Bulvár

Čaj o páté


V dnešní době si spíš než čaj objednáme po jídle v restauraci dobrou kávu. Ať už preso s mlékem nebo bez, nebo vídeňskou či nefalšovaného „turka“.

S nastupujícím trendem žít zdravě se ale stále víc lidí vrací k – typicky britskému tradičnímu dopingu kofeinem (jinak též zvaným thein) – šálku dobrého (převážně zeleného) čaje.

Víme však, jaká pravidla malý „čajový obřad“ provázejí? Co vše se v typické čajovně smí nebo nesmí? Tak předně není při pití čaje dovoleno pokládat lokty na stůl. Nesmíte ani při jeho míchání cinknout lžičkou o šálek. Dalším prohřeškem je srkání čaje ze lžičky či pohrávaní si s kostkou cukru (sáčkem).

A kdo nevypne mobilní telefon, nebo si do čaje namočí sušenku, bude v renomované čajovně když ne popraven, alespoň rovnou z ní vyveden.

Čajová etiketa je v současné době dodržována mnohem přísněji ve Spojených státech než v Británii, která je po Irsku největším konzumentem čaje na jednoho obyvatele.

Zamíchat cukr je umění
Američtí odborníci dokonce doporučují pro konzumaci tohoto vlahého tradičního nápoje používat výraz „pít čaj“ místo „dát si čaj“, neboť druhá verze zní příliš vulgárně.

Hubička čajové konvice musí vždy na stole směřovat k hostitelce a mezi jednotlivými loky je nutné šálek postavit na stůl. Nikdy nesmí být během konverzace držen v ruce ve vzduchu. Do čaje se nefouká a šálek se nikdy nebere do dlaní.

A zamíchat v něm cukr, to už je úplné umění: Nemíchejte čaj nikdy krouživým pohybem, který může vyluzovat zvuk. Jemně pootočte lžičkou z pozice na šesté hodině ke dvanácté, a to třikrát za sebou, předepisuje etiketa.

Zajímavá je i pozice malíčku při zdvihání šálku k ústům. Podle britských odborníků na pití čaje jde totiž u zdviženého malíčku o pozůstatek z dob, kdy šálky neměly ouška, a tudíž o přežitek, který dnes nemá své opodstatnění.

Pijete raději čaj nebo kávu? Máte po požití silného kofeinového výluhu problém usnout?

   
18.02.2008 - Společnost - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. avatar
    [25] Vivian [*]

    Ježišmarjá... Mně kdyby nějaký čajofil viděl připravovat a pít čaj, tak by se asi podělal do stropu Kdybych měla dodržovat všechna tahle úzkostlivá pravidla, tak by mně ten čaj už ale vůbec nechutnal. Já dodržuju jedině svoje vlastní pravidla, a to jsou pravidla, ze kterých by se ortodoxní čajofil usedavě rozplakal
    Čaj si dělám většinou pytlíkový, a to tak, že utrhnu pytlíku "držátko", pytlík zaliju vroucí vodou (z rychlovarné konvice) a pak ten pytlík v hrnku pomačkám lžičkou, abych z něj vymačkala eventuelní vzduchové bubliny Když chci čaj pít hned, tak ho zaliju jen do půlky, nechám chvilku louhovat a pak doleju studenou vodou, většinou přímo z kohoutku. Sladím umělým sladidlem Míchám lžičkou a vyluzuju ošklivé zvuky.

    superkarma: 0 18.02.2008, 23:34:20
  2. avatar
    [24] Kerridaenn [*]

    gerda: nemas na mysli meltu?

    superkarma: 0 18.02.2008, 22:56:00
  3. avatar
    [22] Solei [*]

    Kassy: Ale jo jsou, v Bostonu. Jen si nejsem až tak úplně jistá, jestli slaný čaj bez jačího sádla je to pravé .

    Taky jsem čekala dle nadpisu, že si počtu o servírování čaje před pátou hodinou a správném postupu vmíchání čaje do mléka.

    superkarma: 0 18.02.2008, 16:29:06
  4. avatar
    [21] Kassy [*]

    Heduš: Osobně dost pochybuju, že v Americe jsou nějací odborníci na čaj.

    superkarma: 0 18.02.2008, 16:08:22
  5. [20] Bébina [*]

    Bez silného černého čaje bych se ráno neobešla a jsem ráda, že ho můžu pít tak, jak ho mám ráda. A bez výše zmíněných obštrukcí.

    superkarma: 0 18.02.2008, 16:00:43
  6. avatar
    [19] Heduš [*]

    A kov (lžičku) do čaje, no to pochybuju, že mohli říct odborníci...

    superkarma: 0 18.02.2008, 15:32:27
  7. avatar
    [18] Heduš [*]

    Taky bych brala jako základ, čaj vůbec nesladit, natož vytýkat prohřešek s pohráváním si se sáčkem nebo kostkou. A co doporučují Američani, je mi zásadně jedno. Důležitější je s kým ten čaj pijeme a jak nás to naladí, či zdravotně pomůže!

    superkarma: 0 18.02.2008, 15:30:26
  8. avatar
    [17] Kassy [*]

    No, připadá mi, že ten článek plynule přechází sem a tam mezi Británií a Japonskem a motá do toho ještě americké "odborníky". Ve výsledku je z toho nesmyslná splácanina.

    Tradiční anglický čaj o páté není zelený, ale černý s mlékem.

    "Tak předně není při pití čaje dovoleno pokládat lokty na stůl. Nesmíte ani při jeho míchání cinknout lžičkou o šálek. Dalším prohřeškem je srkání čaje ze lžičky či pohrávaní si s kostkou cukru (sáčkem)." Snad v žádné čajovně, co znám, vám nepřinesou k čaji (podotýkám, že čajem myslím skutečně čaj, ne výluhy z ovoce nebo máty) lžičku ani cukr. A šálek obvykle nemá ouško.

    Marie, byla jste někdy v nějaké čajovně?

    superkarma: 0 18.02.2008, 14:27:48
  9. avatar
    [16] átéčko [*]

    Tohle je teda gulášek

    superkarma: 0 18.02.2008, 13:45:55
  10. avatar
    [15] gerda [*]

    malenina: jak si tak vzpomínám, k dostání byl nějaký sušený instantní nápoj podobné chuti, jenom nevím, jak se to jmenovalo

    superkarma: 0 18.02.2008, 13:34:34
  11. avatar
    [14] malenina [*]

    gerda: My jsme tohle doma jako děti pili také. Bylo to dobré, ale dneska už bych si to nedala.

    superkarma: 0 18.02.2008, 13:32:07
  12. avatar
    [13] gerda [*]

    když jsem měla děti malé, tak jim v jeslích často dělávali "švédský čaj". Do vroucího mléka se zavařil čaj. Chuť to mělo zvláštní, ale dobrou.

    superkarma: 0 18.02.2008, 13:19:51
  13. avatar
    [12] Janecka [*]

    Taky jsem si myslela, že se čaj nemá sladit. V čajovně jsem byla a čaj pila bez cukru i když mě nechutnal, prý se cukr nedává

    superkarma: 0 18.02.2008, 13:12:09
  14. avatar
    [11] Janecka [*]

    večer piju čaj - ovocný, přes den jak říkají známí "hruškovou vodu" nebo "vyprané fusakle" - jedná se o kafe s mlíkem.

    superkarma: 0 18.02.2008, 13:10:57
  15. [10] dkd [*]

    - piju kávu i čaj
    Američtí odborníci s cukrem ať jdou někam ! Pokud se čaj osladí, tak je to sladká voda , protože to, co dělá čaj čajem se ztratí. Aroma.
    Zajímalo by mne, odkud autorka článku čerpala informace, přijdou mi dost zvláštní.

    superkarma: 0 18.02.2008, 12:54:15
  16. [9] Pavla_b [*]

    tornado-lou: přesně tak ..obrázky jak z japonské čajovny, článek o anglické etiketě k čaji o páté

    superkarma: 0 18.02.2008, 12:07:48
  17. avatar
    [8] Eva Randová [*]

    Čaj nesladím,jen tak se rozpoznají jednotlivé chutě.S cukrem jsou na jedno brdo.Ani rum.Radši dobrý punč.

    superkarma: 0 18.02.2008, 11:55:08
  18. avatar
    [7] Meander [*]

    Suzanne: Yes, they are.

    superkarma: 0 18.02.2008, 11:16:38
  19. avatar
    [6] gerda [*]

    No, ale nejvíc ze všeho si myslím, že čajové obřady patří tam, kde mají větší tradici. Jestliže Japonci ve svém čajovém obřadu dodržují šlehání čaje metličkou do husté pěny a docílí toho přesně a jedině 56 míchnutími, tak tam mi to přijde docela normální, ti si na nic nehrají a mají pro to opodstatnění i tu zmíněnou tradici.... Ale že by se takhle blblo i v Británii? Zlatý čaj s rumem!

    superkarma: 0 18.02.2008, 11:08:44
  20. avatar
    [5] Olka [*]

    Hrnek klidně držím v ruce, a dosud mě odnikud nevyvedli. Konvici položím tak, abych se nepolila, ke komu směřuje hubička, je mi srdečně jedno. Ostatně nevím, kdo je třeba v čajovně hostitelka - asi majitel - a kde je - neměli by mít v čajovnách směrovky "k hostitelce"? Naštěstí nesladím, takže způsob míchání cukru je mi lhostejný, ale takovou blbost jsem už dávno nečetla.

    superkarma: 0 18.02.2008, 10:37:54
  21. [4] tornado-lou [*]

    neni to trochu splacanina? odkdy piji britove zeleny caj? v maloktere cajovne se sladi (a kdyz tak ne cukrem) cili neni co michat, na fotkach potreby k japonskemu cajovemu obradu a ve clanku se mluvi o lzicce a o ousku. Myslet pri psani by to chtelo, myslet!

    superkarma: 0 18.02.2008, 10:37:00
  22. avatar
    [3] Suzanne [*]

    Oni ti odborníci jsou poněkud přepíčení, aren´t they?

    superkarma: 0 18.02.2008, 10:13:45
  23. avatar
    [2] gerda [*]

    A při dodržování všech těch strašných příkazů a nařízení čaj ještě někomu opravdu chutná? Na takový obřad bych se mohla vykašlat. Není nad dobrý čaj s citronem a rumem pěkně doma, s dobrou četbou k tomu.

    superkarma: 0 18.02.2008, 10:09:52
  24. avatar
    [1] Žábina [*]

    to je trochu přehnaný, ne?
    neříkám s tím srkáním nebo mobilem
    ale ten zbytek je snůška blbin

    superkarma: 0 18.02.2008, 09:39:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme