Vaření

Celozrnné rohlíky s vločkami

Domácí pečivo dá trochu práce, ale výsledek stojí za tu námahu.

celozrnné rohlíky

A úplně nejlepší je zapojit do práce děti. Ty mají z vlastnoručně umotaného pečiva vždycky velikou radost. Proto jsem i já tentokrát zadělala na nové rohlíky, které jsem chtěla vyzkoušet. Tonička, které nic neujde, mě přistihla, zrovna když jsem těsto vyklápěla. Co jiného by mohla chtít než rohlíky SAMA umotat. Je to malá kuchařka a já jsem ráda, že ji vaření i pečení baví. Proto jsem jí nechala volnou ruku a podívejte, jak hezky rohlíky dopadly. Některé se maličko rozvinuly, protože je asi pořádně nezamáčkla nebo těsto hodně otřela v podsypané mouce. Ale byly její vlastní! Udělala je vcelku velké, takže jsme měli z uvedené dávky osm kousků. Ale myslím, že by jich mohlo být i deset.

Suroviny

kvásek

  • 120 ml vlažné vody
  • 150 g pšeničné chlebové mouky
  • 1/2 kostky droždí (21 g)
  • 1 lžička sladěnky (sladový výtažek)

k namočení

  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 150 ml vřelé vody

na dokončení

  • 150 ml vlažné vody
  • 30 g lněného semínka
  • 2 lžičky oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky chlebového koření nebo mletého kmínu
  • zhruba 400 g pšeničné chlebové mouky

Suroviny

Špaldovou mouku promícháme s ovesnými vločkami a zalijeme vřelou vodou. Necháme stranou a pustíme se do další přípravy - do výroby kvásku.

Smícháme všechny suroviny - vodu, mouku, droždí a sladěnku. Poslední surovinu můžeme nahradit trochou medu. Ale seženeme ji bez problémů ve zdravé výživě. Promíchanou směs necháme kynout v míse asi hodinku.

Po hodině přidáme zbytek surovin, špaldovou mouku s vločkami a vymícháme hladké krásné těsto. Ideálně v robotu nebo domácí pekárně. Necháme kynout další hodinu, klidně i maličko déle.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 - 10 stejných bochánků. Ty necháme další čtvrt hodinu kynout.

Z bochánků vyválíme tenké ovály, které srolujeme do tvaru rohlíku. Maličko tlačíme, aby se těsto spojilo. Dáváme pozor, aby těsto nebylo až moc pomoučené, protože potom nebude lepit a rohlíky se nám rozevřou. Klidně můžeme nechat i dalamánky nebo bulky. Nařízneme několik zářezů a posypeme hrubou solí.

Necháme opět kynout, asi půl až tři čtvrtě hodiny. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C, asi 20 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
05.11.2014 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [12] AmeA [*]

    Supeer to dáám du do nich Sml59Sml59

    superkarma: 0 01.02.2017, 20:17:01
  2. [11] Jasmína [*]

    To nedám! Sml30

    superkarma: 0 05.11.2014, 20:43:49
  3. [9] Bucík [*]

    Super recept,ale je potřeba moc času, když přiletím domů z práce v 18 hod. i déle už nezvládám.

    superkarma: 0 05.11.2014, 10:52:13
  4. avatar
    [8] elly [*]

    magic11 — #3motalo osmileté dítě, takže si myslím, že jsou více než krásné Sml24

    superkarma: 0 05.11.2014, 10:45:41
  5. [7] Trefa [*]

    Trefa:vypadaji krasne,hned bych si jeden dala.

    superkarma: 0 05.11.2014, 10:36:22
  6. avatar
    [6] gerda [*]

    magic11 — #3mně naopak lákají ty křupavé špičky, mám ráda hodně vypečené rohlíky.

    superkarma: 0 05.11.2014, 09:34:01
  7. [5] MaVy [*]

    mňam to vypadá dobře, nakoupím a upeču si také Sml22

    superkarma: 0 05.11.2014, 09:08:15
  8. [4] danouch84 [*]

    hned bych si dala Sml59

    superkarma: 0 05.11.2014, 08:13:32
  9. [3] magic11 [*]

    gerda — #2 no mě zrovna vzhled nenadchnul, jsou jako štafetový kolík, s tím bych doma neuspěla Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    2. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 05.11.2014, 08:06:02
  10. avatar
    [2] gerda [*]

    vypadají skvěle!Sml67

    1. na komentář reaguje magic11 — #3
    superkarma: 0 05.11.2014, 06:07:58
  11. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Hmm, jeden vypečenější, než druhý Sml67.

    superkarma: 0 05.11.2014, 00:43:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme