Domácnost

Čas na pečení

Není to tak dlouho, co jsme na auditku o vaření probíraly kdo, kdy peče jaké cukroví. A bylo nás hodně takových, které pečou jen pár dní před Štědrým dnem. Důvod je prostý – máme nenajedené rodiny a kdybychom vánoční cukroví pekly s velkým předstihem, tak by nám toho „pod stromeček“ moc nezbylo.

Moje maminka jednu dobu zkusila udělat si dopředu alespoň některá těsta. A protože pocházím z abnormálně nenajedené rodiny, stalo se jí, že místo cukroví jí táta s bráchou ujídali těsto. :-)

Nepodceňte nákupy
Naplánujte si důkladně, co letos upečete. Sestavte si podle receptů nákupní lístek. Čím dřív, tím lépe. Sami nejlépe víte, že stejně, jak se zkracuje doba zbývající do Vánoc, prodlužují se fronty v obchodech.
Máte-li domácí ořechy, s dostatečným předstihem si je naloupejte a uložte třeba do mrazničky. Stejně můžete skladovat i předem nakoupené máslo.
Nezapomeňte na med, dostatek vajíček, mouky, kypřící prášky, cukr, mandličky, rozinky a lískové oříšky. Množství a ostatní suroviny si samozřejmě určíte podle naplánovaného cukroví.

Chybět by vám neměl dostatek pečicího papíru, formičky, štětečky, kornoutky na zdobení, rádýlko, kuchyňské mřížky na chladnutí cukroví, jemné sítko, přesná váha.

A jak by to s pečením mělo správně být?
Pravé vánoční perníčky
– těsto na ně bychom měly mít nachystané už v září!!! V tomto případě bychom ke zkypření měly použít amonium. Pokud patříte mezi ty, které perníčkové těsto chystají později (já ho ještě nemám), stačí běžný kypřicí prášek. Potom ale pečeme perníčky co nejdříve.
Aby byly perníčky opravdu chutné, měly by být upečené asi měsíc předem. Perníčky ozdobíme a naskládáme do plechové nebo porcelánové dózy (já je skladuji v obyčejné kartonové krabici). Nechceme-li, aby nám osychaly, přidáme do krabice jedno jablko.

Ovocné štóly a chlebíčky z kandovaného ovoce bychom měly mít upečené asi na začátku adventu, protože delším skladováním se zvýrazní jejich chuť.

Linecké cukroví, které se slepuje marmeládou, je také lepší uleželé. Stačí je upéct dva až tři týdny předem. Skladujeme v papírové krabici na chladném, dobře větraném místě. Marmeládou slepujeme pár dní před Vánocemi.

Cukroví jako jsou medvědí pracky pečeme taky asi dva týdny předem. Skladujeme opět v papírových krabicích.

Křehké máslové cukroví si necháme až několik dní před Vánocemi. Stejně tak cukroví plněné máslovým krémem. Ten totiž snadno žlukne. Cukroví s máslovými náplněmi skladujeme v lednici nebo na jiném, dostatečně chladném místě (pozor na myši ve sklepě)

Pusinky, kokosky a oříškové makronky připravujeme ze „zbytků“, přesněji bílků, které nám při pečení zbydou. S přípravou (tedy sušením v troubě) počkáme také až na poslední chvíli. Delším skladováním totiž vlhnou a jsou potom jakoby gumové.

A víte co ještě?
Nezapomeňte k pečení pozvat i své děti. Uvidíte, že vám rády pomohou a ještě spolu příjemně ztrávíte předvánoční čas…

Recepty na vánoční cukroví najdete zde: http://www.zena-in.cz/recepty/default.asp a aktuálně se budou objevovat taky v Kuchyňce:
http://www.zena-in.cz/auditoria/auditorium_osobni.asp?stranka=1&id=47

PS: A pamatujte si, nebylo by to správné pečení vánočního cukroví, kdybyste alespoň jeden plech nespálila :-) Takže hlavně klid…

 

Příjemné a klidné pečení vám přeje  

           
   
02.12.2003 - Dům a byt - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [83] Andula [*]

    perlina: marcipan nastesti nikdo u nas doma neji ani nevyzaduje

    superkarma: 0 04.12.2003, 18:53:03
  2. avatar
    [80] Andula [*]

    Jarunka: myslíš? To nevím, jak bych doma obhájila :-)))

    superkarma: 0 03.12.2003, 21:00:56
  3. avatar
    [79] Simba [*]

    Jarunka: Do mrazáku do zásoby?

    superkarma: 0 03.12.2003, 12:19:23
  4. avatar
    [76] Jarunka [*]

    Andula: a nebo uz delej letos, na pristi rok

    superkarma: 0 02.12.2003, 22:40:35
  5. avatar
    [75] Andula [*]

    perlina: třicet? To bych musela začít tak v srpnu.

    superkarma: 0 02.12.2003, 22:28:54
  6. avatar
    [72] Andula [*]

    Landriel: aha, ten můj není nějaky zakulacený, ten může

    superkarma: 0 02.12.2003, 21:52:14
  7. avatar
    [71] Landriel [*]

    Andula: linecké ten můj taky rád, jenom teď tvrdí, že je nechce, aby nepřibral.

    superkarma: 0 02.12.2003, 21:45:52
  8. avatar
    [70] Andula [*]

    benjik: tak je asi něco špatně v receptu. Ony perníčky jsou vždycky tvrdé, když se upečí, ale během cca měsíce změknou.

    superkarma: 0 02.12.2003, 21:05:57
  9. avatar
    [69] werka [*]

    Jarunka: Najdi si na Vaření "Perníčky od Jeremi" - ty peču vždycky až po Mikuláši a zmizí do Silvestra, takže jedlé určitě jsou i bez dlouhého rozležení

    superkarma: 0 02.12.2003, 20:35:10
  10. avatar
    [66] Andula [*]

    Landriel: i když můj muž, pravda, má rád linecké, jen zje z toho rok co rok ideový boj o správnou velikost kolečka

    superkarma: 0 02.12.2003, 20:19:54
  11. avatar
    [65] Landriel [*]

    Andula: asi i s mým, ten tvrdí to samé.

    superkarma: 0 02.12.2003, 20:08:26
  12. avatar
    [64] Andula [*]

    sarobrouk: oni se nějak znají s mým mužem?

    superkarma: 0 02.12.2003, 19:57:47
  13. avatar
    [63] sarobrouk [*]

    Můj drahý má taky nejradši ze všeho cukroví steak.

    superkarma: 0 02.12.2003, 19:36:30
  14. avatar
    [62] Libča [*]

    uz mam napeceno a nestalo mne to ani moc prace, dostala jsem sedm druhu k narozeninam mou pribuznou upecene.. fakt super darecek..... udelam jen vosi hnizda a jeste tatrankove koule a pak nic vic....

    superkarma: 0 02.12.2003, 19:36:22
  15. [61] _Dandy [*]

    zindule: to mi připadá rozumný.při druhém těhotenství jsem měla cukrovku a od tý doby se snažím sladkýmu vyhýbat,ale je to silnější než já..takže raději ani nepeču..

    superkarma: 0 02.12.2003, 18:51:59
  16. [60] zindule [*]

    Nechávám si napéct.

    superkarma: 0 02.12.2003, 18:47:06
  17. [59] _Dandy [*]

    chtěla jsem si minulý víkend pokecat s kamarádkou, ale neměla čas - dodělávala cukroví.. to mě dostalo, já na něj ani nesáhla - dětem stačí nepečený a o zbytek se postará někdo jiný. nejsem na to talent, přiznávám. já jsem přes to ochutnávání

    superkarma: 0 02.12.2003, 18:37:31

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [58] Andula [*]

    benjik: nechat uležet, v únoru by mohly být :-)))

    superkarma: 0 02.12.2003, 18:24:15
  2. avatar
    [57] Andula [*]

    werka: já taky začnu po Mikuláši, 6/12 slaví starší syn narozky, tak pak

    superkarma: 0 02.12.2003, 18:24:00
  3. avatar
    [54] Simba [*]

    Jarunka: Jo, bylo. Ale prý jsou i perníčky, které se můžou uhňácat v prosinci. Tak se nevymlouvej

    superkarma: 0 02.12.2003, 17:14:57
  4. avatar
    [51] Jarunka [*]

    Pernicky uz letos nestihnu. Zari uz myslim bylo

    superkarma: 0 02.12.2003, 16:03:56
  5. avatar
    [50] Jupíí [*]

    Taky peču,Začínam až po Mikuláši letos jsem se rozhodla, že budu pect málo ,ale kvalitní, tak uvidíme.

    superkarma: 0 02.12.2003, 16:03:09
  6. avatar
    [43] Landriel [*]

    Tak letos jsem cukroví objednala a nechtěla jsem péct vůbec, ale už vidím, že zkusím aspoň perníčky, protože hrozně baví válet těsto a vykrajovat. No a potom až vánočku.

    superkarma: 0 02.12.2003, 14:26:45
  7. avatar
    [42] Jarunka [*]

    Pro moje pecivo, zase bude chodit cela manzelova rodina Oni nepecou a ceske rohlicky, nebo slepovane, miluji. Jenom tchyni nedam, ta me letos nastvala. At si koupi

    superkarma: 0 02.12.2003, 14:24:22
  8. avatar
    [41] werka [*]

    Já začínám péct tak kolem Mikuláše (ovšem zrovna letos nevím, jestli to zvládnu). Každý rok si říkám, že to trochu omezím, jenže nějak nejsme v rodině schponi se dohodnout CO (který druh) se omezí. trvá na lineckém a perníčcích, na pracnách, kokosových kostkách a vosích hnízdech, no a já na ovocných špízech, ořechových makronkách a kokosovém salámu. A já ještě každoročně bojuju s chutí vyzkoušet něco nového .

    superkarma: 0 02.12.2003, 13:19:32
  9. avatar
    [40] Milala [*]

    Tak přesně včera večer jsem si začla psát co koupit.Budu sice péct až asi 10 dní před štědrým dnem,ale chci mít vše při ruce.A upeču asi jen 5 druhů,musíme myslet na naši liníí

    superkarma: 0 02.12.2003, 13:14:25
  10. avatar
    [39] Andula [*]

    Olina: patnácti??? Tak to my ani náhodou

    superkarma: 0 02.12.2003, 12:45:43
  11. avatar
    [38] Olina [*]

    My zaciname pect vetsinou kolem mikulase, takze bch to videla taky na tenhle vikend. Vzpominam na jeden rok, kdy jsme meli temer paneceno uz 14 dni pred vanocema. Bylo to proto, ze jsem odjizdela Au-pairovat do Nemecka a chtela si cukrovi vzit s sebou. Chybely asi jen 2 druhy z tech celkem 13-15 co delame

    superkarma: 0 02.12.2003, 12:41:57
  12. avatar
    [35] Andula [*]

    Přiznávámbez mučení, takhle promakaný to nemám... Něco s dětmi upečeme, ale prostě jen to, co se stihne.

    superkarma: 0 02.12.2003, 12:36:37
  13. avatar
    [32] Olka [*]

    U nás se sní skoro všechno cukroví před vánocemi (besídka ve školce, ve škole, na flétně, na tělocviku, na angličtině, v družině, v oddílu, ...), takže musím začít včas. Včera jsem upekla pátý druh, zatím nic spáleného, a to mě čeká už jen jedno bílkové a pak ještě nějaké nepečené druhy (ty budeme dělat až na poslední chvíli). Snad nám někdo nevykrade balkón!

    superkarma: 0 02.12.2003, 12:10:17
  14. avatar
    [31] Palita [*]

    Každý rok si v polovině listopadu udělám tabulku, co budu péct a vepíši suroviny, sloupeček se mi sečte a já si napíši co mám koupit a kolik. Většinou peču 7 druhů, 2 druhy z poloviční dávky.

    superkarma: 0 02.12.2003, 11:34:00
  15. avatar
    [30] muflonka [*]

    Pokaždé říkám, že letos nepeču, ale s blížícími se svátky si říkám, že upeču JENOM 1, 2, 3, ...druhy a nakonec mám vždycky kolem 10 druhů. Ale aby toho nebylo moc, peču s polovičních nebo třetinových dávek a mám pak od každého jenom pár kousíčků a kdyby mi na ně náhodou chodily nebo , to bych určitě poznala a

    superkarma: 0 02.12.2003, 10:58:03
  16. avatar
    [29] Agátka [*]

    začínám péct tento týden, už se těším na tu vůni

    superkarma: 0 02.12.2003, 10:47:50
  17. avatar
    [26] Gabi [*]

    Cukrovíčko už mám, ale jeden rozpor v radách vidím: většina cukroví se má péct tak aspoň 3-4 týdny dopředu a "bílkové" až na poslední chvíli. Jakpak asi vydrží bílky těch pár týdnů? Jinak jsem zastáncem toho, co se nestihne upéct za jeden den, to se nepeče. Jinak se musí x-krát vše připravovat a x-krát vše uklízet, tj. x doporučuji rovno 1 !

    superkarma: 0 02.12.2003, 10:38:21
  18. [23] helip [*]

    Dobré rady jsou nad zlato.

    superkarma: 0 02.12.2003, 10:12:24
  19. avatar
    [20] Ťapina [*]

    Letos napeču jenom linecké a bude. Recept na perníčky mám takový, ze kterého se nemusí nechávat odležet, ale asi se s nima stejně dělat nebudu.

    superkarma: 0 02.12.2003, 09:42:18
  20. avatar
    [19] Ladia [*]

    Cukroví máme od října objednané a něco málo si připečeme, ale peču až poslední víkend před vánoci, to už totiž musím

    superkarma: 0 02.12.2003, 09:31:37
  21. avatar
    [18] Simba [*]

    Jarunka: Taky startuji pečení 11.12. , já bych ani péct nemusela, ale pro dceru prostě pečení cukroví patří k vánocům, celý rok se těší, jak spolu budeme péct.

    superkarma: 0 02.12.2003, 09:29:28
  22. [17] teruna [*]

    Vůbec nevím, kde bych tu Kuchňku hledala, teprve podle odkazu v článku jsem se tam poprvé dostala. Ale ten odkaz je tak dlouhý, že nevím, kde to budu příště hledat.

    superkarma: 0 02.12.2003, 09:21:51
  23. avatar
    [12] Žábina [*]

    My jsme letos cukroví objednali a domácí budeme dělat jen linecké a medvědí tlapičky...

    superkarma: 0 02.12.2003, 07:53:12
  24. avatar
    [9] artepa [*]

    Už tři roky nepeču.

    superkarma: 0 02.12.2003, 06:40:22
  25. avatar
    [8] Žížala [*]

    Lepsi cukrovi sezrany pred vanocema nez to v unoru hazet slepicim :-) A navic pred vanocema kdyz se "nesmi" chutna mnohem lip nez kdyz je pak na stole plnej talir. Jsem pro "uliti" par kousku od kazdeho do zapovezeny krabice aby byl talir na Stedrej den a na silvestra a ostatni nechat s cistym svedomim nenapadne uzirat a bejt pysna na to, ze jim to tak chutna :-)

    superkarma: 0 02.12.2003, 06:38:56
  26. avatar
    [7] kosmokosmo [*]

    melo byt a spol.

    superkarma: 0 02.12.2003, 06:30:34
  27. avatar
    [6] kosmokosmo [*]

    sunnynka: a ja je zas nemam kde skladovat v chladu......mam jen pretopeny byt, kde se nedaji otevrit okna/jsou primrzla/ a ovladac topeni uz asi dvacet let nefunguje......sklep mame, ale tam je jeste vetsi vedro nez v byte, dalo by se do kufru u auta, ale tam je zas minus tricet...myslis, ze kdyz napecu linecky a pol. uz ted, ze mi to tim horkem vyschne?

    superkarma: 0 02.12.2003, 06:29:15
  28. avatar
    [5] sunnynka [*]

    iva: jedině pod zámek

    superkarma: 0 02.12.2003, 06:13:54
  29. avatar
    [2] Lesana [*]

    Stejně, nejrkásnější vánoční stůl je stůl ozdobený spóóóustou rozličných oříšků, kandovaným ovocem, jablíčky, pomeranči, mandarinkami... a jenom decentně dozdobený troškou cukroví od mámy a tchyně :o)

    superkarma: 0 02.12.2003, 01:11:08
  30. avatar
    [1] Jarunka [*]

    Pecu kazdy rok a hodne. Bez vune, ktera s line kolem baraku, nebudu ani letos. Mam kucharku pro blbe, kde je vsechno vypsano tak, ze to i pochopim a pecivo nevyhodim Vsechno uz jsem nakoupila, cekam, az bude po soutezi a budu moci zacit

    superkarma: 0 02.12.2003, 00:19:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme