Domácí pečivo dá trochu práce, ale výsledek stojí za tu námahu.

celozrnné rohlíky

A úplně nejlepší je zapojit do práce děti. Ty mají z vlastnoručně umotaného pečiva vždycky velikou radost. Proto jsem i já tentokrát zadělala na nové rohlíky, které jsem chtěla vyzkoušet. Tonička, které nic neujde, mě přistihla, zrovna když jsem těsto vyklápěla. Co jiného by mohla chtít než rohlíky SAMA umotat. Je to malá kuchařka a já jsem ráda, že ji vaření i pečení baví. Proto jsem jí nechala volnou ruku a podívejte, jak hezky rohlíky dopadly. Některé se maličko rozvinuly, protože je asi pořádně nezamáčkla nebo těsto hodně otřela v podsypané mouce. Ale byly její vlastní! Udělala je vcelku velké, takže jsme měli z uvedené dávky osm kousků. Ale myslím, že by jich mohlo být i deset.

Suroviny

kvásek

  • 120 ml vlažné vody
  • 150 g pšeničné chlebové mouky
  • 1/2 kostky droždí (21 g)
  • 1 lžička sladěnky (sladový výtažek)

k namočení

  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 150 ml vřelé vody

na dokončení

  • 150 ml vlažné vody
  • 30 g lněného semínka
  • 2 lžičky oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky chlebového koření nebo mletého kmínu
  • zhruba 400 g pšeničné chlebové mouky

Suroviny

Špaldovou mouku promícháme s ovesnými vločkami a zalijeme vřelou vodou. Necháme stranou a pustíme se do další přípravy - do výroby kvásku.

Smícháme všechny suroviny - vodu, mouku, droždí a sladěnku. Poslední surovinu můžeme nahradit trochou medu. Ale seženeme ji bez problémů ve zdravé výživě. Promíchanou směs necháme kynout v míse asi hodinku.

Po hodině přidáme zbytek surovin, špaldovou mouku s vločkami a vymícháme hladké krásné těsto. Ideálně v robotu nebo domácí pekárně. Necháme kynout další hodinu, klidně i maličko déle.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 - 10 stejných bochánků. Ty necháme další čtvrt hodinu kynout.

Z bochánků vyválíme tenké ovály, které srolujeme do tvaru rohlíku. Maličko tlačíme, aby se těsto spojilo. Dáváme pozor, aby těsto nebylo až moc pomoučené, protože potom nebude lepit a rohlíky se nám rozevřou. Klidně můžeme nechat i dalamánky nebo bulky. Nařízneme několik zářezů a posypeme hrubou solí.

Necháme opět kynout, asi půl až tři čtvrtě hodiny. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C, asi 20 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama