Zdraví

Cajthamlová varuje: Pozor na (ne)zdravou výživu!

Jste-li příznivkyní zdravého životního stylu a myslíte si, že nákupem v obchodu zdravé výživy nemůžete nic zkazit, pak vás vyvedeme z omylu. Jak potvrzuje Kateřina Cajthamlová, ne vše je zde skutečně zdraví prospěšné.

cajthamlova

(Foto Kateřiny Cajthamlové: www.iprima.cz)

S paní doktorkou Kateřinou Cajthamlovou jsme se sešly v jejích konzultačních místnostech na Žižkově, kde panovala výborná nálada. Cíl schůzky byl jasný: Upozornit vás, milé ženy-in, že ne všechny potraviny prodávané v obchodech zdravé výživy jsou skutečně zdravé. Na domluvenou schůzku jsem si tedy vzala s sebou nejen obvyklé propriety jako notýsek, diktafon a fotoaparát, ale také tašku plnou jídla z prodejen označených jako Zdravá výživa.
Paní doktorka si všechny „pochoutky“ důkladně prohlédla, pročetla složení a vyřkla následující ortel.

chipsyMANIOKOVÉ CHIPSY
„Obsahují kombinaci dextróza, sacharóza + sůl, tedy jde o přesolený výrobek, kdy cukr vyvažuje slanou chuť. Obsahují 21g tuků na 100g produktu, přičemž ve zdravé stravě by měly mít tuky zastoupení tak 1/3 z celkové energetické hodnoty. Tady však tuky pokrývají 40 % z celkové energie." (U brambůrků Bohemia je zastoupení tuků 35g na 100 g výrobku.)

zmrzlinaZMRZLINA BEN & JERRY'S, CHOCOLATE MACADAMIA
„Ve složení je kombinace smetana + zahuštěné odtučněné mléko, navíc obsahuje pouze 3 % makadamových ořechů (jmenuje se macadamia, tak by jich člověk očekával přece jen o něco více). Také na výrobku není označen poměr živin. Kladu si otázku: Proč je do zmrzliny navíc přidávaný olej? Dejte si do ledničky jogurt se zamíchaným kakaem a medem. Uděláte lépe,“ ironicky dodává paní doktorka.

horciceKREMŽSKÁ HOŘČICE BEZ KONZERVANTŮ A BARVIV
„Jediný produkt, kterému prakticky není co vytknout."

PradědovaPRADĚDOVA POCHOUTKA
„Není uveden konkrétní druh koření, který je ve výrobku obsažen, pročež je tento nebezpečný alergikům. Jedná se vlastně o osolený margarín s cibulí (navíc pravděpodobně o ztužený rostlinný tuk, tedy nejhorší typ takzvaného bílého margarínu). Výrobek má být zdravější alternativou sádla. U toho však alespoň znáte množství transmastných kyselin, které u pradědovy pochoutky vůbec není deklarováno. Tedy můj praděd by se této „pochoutky“ rozhodně ani nedotkl."

mandleSNĚŽNÉ MANDLE
„Obsahují ethylvanilin, lepší by určitě bylo klasická vanilka. V alergenech jsou uvedeny pouze stopy arašídů, ale nikoli samotné mandle. Důvod cukru navíc je mi potom naprostou záhadou - cukr je totiž obsažen už v čokoládě. Pokud byste si však mandle oloupaly a omyly, mohlo by se jednat o zdravý produkt," žertuje paní doktorka.

TWINBAR ČOKOLÁDOVÁ TYČINKA

tyčinka

„Tady úplně chybí české označení. Nikdo není povinen umět italsky, francouzsky a španělsky, proto je ze zákona povinnost uvádět české označení u všech výrobků prodávaných v naší zemi!"

HALVA

halva

„Výrobek je dodatečně označen českou etiketou, ale je záhadou, co na něm bylo uvedeno dříve. Takto si mohou na obal napsat více méně cokoli. Otázkou zůstává, kdo produkt skutečně vyrábí - na etiketě jsou uvedeni současně dva výrobci: Natural Jihlava JK a Achva Barkan."

Jaké podmínky by měla podle Kateřiny Cajthamlové splňovat skutečně ZDRAVÁ výživa?

1. Potraviny by měly být co nejblíže surovinám (přírodním surovinám), tedy bez chemikálií.
2. Produkty by se měly vyhýbat čtyřem „bílým zlům“, mezi něž patří:

  • Rafinovaný cukr (tedy sacharóza a samotná glukóza včetně glukózového sirupu) - mimo jiného způsobuje návyk současné civilizace na sladké.
  • Sůl - maximální dávka přijaté soli by měla být pro člověka 5 g denně (přijme v potravinách), tedy cokoli, do čeho je přidána sůl navíc, je v podstatě špatně. Sůl se přidává zejména kvůli ceně výrobku (zvyšuje hmotnost buď přímo, například u kořenících směsí, nebo nepřímo tím, že váže vodu - ku příkladu u uzenin). Nejhorší dopad soli je znát na ledvinách, což jsou v současné civilizaci velmi ohrožené orgány.
  • Ztužený bílý tuk - všechny nenasycené tuky jsou v něm nasyceny, tedy je jednoznačně zdraví škodlivý a biologicky nezpracovatelný (nebo jen velmi špatně). Nesmírně proto zatěžuje trávicí trakt.
  • Bílá mouka (zejména pšeničná) a škrob - bez obsahu vlákniny a stopových prvků. Jediná zdravá konzumace je v původních surovinách: brambory, obiloviny, protože v nich vše konzumujeme včetně komplexních látek, které v upravených produktech (mouka, škrob) chybí.

3. Je potřeba znát složení potravin, které si kupujeme - mělo by odpovídat zdravotnímu stavu, věku i pohybovým aktivitám. Pokud nejsou potraviny značeny srozumitelným jazykem: NEKUPOVAT! (Pak je prodejci nebudou brát.) Také pozor na falešné značení!
4. Vybírejte potraviny s přesným označením složení - percentuálním či množstevním zastoupením jednotlivých složek (tabulka, ve které jsou výslovně uvedeny výživové hodnoty, množství tuků, cukrů, soli...)
5. Pozor na značky BIO! Jen pár značek je skutečně deklarovaných. Také pozor na informace ze přední strany výrobku, protože ne vždy odpovídají informacím uvedeným vzadu (ve složení).

Proč je vše tak složité? 
Dříve platily jednotné potravinářské normy, které se léta neměnily. S érou globalizace se k nám ovšem dováží potraviny odevšad (jsme odpadkovým košem celého světa – začíná to být kritické). To, co se k nám dováží jako „levné potraviny“, je při své nízké kvalitě strašně předražené – cena je zpravidla dána nikoli kvalitou, ale dovozem. LOKÁLNÍ POTRAVINY, KTERÉ JSOU BLÍZKO SUROVINÁM, BYLY, JSOU A BUDOU VŽDY TOU NEJLEPŠÍ VARIANTOU!

Nejnezdravější potraviny z prodejen zdravé výživy:

  • První a druhé místo obsadily ČOKOLÁDOVÁ TYČINKA TWINBAR a HALVA - především kvůli mizernému značení
  • Třetí místo náleží PRADĚDOVĚ POCHOUTCE plné ztuženého tuku
   
22.03.2011 - Zdraví - autor: Kateřina Cíhová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [58] Jarkkka [*]

    Bohužel i to se tváří jako zdravá strava kolikrát obsahuje blafy. Ale není nutné pro zdravé jídlo chodit do specializovaných obchodů. Mnohdy stačí jen pořádně číst etiketu. Nedávno jsem se například hodně podivila, že asi z deseti zakysaných smetan jsem v chlaďáku našla jen jednu, která neobsahovala škrob.

    superkarma: 0 03.04.2014, 22:02:28
  2. avatar
    [57] RenataP [*]

    Radek Kříž — #52 týjo, tak tu v sádle bych si dala...

    miluju takhle dělaný jatýrka...Sml52 a to je co říct, jináč jsem totiž téměř vegetarián...Sml67

    superkarma: 0 31.03.2011, 14:16:32
  3. [56] jastura [*]

    Sml57 Suzanne — #55 kam se máme dostavit?

    superkarma: 0 23.03.2011, 07:48:24
  4. avatar
    [55] Suzanne [*]

    Lidičky, kachna bude zejtra, zkusím kachnu podle KřížeSml32

    1. na komentář reaguje jastura — #56
    superkarma: 0 22.03.2011, 22:20:02
  5. avatar
    [54] Solei [*]

    Já jsem si sice chtěla vyžádat na neděli škeblovou polévku, ale asi to změním na tu kachnu. Nějak mně začala honit mlsná.

    superkarma: 0 22.03.2011, 15:41:08
  6. [53] jastura [*]

    kebulkaevulka — #46 Sml67Dědeček zas, že nejlepší sladké je uzené Sml22

    superkarma: 0 22.03.2011, 15:24:22
  7. avatar
    [52] Radek Kříž [*]

    ToraToraTora — #45 Nedělal jsem ji takhle jednou, ale opakovaně. dělal jsem ji i na jiné způsoby... tohle dlouhé pečení mi chutná nejvíce. Štavnatá, s vypečeným tukem.. prostě lahoda...

    vyrovná se tomu jen ta kachna konfitovaná... neboli vařená v sádle...

    A slévám ji proto, že pustí hodně sádla... opravdu hodně...

    1. na komentář reaguje RenataP — #57
    superkarma: 0 22.03.2011, 15:13:12
  8. avatar
    [51] RenataP [*]

    wich — #25 to je fakt.... jsme myslí a intuicí od přírody a sebe samým už nahony daleko...

    superkarma: 0 22.03.2011, 14:30:21
  9. [50] German [*]

    Solei — #47 Že já mám tak bujnou představivost!Sml16 Živě jsem si představila kačenu i ten bůček a hlady se mi zatmělo před očima....No nic, celozrnný rohlík to jistí...

    superkarma: 0 22.03.2011, 14:29:16
  10. avatar
    [49] wich [*]

    Tak na třináctihodinové pečení bych se mohla vybodnout Sml52Sml52Sml52

    BTW - další mýtus o těch kachnách. Když si dáte kachní nebo husí maso, prospějete si tím, co se týče mastných kyselin (které fungují stejně jako v rostlinných tucích - řepkový, olivový, slunečnicový...) mnohem více, než když sníte vepřový biftek Sml22

    superkarma: 0 22.03.2011, 14:26:50
  11. avatar
    [48] Solei [*]

    ToraToraTora — #45 Já bych to viděla jako recept na husu... už jenom pro to slévání výpeku. Kachna ve výpeku obvykle neplave, to spíš ta husa. Tu je potřeba slévat.

    superkarma: 0 22.03.2011, 14:24:59
  12. avatar
    [47] Solei [*]

    German — #44 Náhodou. Pokud se nejedná o kachnu konfitovanou (to je ta ponořená do sádla) tak je to dobré maso. Někde na půl cesty mezi kuřetem a libovějším kusem prasete - teda, tak to aspoň tvrdí moje paní doktorka.

    Furt zdravější pečená kachní prsa (třeba nadívaná sušenými švestkami) než bůček.

    1. na komentář reaguje German — #50
    superkarma: 0 22.03.2011, 14:23:28
  13. avatar
    [46] kebulkaevulka [*]

    Moje máma ,říká nejlepší zelenina je husí stehno.

    1. na komentář reaguje jastura — #53
    superkarma: 0 22.03.2011, 14:21:21
  14. avatar
    [45] ToraToraTora [*]

    Radek Kříž — #42 13ti hodinová je dobrá ještě husa, ale kachna je příliš malá, aby takové lázně ustála s parádou.

    1. na komentář reaguje Solei — #48
    2. na komentář reaguje Radek Kříž — #52
    superkarma: 0 22.03.2011, 14:12:04
  15. [44] German [*]

    No toto! Doktorka tady o zdravé výživě a vy si tady v klidu pečete kachnu!!!

    Suzanne - na pranýř. Ta ji snad zmínila jako první....

    (A já jen polykám sliny...Sml15)

    1. na komentář reaguje Solei — #47
    superkarma: 0 22.03.2011, 14:11:49
  16. avatar
    [43] Solei [*]

    Klára Milošová — #41 čím nižší teplota tím déle se to peče.

    Tímto se omlouvám, za předchozí mystifikaci - překlepla jsem se a mělo tam být 150 - 160 stupňů.

    superkarma: 0 22.03.2011, 13:40:41
  17. avatar
    [42] Radek Kříž [*]

    kareta — #39 Klára Milošová — #41 Kachní maso se dá připravit různými způsopby od sušení při 200 stupńů po vaření v prasečím sádle. Já ji mám nejradši po 13ti hodinovém pečení.

    Omýt, osušit kachnu, strčit do pekáče. osolit okmínovat. přiklopit. zapnout troubu na 80 stupnů a nechat sedm hodin být. Po sedmi hodinách sliju polovinu výpeku , zpět přiklopím a dalších šest apůl hodiny peču na 90 stupňů. Poslední půl hodinu přidám na 200 - 250 a dodělám kůžičku do zlatova a křupava.

    je to bez práce. v jedenáct večer dám péct, nařídím na šest budíka. V šest dojdu k troubě.. sliju.  jdu spát zpět. Budím se do bytu provoněného kachní vůní...

    k tomu červené zelí a domácí bramborový knedlík, popřípadě kynutý houskový...

    Dobrou chuť

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #45
    superkarma: 1 22.03.2011, 13:39:34
  18. avatar
    [41] Klára Wimmerová [*]

    kareta — #39 Počkejte, zeptáme se šéfa, to je odborník přes kachny. Sml30 Peče ji tuším dokonce 8 hodin... nebo i víc?

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #42
    2. na komentář reaguje Solei — #43
    superkarma: 0 22.03.2011, 13:33:12
  19. avatar
    [40] Klára Wimmerová [*]

    Anai — #35 Přijde mi, že malým a hubeným kamera nepřidá nic, ale jak je tam deko navíc, kamera to rozmázne do nehorázných rozměrů. V Praze člověk často potká lidi, které zná z televize, a já jsem skoro pokaždé překvapená jejich "velikostí". :) Byla jsem s přítelem na vyhlašování Českých lvů v Lucerně, to jsem teprve koukala. Zaplať pánbu že nemusím do televize. Měla bych z toho permanentně depresi a určitě bych se za strašného utrpení prohubla do ztracena. Sml30

    Doktorku Cajthamlovou jsem potkala nedávno na tiskovce a vypadala VELICE dobře. To její diskutované pozadí bylo taky dílem kamery... ale ona sama přece říkala, že přibrala, protože přestala kouřit. A teď bych řekla, že je zase na svojí váze.

    superkarma: 0 22.03.2011, 13:28:20
  20. avatar
    [39] kareta [*]

    Solei — #38 COŽE!!!??? Tak to jo, NAPOSLEDY!!! to zkusím, tuto informaci jsem neměla!!! Díky moc!Sml67

    1. na komentář reaguje Klára Milošová — #41
    2. na komentář reaguje Radek Kříž — #42
    superkarma: 0 22.03.2011, 13:24:00
  21. avatar
    [38] Solei [*]

    kareta — #37 To chce na tři hodinky při 110 stupních a bude se rozsejpat jak bude měkká. Kachní maso vyžaduje trochu jiný přístup.

    1. na komentář reaguje kareta — #39
    superkarma: 0 22.03.2011, 13:21:20
  22. avatar
    [37] kareta [*]

    Anai — #36 já už se bojím ptáky kupovat...leda kuře a slepici, ale kachna mi pokaždé vyjde suchá...a dětem to maso prostě nechutnáSml80

    ve které epizodě jsi hrála??Sml58

    1. na komentář reaguje Solei — #38
    superkarma: 0 22.03.2011, 13:11:36
  23. [36] Anai [*]

    kareta — #20 Zkus na pomerančích nebo na medu - moc dobré Sml16 

    1. na komentář reaguje kareta — #37
    superkarma: 0 22.03.2011, 13:02:11
  24. [35] Anai [*]

    Juana — #13 Kamera přidává až 5 kg... tedy já se těď mihla v jednom seriálu a nepřidala jsem si, ale podle mých známých ano, sama se asi vidím tlustší. Moje neteř komparsovala s paní Adamovskou a prý byla hodně překvapená, že rozhodně nemá nadváhu.... jo a ti herci, co jsem s nimi hrála v té epizodě já, byli maličtí droboučtí hubení ... nikdy bych to do nic neřekla (Jan Dolanský, třeba).

    1. na komentář reaguje Klára Milošová — #40
    superkarma: 0 22.03.2011, 12:59:00
  25. avatar
    [34] kareta [*]

    Suzanne — #33 český česnek. Tak ten jsem u nás neviděla roky...leda na tržnici na sadbuSml31 Ale je nejlepšíSml67

    superkarma: 0 22.03.2011, 12:50:51
  26. avatar
    [33] Suzanne [*]

    wich — #21 Já ti v tomhle absolutně neoponuju, taky si potrpím na kvalitu. Jen tvrdím, že v běžném obchodě LZE vybrat. To, jestli lidé jsou ochotní kouknout, jestli je český česnek v horním nebo dolním regále, to je věc druhá.

    1. na komentář reaguje kareta — #34
    superkarma: 0 22.03.2011, 12:39:15
  27. [32] Pálivka [*]

    Ach jo, na to čtení mi kolkrát ani mé brýle nestačí. A pak manžel nadává, kdes tak dlouho byla? A to ani neví, že jsem nečetla všechno, to bych v tom obchodě byla ještě déle. Škoda jen, že nexistují už ty časté kontroly, co byly za totáče. Teď slupneme něco a ani nevíme co.

    superkarma: 0 22.03.2011, 12:26:40
  28. avatar
    [31] wich [*]

    kareta — #30 Sml33Sml30

    superkarma: 0 22.03.2011, 12:11:24

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] kareta [*]

    wich — #29 máš pravdu náčelníkuSml30

    1. na komentář reaguje wich — #31
    superkarma: 0 22.03.2011, 12:01:24
  2. avatar
    [29] wich [*]

    kareta — #28 Neboj se Sml79 Klidně si dej všechno, jen menší množství a hybaj na vzduch Sml30 Hubnutí je v hlavě Sml33

    1. na komentář reaguje kareta — #30
    superkarma: 0 22.03.2011, 11:47:23
  3. avatar
    [28] kareta [*]

    wich — #27 kdyby mi nebylo všechno malý, tak se na to vykašluSml31 Návrat k normálu je DĚSNE!Sml52 Chci svoje bonbony, buchty, sušenky, předkrmy z tataráčku, smažáčky zpět....Sml27

    1. na komentář reaguje wich — #29
    superkarma: 0 22.03.2011, 11:45:30
  4. avatar
    [27] wich [*]

    kareta — #26 Tvým pocitům rozumím. Když mi před pár lety blblo tělo a během léta jsem jen tak shodila víc než 10 kg, spojovalo se to s neustálým hladem i chvilku po jídle Sml28 Teď prozměnu těžká chřipka zakončená střevní chřipkou a zas mám 49 kg na 170 cm a kyčle si urážím o futra Sml31

    1. na komentář reaguje kareta — #28
    superkarma: 0 22.03.2011, 11:38:03
  5. avatar
    [26] kareta [*]

    wich — #25 jj. Já se loni rozežrala a hezky nakynula- cca 5 kg . Nyní jsem začala sledovat, co vlastně jím a dělám...no a zjistila jsem, že můj kalorický příjem je na úrovni horníka rubajícího v dole 16tky!! Začala jsem jíst normálně, a mám 10 minut po normálním obědě HLAD!!! Už druhý den! Strašný! Dobře mi tak!Sml54

    1. na komentář reaguje wich — #27
    superkarma: 1 22.03.2011, 11:25:24
  6. avatar
    [25] wich [*]

    RenataP — #23 Ono to je i o tom, že v záplavě těch "osvědčených" hubnoucích metod posvěcených celebritami, zkrachovalými odborníky apod.,  jsou už lidi fakt bezradní a věří lecčemu. Zejména tomu, co se skrývá za zdravou a dietní výživou.

    1. na komentář reaguje kareta — #26
    2. na komentář reaguje RenataP — #51
    superkarma: 0 22.03.2011, 11:16:47
  7. [24] Fofo [*]

    Teda, já chodím nakupovat do zdravé výživy často, ale pokrmy, které paní doktorka vybrala, jsem tam nikdy neviděla Sml80

    superkarma: 0 22.03.2011, 11:14:12
  8. avatar
    [23] RenataP [*]

    ToraToraTora — #22 nebo blbí?

    Mozek, lidi...mozek používejte!!!

    1. na komentář reaguje wich — #25
    superkarma: 0 22.03.2011, 10:51:37
  9. avatar
    [22] ToraToraTora [*]

    wich — #21 Alespoň vím, proč tolik lidí v zoufalství sáhne po zázracích z teleshopingu....po těch zaručeně líbivých radách, co fungují v časopisech a televizi, jsou prostě bezradní

    1. na komentář reaguje RenataP — #23
    superkarma: 0 22.03.2011, 10:48:51
  10. avatar
    [21] wich [*]

    Juana — #13 My jsme doma říkali, že potají konzumuje těm lidem klobásky, salámky apod., co před kamerou musí vyhodit Sml52 Ale nutno podotknout, že jí to sluší v každé velikosti Sml22

    Suzanne — #14 Jsem z velkého města. A do Kaufáče do PL to mám blíž, než do Globusu, ve kterém ráda nakupuji. O farmářských trzích se v našem městě jen mluví, tak na ně jezdím pár kilometrů severně od bydliště Sml80 A nefrfňám, jídlo kupuju dobrý. Holt si potrpím na kvalitu Sml80

    ToraToraTora — #18 Podobně mě namíchnul jídelníček, který byl vytvořen pro paní, která se rozhodla hubnout v rámci reportáže tady na ženě-in - jídelníček plný asijských jídel - pro Středoevropana plný potencionálních alergenů Sml2

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #22
    2. na komentář reaguje Suzanne — #33
    superkarma: 0 22.03.2011, 10:45:49
  11. avatar
    [20] kareta [*]

    Suzanne — #19 kachna ...když ta kachna je strašně chudá! Polovina se vypeče a pak zbyte jen trocha masíčka...Sml68 Já ty ptáky neumím připravit!Sml31

    1. na komentář reaguje Anai — #36
    superkarma: 1 22.03.2011, 10:43:39
  12. avatar
    [19] Suzanne [*]

    Ale tu kachnu půjdu koupitSml52Sml57

    1. na komentář reaguje kareta — #20
    superkarma: 0 22.03.2011, 10:30:47
  13. avatar
    [18] ToraToraTora [*]

    Jestli je wich proti  výplachu, tak mě maximálně může naštvat, když jídelníček postaví na steacích ze žraloka ...

    Tenhle pořad má něco do sebe a věřím, že spoustu lidí nakopne a někoho inspiruje, poradí.  Některé věci jsou však přinejmenším sporné a do očí bijící

    1. na komentář reaguje wich — #21
    superkarma: 0 22.03.2011, 10:30:37
  14. avatar
    [17] Suzanne [*]

    kareta — #16 Jo, taky si myslím, že jí to vcelku sluší. Její kecy a nacpávání mi nevadí, protože za kecy je placená a nacpávání je její věc, protože je-li angažovaná jako placený kazatel vody, klidně může pít vínoSml30

    superkarma: 0 22.03.2011, 10:30:11
  15. avatar
    [16] kareta [*]

    wich — #12 no to je úbytek jak nohaSml52 Stačí se pořádně vys*at a je to...osobně bych na to nešla, ani kdybych měla střeva jak tunel! Sml38

    Juana — #13 no...prdel nevadí, když je útlý pas...to je takový typ postavy. A v jejím věku...podle mne jí to sluší.Sml67

    1. na komentář reaguje Suzanne — #17
    superkarma: 0 22.03.2011, 10:25:50
  16. avatar
    [15] Suzanne [*]

    Juana — #13 Asi tak.

    superkarma: 0 22.03.2011, 10:24:56
  17. avatar
    [14] Suzanne [*]

    wich — #11 Já chodím do supermarketu za bukem, vyberu si tam z dvaceti různých druhů zboží ten, který kvalitou odpovídá mé představě. I mléko. I šunku. Každý má tu možnost. Pokud jsi někde na vsi a tu možnost nemáš, můžeš si najít farmu, popř. dotlačit svého majitele krámku na návsi, aby lépe vybíral. Ovoce, zeleninu, vejce jsem se teď naučila brát z místní produkce. A když jdeš na české trhy, taky najdeš. Já mám pocit, že spíš než špatné zboží, je naší specialitou věčná frfňavost.

    1. na komentář reaguje wich — #21
    superkarma: 2 22.03.2011, 10:23:39
  18. avatar
    [13] Juana [*]

    To je furt keců, jak tu jíme blbě a všude jinde se mají líp. To je jak za komoušů - my pašovali z NDR métský salám a pochutnávali si na něm a dederoni zas u nás kupovali naše trvanlivý salámy a říkali, že jsou  lepší než ty jejich. A taky jim chutnali naše obyčejný rohlíky - což jsem  nechápala. To je prostě normální, že si všichni myslí, že za plotem je tráva zelenější. Oni zas naopak ti cizinci nakupují u nás, ale to už nevidíte.

    Jo a jestlipak už paní doktorce zhnublo to pozadí? Nějak mi přes tu propagovanou zdravou výživu připadá pořád hmotnější a hmotnější. Podezírám ji, že je to pro ni jen obchod - někde jsem četla, že byla viděna na rautu a pěkně si tam dopřávala to, co v televizi vyhazuje do koše. Sml30

    1. na komentář reaguje Suzanne — #15
    2. na komentář reaguje kareta — #16
    3. na komentář reaguje wich — #21
    4. na komentář reaguje Anai — #35
    superkarma: 2 22.03.2011, 10:22:17
  19. avatar
    [12] wich [*]

    kareta — #8 Problém u tohoto pořadu byl, že se zejména v první sérii u všech aplikovala hydrokolon bez jakéhokoli vyšetření střev. Pokud by měl pacient jen malinkou zúženinu ve střevě, nebo nádor apod., což nikdy bez vyšetření nemůže vědět, může mu to způsobit perforaci střeva a krvácení do dutiny břišní. Jenže úbytek až 4kg střevního obsahu je lákavý Sml57 a tak na hc chodily inspirovány pořadem hromadně davy Sml28

    1. na komentář reaguje kareta — #16
    superkarma: 0 22.03.2011, 10:12:21
  20. avatar
    [11] wich [*]

    Suzanne — #5 To nejsou prdlačky, ale realita Sml80 Protože bydlíme kousek od hranic, jezdíme hodně do polských supermarketů a člověk tam nemusí moc přebírat a sýr koupí jako sýr, mléko je mléko, zelenina je zelenina, šunka je šunka..., na trzích nakoupíme přímo od hospodářů, všechno dají ochutnat a ještě se ochotně chovají. (Neporovnávat prosím s polskou produkcí, která se vozí sem, to už je jiná věc, a sice ta o odpadkovém koši Evropy Sml33)

    1. na komentář reaguje Suzanne — #14
    superkarma: 1 22.03.2011, 10:08:03
  21. avatar
    [10] prece ja [*]

    no zahradu u domu mám, akorát že dělat tam po 18.30, když přijedu z práce.....Sml15

    a že nakonec ta domací zelenina vyjde o hodně dráž ...ani nemluvě.

    superkarma: 0 22.03.2011, 09:51:48
  22. [9] macamala [*]

    kareta — #8 Mám několik známých, kteří to podstoupili a chválí si to. Člověk ovšem nikdy neví, co ve střevech ukrývá - bez kolonoskopie to nejde určit. V řadě salonů a studií to dělá sestřička. Kdyby se přihodilo něco neočekávaného, tak nevím, nevím.

    superkarma: 0 22.03.2011, 09:42:48
  23. avatar
    [8] kareta [*]

    wich — #1 hydrokolon se prej dá nahradit násobnými klystýry! Ale mi osobně stačily ty u porodu...nejsem takový labužník, abych si proplachovala střeva jen takSml54

    1. na komentář reaguje macamala — #9
    2. na komentář reaguje wich — #12
    superkarma: 0 22.03.2011, 09:38:12
  24. [7] jastura [*]

