastně o dietní jídlo. Chce to jen ochutnat svíčkovou od dobrého kuchaře

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:18:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme