Reklama

celerový krém s hruškou

Celer je skvělá zelenina, která se dá kombinovat s neuvěřitelnými surovinami. Třeba taková hruška. Věřili byste, že dohromady s celerem vytvoří jemnou, voňavou a neskutečně chutnou polévku? Odvažte se a vyzkoušejte náš recept.

Krémové polévky u nás doma mají teď jasnou hvězdu. Bulvový celer! Máme ho teď velkou zásobu, protože ho pořád pečeme a mixujeme. A kombinujeme. Největší radost mám opravdu z toho, že i děti jsou nadšené. Což bych u celeru nikdy nečekala.

Kombinace celer a hruška se vám může zdá podezřelá. Nebojte se odhodit své pochyby a věřte, že si pochutnáte. Podaří-li se vám sehnat olej z lískových ořechů, určitě jím polévku pokapejte. A posypejte opraženými lískovými ořechy. Tím celou skvělou chuť doladíte...

Suroviny

  • 1 velká bulva celeru
  • 3 zralé hrušky
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička soli
  • špetka čerstvě namletého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • voda
  • 200 ml smetany
  • olej z lískových oříšků
  • 100 g nasekaných lískových oříšků

Postup

Celer oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl. Hrušky podélně rozkrojte a zbavte slupky a jadřince.

Všechnu suroviny dejte do pekáče nebo do remosky. Osolte a opepřete, zakápněte olivovým olejem a upečte doměkka. Pečte v troubě vyhřáté asi na 160 °C.

celerový krém s hruškami

Měkkou zeleninu a ovoce dejte do mixéru, přidejte asi 200 ml vody nebo zeleninového vývaru a smetanu. Rozmixujte. Pokud se vám zdá polévka stále moc hustá, přidejte vodu nebo vývar.

Podávejte horké, posypané nasekanými opraženými lískovými ořechy a zakápnuté olejem.

celerová polévka s hruškou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Dejte si horkou chutnou polévku. U nás jich najdete více než dost!

česnečka

dýňová polévka

indická čočková polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Katka Dachovská