Zdraví

Celozrnné pečivo chrání srdce, tvrdí vědci

 

Máte v rodině aterosklerózu? Choroby srdce a cév? Pak ji můžete zdědit i vy, nicméně můžete její postup zpomalit, a to i bez pomoci léků. Třeba pomocí celozrnného pečiva - tvrdí to alespoň finští vědci z Tufts University v Bostonu, kteří pod vedením doktorky Alice H. Lichtenstein zjistili, že vysoký příjem vlákniny a celozrnných potravin může zpomalit rozvoj aterosklerózy v koronárních cévách.

 

Výsledky studie vědci uveřejnili v červencovém čísle časopisu American Heart Journal, odkud zprávu převzal český zdravotnický server www.medicina.cz

 

Ve své studii sledovali celkem 229 postmenopauzálních žen, které už měly do jisté míry postižené cévy. Pomocí dotazníku cíleného na složení potravy sledovali vliv konzumace celozrnných výrobků na rozvoj onemocnění.

 

Výsledky studie ukázaly, že u žen, které konzumovaly více než tři gramy vlákniny nebo více než šest porcí celozrnných potravin týdně po dobu tří let, se zpomalil rozvoj aterosklerózy v porovnání s ženami s nízkým příjmem vlákniny.

 

Vědci uvedli, že výsledky této studie jsou srovnatelné s výsledky studie se statiny, tedy léky zaměřenými právě na snižování rozvoje aterosklerózy. Tyto potraviny lze tudíž doporučit všem ženám po menopauze, a nejen jim.

 

Na druhou stranu nemá smysl se nutit do konzumace celozrnného pečiva, pokud vám nechutná anebo když se po jeho konzumaci necítíte nejlépe. "Pokud vás třeba nadýmá a není vám po něm dobře, nejezte ho," potvrzuje gastroenterolog Jan Martínek. Zdraví totiž nesvědčí ani to, když člověk násilím jí potraviny, které by si jinak dobrovolně nedal.  Daleko zdravější je jíst i jídla, která nejsou třeba oficiálně uznávána zrovna jako dvakrát zdravé, ale je vhodné je konzumovat s mírou a vychutnat si je.

 

A ještě jedno upozornění: jezte skutečně celozrnné pečivo, přičemž ne všechno, co se za ně vydává, jím skutečně je. Jistotu budete mít v prodejnách zdravé výživy a v kvalitních pekařstvích, počítejte ovšem s tím, že celozrnné pečivo bývá většinou dražší než to bílé. Podezřele levné celozrnné pečivo může být z bílé mouky dobarvené třeba karamelem.

 

   
08.09.2005 - Zdraví - autor: Anna Příhodová

Komentáře:

  1. [13] Mária [*]

    jine nez celozrnne stejne nejim

    superkarma: 0 04.12.2007, 12:09:48
  2. avatar
    [11] izis.80 [*]

    když oni tam daj 2 semínka a už tomu řikaj cereální,dobarvovaný je už snad všechno, člověk aby zkoumal,co v tom všechno je.

    superkarma: 0 11.12.2006, 12:53:20
  3. avatar
    [9] lama [*]

    povídá se jíst ode všeho, ale s mírou

    superkarma: 0 13.08.2006, 22:20:23
  4. [7] kličenka [*]

    celozrné pečivo to je namka

    superkarma: 0 03.04.2006, 18:51:07
  5. avatar
    [6] marylin [*]

    rye bread .. muj oblibeny ..

    superkarma: 0 09.09.2005, 04:41:06
  6. avatar
    [5] karieristka [*]

    miluji celozrnné pečivo

    superkarma: 0 08.09.2005, 20:22:06
  7. avatar
    [3] sara.l [*]

    batka: a odkud jsi?jestli z Moravy tak by to neměl být problém sehnat ve zdravé výživě

    superkarma: 0 08.09.2005, 10:34:29
  8. avatar
    [2] batka [*]

    já chci taky kváskový žitný chleba, tady prodávají všude jen ty dobarvované

    superkarma: 0 08.09.2005, 09:43:29
  9. avatar
    [1] sara.l [*]

    četla jsem,že se žitné pečivo dobarvuje a kdyby jenom karamelem to by ještě nebylo tak zlé,takže v obchodě černé pečivo nekupuju vůbec,ale do zdravé výživy vozí Slušovický kváskový žitný chleba ten si beru a když mi zůstane tak s ním zahušťuju polívky...

    superkarma: 0 08.09.2005, 09:32:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme