Odkud se vlastně vzal ten lahodný nápoj? Bohužel, dodnes nikdo neví.
Čaj má velice bohatou historii. Čajovník byl znám již před narozením Krista a zprvu se využíval jako léčivá rostlina. Později, někdy kolem 1. tisíciletí n. l. byl pokusně převezen a vysazen v Tibetu a odtud se údajně postupně dostal do Číny, Japonska, Indie, atd. Do Evropy se dostal v 17. století.
Ale kdo ví, jak to doopravdy bylo?

Druhy čajů
Černý čaj
– získává se fermentací, to znamená, že se čajové lístky po sklizni a po zavadnutí strojově svinují a nechávají zkvasit.
Zelený čaj – od černého se liší barvou a tím, že se nefermentuje. Zelený čaj je oproti černému čaji zdravější.
Žlutozelený čaj – se polofermentuje.
Čaj obsahuje řadu významných látek. Stejně jako káva, má čaj povzbuzující účinky, díky kofeinu, který obsahuje. Dále obsahuje tanin, který má uklidňující účinky a povzbuzuje zažívací trakt.
Čaj patří k nápojům, které jsou rychlé na přípravu. Ovšem, pokud ho připravujete z nálevového sáčku. U sypaného čaje je příprava trochu delší.

Pokud si však chcete na čaji opravdu pochutnat, měli byste dodržovat určité zásady:
- čaj se nikdy nevaří, nýbrž jen spařuje
  Příprava sypaného čaje: do nahřáté konvice dáme tolik lžiček čaje, kolik šálků 
  budeme připravovat. Přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat, přecedíme a    
  ihned podáváme.
  Příprava čaje v sáčku: záleží na druhu čaje, ale minimálně louhujeme 3-5 minut
- čaj zásadně nepřihříváme
Záleží však na vás, který způsob si zvolíte.
Černý čaj si potom můžete ochutit citronem, cukrem, medem, mlékem, šťávou, skořicovou tyčinkou, atd.

Další druhy čajů
Aromatizovaný čaj
– bývá zpravidla čaj černý, k němuž se přidávají různé přírodní silice, extrakty oleje pomerančového, atd. Nejznámější je asi Earl Grey.
Ochucený čaj – směs čaje a kousky ovoce, kůry, koření, atd.
Ovoněný čaj – připravuje se z kvalitních zelených čajů, do kterých se přidávají květy citronu, jasmínu, růže, atd.

Chutné čajové varianty
Čajový grog
– 250 ml čaje, 50-100 ml rumu (meruňkovice, slivovice, vodky), citron.
Do čaje nalijeme destilát a doplníme plátkem citronu.
Čajový punč čínský – 1 pomeranč, 1 citron, 120 ml brandy (nebo jiný podobný destilát), 250 ml vody, 1 lžíce čaje, 3 lžíce medu, 120 ml rumu.
Do nádoby vložíme osušenou citronovou a pomerančovou kůru, přidáme vylisovanou šťávu z citrusů, zalijeme brandy a v dobře uzavřené                        nádobě necháme působit přes noc. Čaj spaříme a po 5 minutách přecedíme, doplníme přecezenou šťávou z brandy a zahřejeme. Nevaříme. Osladíme medem a doplníme rumem. Pokud se vám punč bude zdát moc silný, můžete ho zředit vroucí vodou.
Švédský čaj – 250 ml mléka, lžička černého čaje
Čaj spaříme horkým mlékem, necháme 2min. stát, přecedíme a podáváme.                       Můžeme osladit cukrem.

Přeji příjemnou relaxaci nad šálkem čaje.  

        
Reklama