Vaření

Cantuccini – italské mandlové sušenky

Cantuccini jsou voňavé sušenky, které si zamilujete. Jejich příprava je velice snadná, hotové jsou za chvíli a z dostupných surovin.

cantuccini

Základní surovinou jsou v případě těchto sušenek mandle. Budete jich potřebovat hodně. Cantuccini pocházejí z Itálie, konkrétně z Toskánska, kde narazíte na různé recepty na tuhle křupavou dobrotu. Někde se setkáte i s použitím lískových oříšků. Já jsem ochutnala cantuccini s mandlemi a kousky hořké čokolády a byly naprosto úžasné.

Zvláštností těchto sušenek je, že se k nim podává dezertní italské víno, ideálně Vin Santo. Přiznám se, že si raději dám víno bez cantuccini a cantuccini bez vína. Ale určitě tyto chutě společně vyzkoušejte, chutě jsou různé a možná právě vy si tuto kombinaci zamilujete.

Suroviny

  • 250 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • sůl
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g nasekaných mandlí
  • špetka kypřícího prášku (na špičku nože)
  • 1 vejce na potření

Postup

Cukr, vejce, špetku soli a citronovou kůru spolu vyšleháme do pěny. Přidáme máslo, mouku, a nahrubo nasekané mandle. Přisypneme trochu pečicího prášku. Nepřežeňte to. Já jsem to napoprvé s kypřícím práškem neodhadla a přidala ho příliš mnoho, takže sušenky zbytečně vyskočily a popraskaly.

Všechny suroviny spojíme dohromady v tužší těsto, které nebude lepit. Na plech si dáme pečící papír a z těsta tvarujeme válečky, o průměru asi 3 cm. Po přenesení na plech je lehce zmáčkneme, aby sušenky měly svůj typický tvar.

Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme 25–30 minut. Povrch cantuccini zezlátne a potom je vytáhneme ven.

Ještě horké krájíme na plátky široké asi 2 cm. Tyto plátky pak ještě rozprostřeme na plech, řeznou stranou nahoru a dosušíme v troubě ještě asi 15 minut.

Cantuccini můžeme uchovávat v uzavíratelné nádobě poměrně dlouho dobu, nekazí se. Ale většinou zmizí velice rychle, protože jsou opravdu výborné.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
14.01.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [8] Allma [*]

    Já je krájím na tenké plátky a dosušuji a mandle dávám neloupanéSml67

    superkarma: 0 14.01.2015, 22:21:29
  2. [7] free [*]

    Kamarádova maminka je má pořád v zásobě... znám ji už skoro dvacet let. Říká jim po našem - Domácí přítel. Netušila jsem, že jsou italské.Sml30

    superkarma: 0 14.01.2015, 19:52:00
  3. [6] KVITEK123 [*]

    TO OCHUTNÁME Sml59

    superkarma: 0 14.01.2015, 18:38:44
  4. [5] IVECO [*]

    ty musím vyzkoušet, vypadají nádherně Sml59

    superkarma: 0 14.01.2015, 15:06:33
  5. avatar
    [4] elly [*]

    magic11 — #3můžou být neloupané, ale kdo má doma loupané, může použít i ty. Super jsou i lískové ořechy ;-)

    superkarma: 0 14.01.2015, 13:03:48
  6. [3] magic11 [*]

    Elly: mandle oloupat nebo nechat neoloupané?

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 14.01.2015, 08:35:01
  7. avatar
    [2] Šůša [*]

    Měla jsem možnost je ochutnat přímo v Itálii a byly opravdu výborné. Nechávají se schválně úplně ztvrdnout a ty tvrdé jsou ještě lepší. Namáčejí se do Vin Santo a jsou božské Sml19

    superkarma: 0 14.01.2015, 07:41:27
  8. [1] theplana [*]

    Jé , na první kouknutí to vypadalo jako nepovedené knedlíky. Zvláštní sušenky, holt cizina Sml30

    superkarma: 0 14.01.2015, 06:59:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Znáte značku Kia?
Jaký je vás vztah k nepovinnému očkování? Odpovězte a vyhrajte hezké ceny!

Náš tip

Doporučujeme