    Suzanne — #5Poděl se.... takovou kachnu s červeným zelím a knedlíkem... slintám. Sml29

    superkarma: 0 22.03.2011, 09:36:32
  25. [6] Lyoness [*]

    Jezis kachnu bych si dala...

    superkarma: 0 22.03.2011, 09:31:12
  26. avatar
    [5] Suzanne [*]

    Po takovémhle článku mám vždycky obrovskou chuť upéct si koblihy a všechny je sežrat se šlehačkou, připravit k obědu kachnu s propečenou kůžičkou a jako chuťovku si dát jíškuSml57

    knihovna — #2 Tohle miluju. Každý, kdo vystrčí nos, se pak děsně šklebí, co nám to tu prodávají. Ale prdlačkySml24

    1. na komentář reaguje jastura — #7
    2. na komentář reaguje wich — #11
    superkarma: 0 22.03.2011, 08:56:44
  27. [4] Anai [*]

    knihovna — #2 Člověk si musí pečlivě vybírat a nekupovat veškerý sortiment - zeleninu a ovoce a prostě vše, co se dá, určitě kupovat české výrobky a to nejlépe u farmářů (v tom mám taky rezervu, v sobotu ráno, kdy ty trhy v Praze běží, spíme...), v lepším případě pěstovat na zahradě, pokud máme domečky a zahrádky.

    superkarma: 0 22.03.2011, 08:46:18
  28. [3] Anai [*]

    Já pochybuju, že ty výrobky paní redaktorka koupila v obchodě se zdravou výživou - ty jsou tady okolo mého pracoviště, chodím tam a nic takového tam neprodávají. Já paní doktorce fandím, i když je tvrdá (má to v TV zcela jistě "v roli", stejně jako třeba pan Čech v Milionáři a další moderátoři v různých soutěžích), aspoň nějaká osvěta! Já totiž hodně sleduju, co lidi kupujou. Ráno ke snídani jsem obvykle jediná mezi frontou 10 lidí na pečivo, která zásadně nekupuje nic sladkého - čili 9 z 10 snídá sladký koláč z pšeničné mouky. Bohužel si pečivo ráno neumím odpustit, jak mi nějaká výž. poradkyně radila jen ovoce, tak to by mě nenastartovalo a šance jít na Wc nulová (bohužel, přes superzdravé stravování trpím tímto šíleným neduhem), prostě já hodně snídám (celozrnné pečivo, pomazánka z oliv. oleje a tvarohu + rajčata - o víkendu trochu sýra). Ale koukám, že asi nejlepší žitný chleba - polepším se. Sml16 Dále - obědy a nákup domů - já jediná mám vozíček nebo košíček takový, že by paní doktorka zajásala - až se za to stydím (asi 70% zeleniny a bylinek)... no a u pultu s masem v Tescu na Národní jsem jediná, která prodavače žene k pultu s rybami, kde by se spec. prodavač unudil k smrti - 80% všech kupují vepřové a tak 19% hovězí - pouze 1% ty chlazené ryby... Hodně cestuju - tam je to fakt jinak... v rozvojových zemí lidi sice umírají dříve, než my, ale rozhodně ne kvůli nezdravé stravě, myslím, jedí naprosto jinak. A ještě - pak se fakt diví, že jsou tlustí - kdybych jedla "normálně", tak mám o 20 kg taky víc, stejně jako moje sestra -  protože geny jsou neúprosné.

    superkarma: 1 22.03.2011, 08:42:35
  29. [2] knihovna [*]

    Jsme opravdu smetištěm Evropy. Teď jsem byla v Rakousku a nedá se to srovnat. Potraviny tam jsou kvalitnější a někdy i levnější: např. pomeranče. Syn je v Německu a tady se šklebí, co nám dávají do obchodů. Je to nehoráznost! Sml31

    1. na komentář reaguje Anai — #4
    2. na komentář reaguje Suzanne — #5
    superkarma: 1 22.03.2011, 08:40:38
  30. avatar
    [1] wich [*]

    A já zase varuji před Cajthamlovou... Její indikace hydrocolonterapie bez rozdílu byla na žalobu Sml31

    1. na komentář reaguje kareta — #8
    superkarma: 0 22.03.2011, 08:26:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme