Už to vypadalo, že se dostaví rok, kdy k nám nepřiletí ani jediný čáp.

Naštěstí za poslední dobu hlásí ornitologové, že se blýská na lepší časy. Člověk nejprve přirozená hnízdiště čápů zničil, čímž způsobil jejich značný úbytek, nyní svou vinu zase postupně napravuje.

Byla by škoda, kdybychom o tohoto pradávného nositele štěstí a plodnosti na dobro přišli. Uvidíme. Čápi se začínají vracet právě teď, už jste nějakého viděli?

Čáp žije většinou v páru, který si je věrný celý život.
Stavbu a opravu hnízda provádí samec. Ten totiž přilétá ze zimoviště dříve než samice. Ve volné přírodě se živí žábami, hraboši, krtky, užovkami, sysly nebo hmyzem. Loví za chůze.

Reklama