Domácnost

Čajový dýchánek

Odkud se vlastně vzal ten lahodný nápoj? Bohužel, dodnes nikdo neví.
Čaj má velice bohatou historii. Čajovník byl znám již před narozením Krista a zprvu se využíval jako léčivá rostlina. Později, někdy kolem 1. tisíciletí n. l. byl pokusně převezen a vysazen v Tibetu a odtud se údajně postupně dostal do Číny, Japonska, Indie, atd. Do Evropy se dostal v 17. století.
Ale kdo ví, jak to doopravdy bylo?

Druhy čajů
Černý čaj
– získává se fermentací, to znamená, že se čajové lístky po sklizni a po zavadnutí strojově svinují a nechávají zkvasit.
Zelený čaj – od černého se liší barvou a tím, že se nefermentuje. Zelený čaj je oproti černému čaji zdravější.
Žlutozelený čaj – se polofermentuje.
Čaj obsahuje řadu významných látek. Stejně jako káva, má čaj povzbuzující účinky, díky kofeinu, který obsahuje. Dále obsahuje tanin, který má uklidňující účinky a povzbuzuje zažívací trakt.
Čaj patří k nápojům, které jsou rychlé na přípravu. Ovšem, pokud ho připravujete z nálevového sáčku. U sypaného čaje je příprava trochu delší.

Pokud si však chcete na čaji opravdu pochutnat, měli byste dodržovat určité zásady:
- čaj se nikdy nevaří, nýbrž jen spařuje
  Příprava sypaného čaje: do nahřáté konvice dáme tolik lžiček čaje, kolik šálků 
  budeme připravovat. Přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat, přecedíme a    
  ihned podáváme.
  Příprava čaje v sáčku: záleží na druhu čaje, ale minimálně louhujeme 3-5 minut
- čaj zásadně nepřihříváme
Záleží však na vás, který způsob si zvolíte.
Černý čaj si potom můžete ochutit citronem, cukrem, medem, mlékem, šťávou, skořicovou tyčinkou, atd.

Další druhy čajů
Aromatizovaný čaj
– bývá zpravidla čaj černý, k němuž se přidávají různé přírodní silice, extrakty oleje pomerančového, atd. Nejznámější je asi Earl Grey.
Ochucený čaj – směs čaje a kousky ovoce, kůry, koření, atd.
Ovoněný čaj – připravuje se z kvalitních zelených čajů, do kterých se přidávají květy citronu, jasmínu, růže, atd.

Chutné čajové varianty
Čajový grog
– 250 ml čaje, 50-100 ml rumu (meruňkovice, slivovice, vodky), citron.
Do čaje nalijeme destilát a doplníme plátkem citronu.
Čajový punč čínský – 1 pomeranč, 1 citron, 120 ml brandy (nebo jiný podobný destilát), 250 ml vody, 1 lžíce čaje, 3 lžíce medu, 120 ml rumu.
Do nádoby vložíme osušenou citronovou a pomerančovou kůru, přidáme vylisovanou šťávu z citrusů, zalijeme brandy a v dobře uzavřené                        nádobě necháme působit přes noc. Čaj spaříme a po 5 minutách přecedíme, doplníme přecezenou šťávou z brandy a zahřejeme. Nevaříme. Osladíme medem a doplníme rumem. Pokud se vám punč bude zdát moc silný, můžete ho zředit vroucí vodou.
Švédský čaj – 250 ml mléka, lžička černého čaje
Čaj spaříme horkým mlékem, necháme 2min. stát, přecedíme a podáváme.                       Můžeme osladit cukrem.

Přeji příjemnou relaxaci nad šálkem čaje.  

        
   
28.01.2004 - Dům a byt - autor: Jitka Vokurková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [42] Lhasa [*]

    Landriel: Lékař ze Lhasy

    superkarma: 0 30.01.2004, 09:27:12
  2. avatar
    [41] Landriel [*]

    On je tam (v Tibetu) možná klíč i v tom, že v jejich nadmořské výšce vře voda prostě dřív, třeba už při těch 60 nebo 80 stupních. Pamatuju si, že v jedné knížce Lobsang popisuje, jak někam vyrazili, někde dole si připravili čaj a hned ho chtěli pít, jak byli zvyklí - a divili se, že se opařili, protože voda byla mnohem teplejší.

    superkarma: 0 29.01.2004, 15:27:29
  3. avatar
    [38] Lhasa [*]

    Landriel: Včera jsem si to uvědomila, že s tou pšenicí jsem se sekla.... Já si campu představuju jako tuhou jíšku (pravděpodobně hnusné chuti). A dávat to do toho, pod čím si představujeme čaj... Fakt jiný kraj, jiný mrav Tibeťani zase musej koulet očima, když si představí třeba rostbíf

    superkarma: 0 29.01.2004, 09:12:54
  4. avatar
    [37] Suzanne [*]

    Exupery:Jo a čuchla jsem si... vůbec to není podobný kravskýmu máslu, ono to prý má zvláštní jakoby skopový?? šmak i začerstva. Ale když je to řácky uleželé...

    superkarma: 0 28.01.2004, 21:38:26

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [36] Suzanne [*]

    Exupery: omlouvám se, opravdu jsem myslela máslol. Ale jak se pořád mluví v odborných článcích o obsahu tuku v potravinách, tudíž i v másle, tak jsem z toho zblbla

    superkarma: 0 28.01.2004, 21:34:27
  2. avatar
    [35] Lucylle [*]

    Ja nechavam zeleny caj tak 2-3 minuty.4 jsou moc,zhorkne.Ten co jsem si ted dovezla ze Sri Lanky je vyborny,ale strasne silny,staci fakt malicko.Zalivam horkou vodou,ne vrici,spis jak zacne malinko sycet,tak vypnu a jeste pockam.

    superkarma: 0 28.01.2004, 15:16:13
  3. avatar
    [34] Eva_CZ [*]

    *Kotě*: to, co piju ted, je zeleny caj jako zaklad + ruzne koreni, ted nemam cas to vypisovat. Skutecne je na tom napsano scedit po 5-10ti! minutach! Je to nejaky jogovy caj s antistresovym ucinkem a musim si na nej dat asi majzla, protoze pisi, ze jej nesmi pouzivat tehotne, mladsi 18ti et atd.
    Pisi, ze kdo chce caj silnejsi, nema jej nechat louhovat DELE, ale pripravit si salek ze 2 davek....
    Pisi tady, i v jake jogove pozici se doporucuje pit ( lotos ), ze se pri nem ma pokusit o meditaci ( a je tady i navod, jak ) atd.
    Zeleny, mnou blbe pripravovany, JE horky! Jenze ja ho jinak neznam, tak jsem myslela, ze to je normos. Jedu si koupit ten nej a pak si ho pripravim dle vasich rad, za ktere timto dekuji!

    superkarma: 0 28.01.2004, 15:05:23
  4. avatar
    [33] Exupery [*]

    Landriel: Pšenice nebo ječmen, to by mi asi chutnalo, ale to máslo Myslím, že kdyby nebylo žluklý, tak musí bejt přinejmenším podobný kravskýmu, ale oni ho asi žluklý používají.

    superkarma: 0 28.01.2004, 14:56:26
  5. avatar
    [30] Landriel [*]

    Exupery: tak jsem našla, že to byl ječmen a ne pšenice - a skutečně jačí máslo, používali ho i třeba do lamp.

    superkarma: 0 28.01.2004, 14:18:00
  6. avatar
    [29] Vivian [*]

    Taky jsem milovník čaje Nejradši mám zelený s jasmínem a pak Earl Grey. Taky ho jen spařím, ale louhuju ho teda delší dobu, mám ráda silný, i když je to asi barbarství Já si o tom někde radši něco ještě přečtu, na internetu jsou o čaji dobré weby.
    Největší čajomilci taky považují za barbarství říkat "čaj" takovým těm pytlíkovaným směsím, nebo dávat do čaje cukr (to je podle mě taky zlozvyk).
    Porcované kupuju akorát takové ty ovocné "čaje", jinak si zelený čaj nechávám navážit v čajovně nebo ve spec. prodejně do papírového sáčku.
    A od dětství miluju čaj s mlékem (nejlepší je na to podle mého jazýčku Earl Grey ).
    Akorát jsem ještě nikdy nebyla v čajovně...

    btw.- jak tady mluvíte o tom jačím másle, vzpoměla jsem si na to, jak mi moje ex-tchýně jednou léčila chrapot a škrábání v krku. Nálev z majoránky a do toho hodíte lžičku másla. A asi ještě med. Ňam ňam. A pomáhá

    superkarma: 0 28.01.2004, 14:14:10
  7. avatar
    [28] Exupery [*]

    Kotě: Já zas mám japonský čaje ráda. Ale zrovna Matcha ne. Nejlepší mi přijde Tamaryoku. V Praze ho prodávají akorát v Dobrý čajovně a ještě v jednom krámku a je celkem drahej (cca 300,- / 80g) Ten se zalévá asi 60tistupňovou vodou a zalévá se třeba i 5x znova, mě připadá nejlepší tak ten třetí nálev.
    Lanriel: Taky jsem četla Lopsanga Rampu, a campu si představuju jako něco příšernýho, asi bych to do pusy nevzala. Tu pšenici klidně, ale jačí máslo
    Suzanne: Říkáš jačí tuk, ale myslíš máslo, ne? Myslela jsem, že v tibetu zvířata na maso nezabíjejí, takže asi ani na tuk. Nebo už je Číňani předělali?

    superkarma: 0 28.01.2004, 14:12:07
  8. avatar
    [25] Suzanne [*]

    On jačí tuk je ...zvláštní sám o sobě, "voní" žlukle (při chemii nám kdysi dávali čuchnout, byla to kyselina máselná nebo něco jiného?) A když se nechává v zásobě a uležet ( a že se nechává), tak to stojí za to. No, konec libůstek, přeju krásný den a dobrou chuť k čajíčku

    superkarma: 0 28.01.2004, 10:02:56
  9. avatar
    [24] Suzanne [*]

    Landriel: hrnky na krku - běžný lid, totéž platí i pro velkou část Číny. Jo a ten slavný nápoj s jačím máslem jsem ochutnala. Holky...bez komentáře. Je to dost podobné, jako když necháte žluknout máslo a pak to dáte do čaje. A campa se vyrábí tak, že se sedí, praží se mouka a pak se promíchává s jačím máslem, dělají se z toho kuličky a dlabe se to Děvčata, stačí si čuchnout a hned víte, že jiný kraj, jiný mraj

    superkarma: 0 28.01.2004, 09:59:50
  10. avatar
    [21] *Kotě* [*]

    Žábina: možná proto, že ovocný čaj není čaj (teda nejsou v něm čajové lístky ani prach)...

    superkarma: 0 28.01.2004, 09:29:29
  11. avatar
    [20] Žábina [*]

    Ze všech čajů mi nejvíc chutná čajový grog ...a co ovocný čaj, o tom se tu nepíše...ten mají rádi moje ...

    superkarma: 0 28.01.2004, 09:15:43
  12. avatar
    [19] Lhasa [*]

    Landriel: campa je hlavní složka potravy v Tibetu A dělá se z pražený mletý pšenice a jačího másla. Do čaje se přidává, ale po tibetsku připravený čaj a campa není to samý.

    superkarma: 0 28.01.2004, 09:11:13
  13. avatar
    [18] Luciš [*]

    Díky za repcepty. Do grogu si dám 50-100 ml rumu i meruňkovice i slivovice i vodky

    superkarma: 0 28.01.2004, 08:36:51
  14. avatar
    [17] Landriel [*]

    *Kotě*: aha, o žlutém čaji jsem vážně ještě nečetla. JInak lístkový připravuju podobně jako ty, akorát ho dvě minuty nechávám louhovat, někdy i přikrytý. Miluju zelený čaj s jasmínem.
    Suzanne: četla jsem nějaké knížky od Lobsanga Rampy a ten psal o tom, jak si tibetštím mnichové připravují čaj - hážou do něj kusy jačího másla (někdy i s chlupama) a mám pocit, že ho i hrozně sladí. A když do toho nasypou nějakou praženou mouku, tak dostanou kaši, říkají tomu myslím "scampa" - a tím se živí vlastně celý život.

    superkarma: 0 28.01.2004, 08:17:32
  15. avatar
    [16] Jupíí [*]

    Taky mi zelený čaj nejdřív nechutnal, ale od té doby co jsem se ho naučila připravovat ( viz Kotě) na něj nedám dopustit. Jo a pečlivým měřením jsem zjistila, že konvice vody vypnutá v okamžiku varu dosáhne 80oC po 5-6 minutách

    superkarma: 0 28.01.2004, 07:44:44
  16. avatar
    [15] Dudlajlama [*]

    Ja jsem nedavno v jedne orientalni restauraci pila strasne dobry caj a na muj dotaz, coze je to za lahodu, jsem se dozvedela, ze to jsou susene chryzantemy. Pani majitelka mi pro muj velky zajem dokonce odsypala nekolik varek do pytliku. Chut bych zaradila nekam mezi caj zeleny a jasminovy.

    superkarma: 0 28.01.2004, 06:15:27
  17. avatar
    [14] Suzanne [*]

    *Kotě*: Díky za verše.
    Jo, Matcha, strýček nám předváděl rituál a míchal nám to. Je to jako ...žabinec.
    Japonci si rádi vyhrají s blbovinkami. Ale kdo byl třeba v Tibetu, tak tvrdí, že naše představy o jejich posvátném pití čaje jsou naprosto zcestné. Prý si tam nosí na krku plecháček a do toho si lejou úplně všechno. A klidně vám ho i půjčí

    superkarma: 0 28.01.2004, 04:50:18
  18. avatar
    [13] *Kotě* [*]

    Jinak mám pro vás na dobré ráno moc krásnou čínskou báseň o čaji.

    První šálek laská mé suché rty a hrdlo,
    druhý tříští stěny osamělého smutku,
    třetí hledá vyschlé prameny říček v duši,
    aby nalezl příběhy pěti tisíců svitků.
    Se čtvrtým odchází bolest minulých křivd,
    pátý očišťuje mé maso a kosti,
    se šestým se spojuji s nesmrtelnými,
    potěšení ze sedmého mohu sotva snést.
    Čerstvý vítr proniká mými křídly
    jak si razím cestu na Pchenglaj.

    Lu Tchung

    Hezký den!

    superkarma: 0 28.01.2004, 04:39:09
  19. avatar
    [12] *Kotě* [*]

    Suzanne: dík, že neplkám .

    Můj je velký čajový fajnšmekr a jelikož mám čaje taky moc ráda, za tu dobu, co spolu jsme, mě toho spoustu o čajích naučil. Ale to, co jsem psala, se vztahuje na čínské čaje, o japonských toho moc nevím.

    Vím jen, že čaj v Japonsku se připravuje úplně jinak než v Ćíně. Třeba čaj Matcha je vlastně takový prášek, který se musí rozšlehat ve vodě speciální štětičkou a trvá to hrozně dlouho. Mně ale japonské čaje nechutnají, takže je nepiju a nic o nich nevím.

    Když ale piju zelený čaj, nemůžu takovou tu hořkost, co se v něm po delší době usadí (třísloviny), ani cítit. Přelévám ho proto co nejrychleji, taky je to mnohem zdravější. Pít zelený čaj je například výborná prevence rakoviny a mozkových onemocnění.

    superkarma: 0 28.01.2004, 04:35:47
  20. avatar
    [11] Suzanne [*]

    Eva_Fl: Já tupě louhuju třeba i déle, nemám budíka
    Andula: a připadá mi to dobré.
    Naopak, byla jsem poučena strýčkem, který 10 let dlí v Japonsku. Tak jsem z toho Ale Kotě se nejeví, jako že by jen tak plkalo

    superkarma: 0 28.01.2004, 04:13:47
  21. avatar
    [10] jasmina [*]

    Zeleny cajicek

    superkarma: 0 28.01.2004, 02:41:28
  22. avatar
    [9] Andula [*]

    Eva_Fl: ale to je dost hořky, ne?

    superkarma: 0 28.01.2004, 02:18:22
  23. avatar
    [8] *Kotě* [*]

    Landriel: žlutý čaj se považuje za nejvyšší sortu čaje. Zpracovává se stejně jako zelený čaj, s tím rozdílem, že v poslední fázi se vlhké čajové lístky nesuší prudce, ale pozvolna při určité teplotě poměrně dlouhou dobu, přičemž se přikryjou lněnou látkou. Není to ale totéž jako fermentace.

    superkarma: 0 28.01.2004, 01:30:56
  24. avatar
    [7] Landriel [*]

    *Kotě*: já vím, ale prostě mi v tom výčtu chyběl - žlutým asi myslíš ten polofermentovaný, že?

    superkarma: 0 28.01.2004, 01:04:40
  25. avatar
    [6] *Kotě* [*]

    Ale záleží taky na tom, jestli piješ sáčkovej nebo sypanej... sáčkovej toho snese mnohem víc, někdy se dokonce musí louhovat dýl, protože je slabej. Já jsem mluvila o sypaném zeleném čaji, tedy o čajových lístkách.

    superkarma: 0 28.01.2004, 00:51:58
  26. avatar
    [5] *Kotě* [*]

    Evo, no to musíš pít pěknej sajrajt...

    Když zaliješ zelený čaj 3 minuty vroucí vodou, zabiješ v něm všechno, co je dobré (antioxidanty, povzbuzující látky) a piješ už jenom třísloviny. Ty nejsou nanic.

    superkarma: 0 28.01.2004, 00:50:52
  27. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    *Kotě*: tohle jsem vubec nevedela! Ja zeleny caj tupe louhuju 3 min. A zalevam vrouci....

    superkarma: 0 28.01.2004, 00:47:28
  28. avatar
    [3] *Kotě* [*]

    Landriel: bílý čaj, stejně jako žlutý čaj, je jen poddruh zeleného čaje. Zelené čaje se liší tím, jaké části čajového lístku obsahují. Bílý čaj obsahuje velké množství tzv. "tipsů" - vrchních částí čajových lístků pokrytých bílým chmýřím. Jedná se o nejjemnější a nejvyšší sortu zeleného čaje.

    superkarma: 0 28.01.2004, 00:44:54
  29. avatar
    [2] *Kotě* [*]

    Miluju zelený čaj... ovšem právě pro sypaný zelený čaj návod na přípravu uvedený v článku ani v nejmenším neplatí... Aby byl zelený čaj opravdu dobrý, nesmí se nikdy zalévat vroucí vodou, maximálně 80 stupňů, spíš míň, a louhovat se nesmí víc jak minutu. Některé zelené čaje jsou tak silné a tak rychle "pouští", že stačí jen vodu prolít přes čajové lístky. Potom lze z jednoho čaje připravit víc nálevů.

    Pět minut louhovaný zelený čaj (pokud není sáčkový) je hnus fialovej...

    superkarma: 0 28.01.2004, 00:40:40
  30. avatar
    [1] Landriel [*]

    A co bílý čaj?

    superkarma: 0 28.01.2004, 00:20:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme