Vaření

Celozrnné housky se semínky

Výborné pečivo, které se hodí na různé příležitosti. A tentokrát jsme si tyto krásné houstičky upekli k výborné pochoutce z vepřového masa, která má svůj původ ve Francii - rillettes. Kombinace těchto dvou domácích výrobků si určitě zamilujete.

celozrnné houstičky

Domácí pečivo je jednoznačně to nejlepší, které můžete ochutnat. Ať už je kváskové, nebo s droždím, vždycky bude lepší než kupované, často dopékané kousky z velkých marketů. Někdo může namítnout, že už dnes seženete chutné pečivo i v menších pekárnách, často právě upečené z pravého kvásku a celozrnné mouky.

Jenže pořád platí to, že doma upečené je nepřekonatelné. Nejen pro tu chuť, ale i pro tu vůni, která prostoupí při pečení celý byt a drží se ještě dlouho potom, co vyndáte čerstvé pečivo z trouby.

A kdo si myslí, že na pečení nemá čas, tak se mýlí. Těsto za vás může umíchat pekárna nebo domácí robot. Kyne už bez vaší účasti a následné zamotání do uzlíků nezabere více než deset minut. V troubě si pobudou další necelou půlhodinku a můžete se jít natáhnout s knížkou.

Tyto houstičky už máme doma mnohokrát prověřené v jejích variantě pouze z bílé mouky a opravdu se vždycky povedou, nemusíte mít strach.

Suroviny

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky (může být špalda nebo ozimá)
  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 50 g řepkového oleje
  • 10 g soli
  • špetka cukru
  • hrst lehkých semínek - nejvíce lněných a sezamových, pár dýňových, slunečnicové
  • vejce na potření

Postup

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, a rozmícháme v něm asi lžičku cukru. Rozdrobíme droždí do mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek - na povrchu budou bubliny.

Smícháme obě mouky, semínka, sůl, ve velké míse. Přidáme kvásek a olej. Důkladně promícháme a vypracujeme vláčné, měkké těsto. To necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout, asi hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

celozrnná houska

Z vykynutého těsta trháme kousky, ze kterých vyválíme hada, kterého zauzlujeme. Houstičky skládáme na plech vyložený pečicím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem a můžeme ještě posypat semínky.

Pečeme na 200 °C, asi 15 minut, dozlatova.

A hned zítra si k houstičkám připravíme něco velice, velice dobrého a pořádně masového.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
03.03.2015 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [7] ehornych [*]

    Dělám podobné, tyhle taky vyzkouším.

    superkarma: 0 03.03.2015, 17:18:36
  2. [6] IVECO [*]

    super Sml67

    superkarma: 0 03.03.2015, 12:45:49
  3. [5] ZdenaZ [*]

    vyzkouším

    superkarma: 0 03.03.2015, 10:39:38
  4. [4] barkii [*]

    Sml59Sml67

    superkarma: 0 03.03.2015, 10:10:38
  5. [3] Petulinek [*]

    Sml79

    superkarma: 0 03.03.2015, 09:46:11
  6. [2] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 03.03.2015, 07:37:02
  7. avatar
    [1] gerda [*]

    houstičky určitě dobré, ale k rilletes bych je nedala. K nim by mi víc chutnal chléb.

    superkarma: 0 03.03.2015, 04:49:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme