celozrnná bábovka

Bábovky jakéhokoliv druhu jsou vítány téměř v každé rodině. Milují je děti i dospělí, jsou výbornou svačinkou, dezertem ke kávě, dárkem, když jdete k přátelům na návštěvu. Zkuste si dnes s námi upéct zdravější variantu, z celozrnné mouky.

Nejlepší celozrnná mouka je ta, kterou si necháte čerstvě namlít ve prodejně se zdravou výživou. Má v sobě nejvíce zdraví prospěšných látek.

Suroviny

  • 250 g čerstvě umleté špaldové celozrnné mouky
  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • trochu oleje a mouky na vymazání a vysypání bábovkové formy

Postup

Vejce vyšleháme metličkou s cukrem a olejem. Poté přidáme tvaroh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k tekutým surovinám.

Podle toho, jak máme tuhý nebo řídký tvaroh, se nám může stát, že budeme muset přidat ještě trochu mouky nebo naopak trochu mléka. Těsto by nemělo být ani moc tuhé, ani moc řídké.

Formu na bábovku vymažeme trochou oleje a vysypeme moukou. Těsto do ní nalijeme a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 45 minut. Bábovka je dopečená tehdy, kdy do ní vpíchneme špejli, kterou vytáhneme suchou, a ne obalenou těstem.

Vyklopíme, necháme trochu vychladnout a posypeme trochou cukru.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama