Domácnost

Byt jako žádný jiný

Citlivě zrekonstruovaný podkrovní byt nabízí originální bydlení v historickém centru Košic.

Bydlení na košické Hlavní ulici vyhledávají nejen zahraniční studenti, ale také manažeři pracující v nedalekých administrativních centrech. Zážitek z bydlení v centru města přináší originálně zrekonstruované podkroví starého měšťanského domu. Původně zanedbaná půda dokázala naplno rozvinout svůj potenciál, a to díky odhodlání a vytrvalosti investorů, manželů Tyčiakových. „Inspirací pro rekonstrukci byla myšlenka vytvořit špičkové bydlení přímo v centru Košic. V té době jsem ještě netušil, zda budou byty sloužit nám, nebo nájemníkům,“ vzpomíná pan Tyčiak.

Velux

Trnitá cesta k dokonalé rekonstrukci

Renovace pod drobnohledem památkového úřadu je vždy náročná. Majitel však měl od počátku zájem zachovat co nejvíce původních prvků a vytvořit jedinečný genius loci podkroví. Ve spolupráci s architekty se podařilo vybudovat dvě originální bytové jednotky, které dnes košičtí památkáři hrdě prezentují jako mimořádně vydařený příklad rekonstrukce historické střechy.

Pracovníci památkového úřadu ocenili přístup investora a košického dua architektů Kristíny Kristiánové a Stanislava Mráze. „Vážíme si hodnotné rekonstrukce a detailů. Snažili jsme se zachovat co nejvíce původních částí. Ponechali jsme celou konstrukci krovu a vyměnili jsme pouze jeho poškozené části a krokve. Zateplení jsme provedli nad konstrukcí krovu, což nám umožnilo zachovat pohledové krokve a zároveň jsme tak nezmenšili vnitřní prostor,“ vysvětlují architekti.

Podstřešní prostor členěný dřevěnými prvky nabízí útulné a zároveň moderní bydlení. Původní trámy i nadále plní nosnou funkci. V místech, kde nebylo pro nevyhovující stav možno zachovat původní dřevo, se použilo nové, jehož vzhled byl vizuálně přizpůsoben původnímu.

Při pohledu do interiéru zaujme nejen architektonická čistota, ale také řemeslná zručnost zhotovení. Majitel se uznale vyjadřuje i o realizační firmě J.M.J.Pro, s.r.o., což je rodinný podnik bratrů Šarišských ze Zborova u Bardejova. „Bratři Šariští se dlouhodobě zabývají rekonstrukcemi historických památek. Jeden z nich dokonce studoval práci s dřevem u mistrů tesařů v Japonsku. Jejich profesionalita a zaujetí pro práci se naplno projevily i tady. Pokaždé si dokázali citlivě poradit i se zdánlivě neřešitelnou situací. Spolupráce s nimi byla opravdu na vysoké úrovni.“

Velux

Na zvláštnosti rekonstrukce vzpomíná rovněž Ing. arch. Marek Šarišský, jeden z majitelů stavební společnosti J.M.J.Pro: „Tato zakázka prověřila na jedné straně naše organizační schopnosti, neboť z důvodu stísněného prostoru v historické zástavbě centra bylo třeba jen za omezeného použití mechanizace přesunout několik desítek tun stavebního materiálu. Na druhé straně jsme museli prokázat schopnost soustředit se na detail při ručním opracovávání jednotlivých prvků interiéru. To vše jsme zvládli díky zručnosti a spolehlivosti našich mistrů. Mám velkou radost z toho, že k dobrému výsledku ve spolupráci se zkušenými architekty a zapáleným investorem přispěla i naše stavební firma.

Romantické bydlení pod hvězdami

Na nejvyšším podlaží měšťanského domu se pod 9 m vysokou střechou nacházejí dva mezonetové byty. Každý z nich má rozlohu přibližně 100 m2. Byt orientovaný do Hlavní ulice nabízí pohodlný úkryt před ruchem města a zároveň výhled na hvězdy přímo z postele. Vchází se do něj přes prostornou vstupní část, z níž vede schodiště do soukromé zóny. Originální schodiště vzniklo opláštěním homogenní ocelové konstrukce dřevem.

Společenské zóně dominuje útulný obývací pokoj, z něhož se po schodech vystupuje na vyvýšenou platformu, na níž se rozprostírá jídelní kout a kompaktní kuchyně. S kuchyní sousedí rovněž koupelna se záchodem. Spodní hrana trámů probíhající rovnoběžně s podlahou je podsvícená LED pásky. Tento vizuální efekt navozuje příjemnou atmosféru a pomáhá bezpečné orientaci v prostoru. Prostornosti spodního podlaží se podařilo dosáhnout rovněž praktickým umístěním neviditelných úložných prostor za těmito trámy.

Soukromá zóna na horní galerii nabízí odpočinek v lůžku s romantickým výhledem na noční oblohu. Z praktických důvodů se tu nachází i extravagantní prosklená koupelna. „Koupelna v těsném sousedství ložnice je nápad mé manželky. Já jsem během pracovních cest nasbíral mnoho inspirací. Jednou z nich byla i prosklená stěna,“ prozrazuje majitel.

Velux

Prosklenou koupelnu zhotovili na míru Rudolf Rafael a Ondrej Timko ze společnosti TITO, s.r.o Košice. Skládá se z obvodových bezrámových skleněných panelů se vstupními skleněnými dveřmi. Realizace koupelny byla náročná nejen z hlediska návrhu řešení. Komplikovaná byla i doprava jednotlivých kusů a také montáž ve členitém podkroví. „Tento ‚monolit‘ koupelny se musel složitou ocelovou konstrukcí oddělit od trámů na podlaze a ve stropě. Kotvicí ocelové konstrukce jsme museli navrhnout tak, aby zvládly případné pohyby dřevěných trámů a zároveň sloužily jako stabilní konstrukce pro skleněnou část,“ vysvětluje Rudolf Rafael.

Denní světlo jako stylový prvek interiéru

Dřevěné okno VELUX bylo při renovaci historické střechy logickou volbou. Střešní okna přinášejí do interiéru dostatek denního světla a umožňují rovněž účinné větrání. „Vzhledem k metodice památkového úřadu by směrem do ulice nebylo možno umístit vikýř. Na druhé straně, střešní okna přinášejí do interiéru mnohem více světla než okna ve fasádě, nebo vikýře,“ vysvětlují architekti.

Podkroví chrání před přehříváním venkovní markýza VELUX, která teplo zadržuje ještě před okenní tabulí. Pro větší pohodlí jsou okna vybavena systémem dálkového ovládání VELUX INTEGRA®, které automaticky řídí ovládání oken a stínicích doplňků.

Architekti jsou s výsledkem rekonstrukce spokojeni, a to i proto, že se podařilo dosáhnout dostatečného prosvětlení podkroví. „Denní světlo hraje v životě člověka velmi významnou roli. Nejde jen o jeho fyzickou, ale i o psychickou stránku. Jsou-li střešní okna správně orientovaná, dokážou v interiéru dělat divy, jak je tomu i v tomto případě.“

Celistvost podtržená souhrou detailů

Dlouhá a náročná rekonstrukce přinesla očekávanou radost z výsledku. Architekti i majitel jsou hrdí nejen na to, že se do interiéru podařilo přirozeně zakomponovat značnou část původních trámů, stejně jako na přepracované technické detaily. „Kromě atypického řešení konstrukce krovu jsme obzvláště pyšní na celkovou obnovu historického prostoru, v němž se podařilo dodatečně vytvořit další patro,“ dodávají architekti.

Náročným úkolem, který se však podařilo zvládnout ke spokojenosti investora, byla i realizace atypické koupelny. „Vše se vyrábělo na míru. Od kovových oddělovacích a zpevňujících konstrukcí skel, přes samotná skla, jež prošla povrchovou úpravou v podobě chemického leptání, až po kování a posuvné systémy, jimiž se skleněné panely ovládají,“ dodává Rudolf Rafael.

Majitel do rekonstrukce podkroví investoval značné množství peněz. Navzdory tomu ani jeden z bytů neprodal, neboť půvab citlivě upraveného podkroví má pro něj nevyčíslitelnou hodnotu: „Garantuji vám, že takovéto byty v Košicích nenajdete,“ uzavírá.

 

Architekt: Ateliér Architektúry, s.r.o. Kristiánová – Mráz; Foto: Martin Matula; Zdroj: VELUX

   
14.03.2017 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [9] AmeA [*]

    A mně se to líbí Sml25 načisto si to dokážu představit se tam pohybovat, když by mi to říkalo paní domu Sml25 Sml59Sml59

    superkarma: 0 14.03.2017, 21:20:50
  2. avatar
    [8] jarka1234 [*]

    Každému se líbí něco jiného,mě se tento styl nelíbíSml23.

    superkarma: 0 14.03.2017, 16:22:58
  3. avatar
    [7] SNÍŽEK [*]

    moc se mi to nelíbí,ale jistě se tak bydlet dá Sml80

    superkarma: 0 14.03.2017, 14:14:40
  4. [6] MARIE MATEJKOVA [*]

    Tak podobně to mají příbuzní na Slovensku na chatě. Tam ano,ale jinak bych to nechtěla Sml80

    superkarma: 0 14.03.2017, 12:56:04
  5. [5] bobubobulka [*]

    Máme v podkroví palubovky, vypadá to moc hezky, ale už je máme celkem dlouho a po takové době se dost těžko udržují. Sml15

    superkarma: 0 14.03.2017, 10:20:27
  6. [4] bobani [*]

    líbilo by se mi to jinak řešené . tohle mi připadá neosobní

    superkarma: 1 14.03.2017, 09:12:39
  7. avatar
    [3] metro84 [*]

    styl se mi sice líbí, ale již ze života vím, že bych se tam také necítila dobře, je tam málo přirozeného světla. jako hotelový pokoj na pár dní - proč ne? Ale ne na trvalé bydlení...

    superkarma: 1 14.03.2017, 09:03:55
  8. avatar
    [2] Myškomedvídek [*]

    Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 14.03.2017, 08:56:48
  9. avatar
    [1] Sayonara [*]

    Nelíbí se mi to, necítila bych se dobře Sml68

    superkarma: 0 14.03.2017, 08:48:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme