Rodina

Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!

Odhaduje se, že v Česku žije přibližně 85 – 90 % osob trpících celiakií, u kterých tato nemoc nebyla doposud diagnostikována. Této autoimuntní nemoci lze předcházet zavedením stravy obsahující lepek do jídelníčku kojenců ideálně v období mezi ukončeným  4. měsícem a 6. měsícem. Na tento fakt upozorňuje osvětový projekt „Bezlepkoví“ diagnostických laboratoří AeskuLab.  Přecitlivělost na lepek patří mezi nevyléčitelné choroby. Přísným dodržováním bezlepkové diety lze však zabránit rozvoji onemocnění.

dite

Dříve doporučované oddalování zavedení potravin obsahujících lepek do stravy nejmenších dětí již odborníci nedoporučují. „Pevnou stravu je třeba zařadit do jídelníčku  dítěte ve věku mezi  ukončeným 4. měsícem až 6. měsícem, u kojence, vystaveného v tomto období potenciálně alergenním složkám potravy, existuje větší pravděpodobnost, že vůči nim nebude intolerantní,“ říká RNDr. Jan Krejsek, CSc. z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Hradci Králové a dodává: „Tento přístup rodičů malých dětí by mohl vést k plošnému snížení rizika rozvoje chorob zprostředkovaných poruchami imunitního systému.“

Nejnovější postup zavádění lepku kojencům byl otištěn v časopisu Česko-slovenská pediatrie, který vydává Česká lékařská společnost J. E. Purkyně. Toto doporučení Pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat z dubna 2014 vychází z postoje Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu (ESPGHAN).

Postup zavádění lepku pro plně kojené děti je dle doporučení Pracovní skupiny takový, že v 26. týdnu života (6. měsíc života) dostane kojenec počáteční množství lepku, což prakticky představují 2 lžičky pšeničné mouky do zeleninového příkrmu nebo 2 piškoty do ovocného příkrmu (6 g lepku), s postupným zavedením plné cereální porce do výživy. Tato doporučení zohledňují i prevenci alergie na bilkoviny pšenice (prolaminů) a diabetu 1. typu, u kterého se zřejmě lepek uplatňuje. Přičemž platí, že přidání obilovin do pravidelných příkrmů kojenců by mělo následovat po prvních pozitivních zkušenostech dítěte se zeleninou a libovým masem. Pokud dítě potravu bez problémů a vedlejších reakcí přijme, lze již zařadit výrobky obsahující lepek.

Za pozdní započetí podávání lepku se považuje ukončený 7. měsíc věku dítěte. Naopak za příliš brzké podání lepku se považuje období před ukončeným 4. měsícem života kojence.

Celiakie představuje celoživotní onemocnění, které se projevuje nesnášenlivostí lepku obsaženého v zásobních bílkovinách pšenice, ječmene, žita nebo ovsa. Typickým příznakem je zánětlivé postižení sliznice tenkého střeva. U 5 - 10 % pacientů se zároveň vyskytují další imunopatologické nemoci, např.  cukrovka I. typu, onemocnění štítné žlázy nebo dermatitida. Nesnášenlivost lepku se může týkat bez rozdílu dětí i dospělých ze všech koutů světa. „Podle statistik nemoc postihuje 1 % evropské populace. V České republice trpí tímto autoimunitním onemocněním přibližně 50 tisíc obyvatel,“ doplňuje MUDr. Markéta Trnková, ředitelka laboratoří BIOLAB Praha.

Projekt „BEZLEPKOVÍ“ společnosti AeskuLab vznikl v roce 2013. Jeho cílem je seznámit širokou veřejnost s problematikou lepkové intolerance a upozornit na stále stoupající počet diagnóz celiakie. Více informací naleznete zde. Projekt lze sledovat i na Facebooku.

 

   
10.03.2015 - Děti - autor: odborný článek

Komentáře:

  1. [8] Vikitorie [*]

    Tohle je opravdu názor odborníků? To nemohou myslet vážně! Mám z článku navíc dojem, že si pletou alergii s celiakií. Předejít celiakii nelze, nemocný ji může mít bez jakéhokoliv projevu bezpříznakovou či naprosto latentní několik let. A co týče alergie na lepek, či na gliadin jako takový projevuje většinou u malých dětí, tak většinou vymizí při dodržování bezlepkové diety do školního věku dítěte. Vzhledem k tomu, že o celiakii i alergii na lepek opravdu něco vím, určitě bych lepek půlročnímu dítěti do stravy nedala

    superkarma: 0 11.03.2015, 18:36:09
  2. avatar
    [7] monkee [*]

    Klára Křížová — #6 To je uvedeno v článku, to není můj výmysl.Sml80 Já si dítě piplala postaru bez mouky.

    superkarma: 0 10.03.2015, 19:24:25
  3. [6] Klára Křížová [*]

    monkee — #5mouka do zeleniny pro deti?

    1. na komentář reaguje monkee — #7
    superkarma: 1 10.03.2015, 11:54:48
  4. avatar
    [5] monkee [*]

    A co dětská krupička? Je pšeničná a dává se dřív než piškoty a nebo mouka do zeleniny. Tu autor zasklil úplně.

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #6
    superkarma: 0 10.03.2015, 11:45:38
  5. avatar
    [4] Midsummer [*]

    to jistě....Sml3

    superkarma: 0 10.03.2015, 11:14:37
  6. avatar
    [3] vladka321 [*]

    Tak to zírám, že se již lepek tak brzo do jídelníčku dětí zařazuje. Měla jsem děti v době, kdy se to spíše oddalovalo. Zajímavé, alespoň jako babička nebudu chybovat Sml67

    superkarma: 0 10.03.2015, 10:08:20
  7. [2] Jasmína [*]

    To je zajímavé

    superkarma: 0 10.03.2015, 07:56:12
  8. [1] ZdenaZ [*]

    mám známou u které přišli na celiakii až ve 40 letech

    superkarma: 1 10.03.2015, 07:29:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme