Není to tak dlouho, co jsme na auditku o vaření probíraly kdo, kdy peče jaké cukroví. A bylo nás hodně takových, které pečou jen pár dní před Štědrým dnem. Důvod je prostý – máme nenajedené rodiny a kdybychom vánoční cukroví pekly s velkým předstihem, tak by nám toho „pod stromeček“ moc nezbylo.

Moje maminka jednu dobu zkusila udělat si dopředu alespoň některá těsta. A protože pocházím z abnormálně nenajedené rodiny, stalo se jí, že místo cukroví jí táta s bráchou ujídali těsto. :-)

Nepodceňte nákupy
Naplánujte si důkladně, co letos upečete. Sestavte si podle receptů nákupní lístek. Čím dřív, tím lépe. Sami nejlépe víte, že stejně, jak se zkracuje doba zbývající do Vánoc, prodlužují se fronty v obchodech.
Máte-li domácí ořechy, s dostatečným předstihem si je naloupejte a uložte třeba do mrazničky. Stejně můžete skladovat i předem nakoupené máslo.
Nezapomeňte na med, dostatek vajíček, mouky, kypřící prášky, cukr, mandličky, rozinky a lískové oříšky. Množství a ostatní suroviny si samozřejmě určíte podle naplánovaného cukroví.

Chybět by vám neměl dostatek pečicího papíru, formičky, štětečky, kornoutky na zdobení, rádýlko, kuchyňské mřížky na chladnutí cukroví, jemné sítko, přesná váha.

A jak by to s pečením mělo správně být?
Pravé vánoční perníčky
– těsto na ně bychom měly mít nachystané už v září!!! V tomto případě bychom ke zkypření měly použít amonium. Pokud patříte mezi ty, které perníčkové těsto chystají později (já ho ještě nemám), stačí běžný kypřicí prášek. Potom ale pečeme perníčky co nejdříve.
Aby byly perníčky opravdu chutné, měly by být upečené asi měsíc předem. Perníčky ozdobíme a naskládáme do plechové nebo porcelánové dózy (já je skladuji v obyčejné kartonové krabici). Nechceme-li, aby nám osychaly, přidáme do krabice jedno jablko.

Ovocné štóly a chlebíčky z kandovaného ovoce bychom měly mít upečené asi na začátku adventu, protože delším skladováním se zvýrazní jejich chuť.

Linecké cukroví, které se slepuje marmeládou, je také lepší uleželé. Stačí je upéct dva až tři týdny předem. Skladujeme v papírové krabici na chladném, dobře větraném místě. Marmeládou slepujeme pár dní před Vánocemi.

Cukroví jako jsou medvědí pracky pečeme taky asi dva týdny předem. Skladujeme opět v papírových krabicích.

Křehké máslové cukroví si necháme až několik dní před Vánocemi. Stejně tak cukroví plněné máslovým krémem. Ten totiž snadno žlukne. Cukroví s máslovými náplněmi skladujeme v lednici nebo na jiném, dostatečně chladném místě (pozor na myši ve sklepě)

Pusinky, kokosky a oříškové makronky připravujeme ze „zbytků“, přesněji bílků, které nám při pečení zbydou. S přípravou (tedy sušením v troubě) počkáme také až na poslední chvíli. Delším skladováním totiž vlhnou a jsou potom jakoby gumové.

A víte co ještě?
Nezapomeňte k pečení pozvat i své děti. Uvidíte, že vám rády pomohou a ještě spolu příjemně ztrávíte předvánoční čas…

Recepty na vánoční cukroví najdete zde: http://www.zena-in.cz/recepty/default.asp a aktuálně se budou objevovat taky v Kuchyňce:
http://www.zena-in.cz/auditoria/auditorium_osobni.asp?stranka=1&id=47

PS: A pamatujte si, nebylo by to správné pečení vánočního cukroví, kdybyste alespoň jeden plech nespálila :-) Takže hlavně klid…

 

Příjemné a klidné pečení vám přeje  

           
Reklama