Cestování

Bylo to jako sopel

Poslední dovolená u moře byla snad nejlepší co do průšvihů a ostud, ale také jsem se seznámila s báječnými lidmi. I po deseti letech s nimi udržuji přátelské vztahy a jezdí k nám na dovolenou.

Krásné moře u ostrova Korfu nabízelo mnoho mořských plodů. Naše vedoucí zájezdu nás varovala před jídlem v méně hvězdičkových restauracích a hlavně v tavernách. Z dřívějška měla špatné zkušenosti.
Jednou odpoledne, když jsem se brouzdala ve vodě u pobřeží, mě oslovili nějací Němci a nabídli mi jimi sbíranou mořskou havěť. Pořádným nožem lasturu otevřeli a obsah pokapali citronem a snědli. To jejich vycucnutí obsahu mi nedělalo dobře. Hleděla jsem a oni mi jednu nabídli.
Smáli se, že jsem vybíravá, a já jim odpovídala, že nemusím všechno dobré. Abych neurazila, jednu jsem vycucla. Bylo to jako sopel :-).Celé odpoledne jsem měla zalepený žaludek, který škručením žaloval, že chce jíst, ale trávicí kyseliny zase varovaly, že všechno vrátí i v pozáruční lhůtě.

Večer jsme šli s přáteli do taverny. Manžel a dcera si vybrali rybí pochoutky a já zůstala o hladu, ne ale o žízni. Výborné červené víno bylo jako medicína. Naši přátelé hodovali a já trpěla, že nemohu s nimi. Když jsme odcházeli, bylo brzo ráno, ale ještě tma. Dcera šla na kutě, my s manželem se převlékli a ještě za tmy si vyšli na bájnou horu Pantokrátor. Zpět jsme se vraceli až na oběd, a to mi už bylo báječně.
U oběda jsme ale seděli sami,  bez přátel. Copak s nimi je? Všech osm onemocnělo hustým běháním s řídkým obsahem. Vždycky jsem se smála takovým případům, ale teď mi zatuhlo. V cizí zemi a „sračka jako bič", to není nic potěšujícího. Protože jejich prášky nezabíraly, každému jsem uvařila pár velkých hrnků čaje - hustého nechutného odvaru z dubové kůry. To pomohlo a přátelé se pomalu uzdravovali. Jejich bělost nabrala bronzový odstín a poslední den dovolené jsme šli na domácí víno.

Až pojedete na dovolenou, s sebou do lékárničky přibalte sáček s dubovou kůrou. Je to výborný přírodní lék k zastavení průjmu. Má to ale jeden háček - musíte mít možnost vaření!

Krásnou a příjemnou dovolenou přeje
arjev


Takže jestli tomu rozumím správně, ta jediná ústřice vás tím, že vám zabránila jíst v taverně, zachránila před běhavkou. Dobrý! :-)

Zrovna syroví měkkýši patří k poživatinám, které asi nikdy nebudou na mém seznamu „Když bude příležitost, určitě vyzkoušet". Předloni v Chorvatsku jsme ale nalovili škeble (moc tam nejsou, ale místní znalec nám prozradil tajné místečko) a ugrilovali si je večer na zahradě penziónu. Bylo to božské jídlo, i když některé děti (byly jsme tam společně 4 známé rodiny) dělaly fůůůj a jedly jen chleba.

   
22.05.2007 - Zahraničí - autor: Eva Jedelská

Komentáře:

  1. avatar
    [12] marylin [*]

    hmm .. tak ja ustrice snim .. ale ze bych to brala jako nejakou delikatesu .. to ne .. takove normalni .. ale radeji je mam prirodni .. bez niceho nez s citronem, octem ci kilpatrik

    superkarma: 0 22.05.2007, 13:31:12
  2. avatar
    [11] gerda [*]

    kareta: kdybych na tomhle jídelníčku vyrostla, přišlo by mi to přirozené. Ale takhle - neříkám, že bych byla jako Růžičková v Slunci a fackách, ale dala bych si radši něco jiného.

    superkarma: 0 22.05.2007, 13:14:54
  3. avatar
    [10] kareta [*]

    gerda: nemám předsudky

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:55:58
  4. avatar
    [9] gerda [*]

    kareta: když mně už odrazuje to, jak vypadají

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:47:10
  5. avatar
    [8] kareta [*]

    Tak syrové měkkýše pokapané citronem mi nabídli v Pireu rybáři a mě to tak zachutnalo, že jsem vyškemrala celý talíř. Největší lahůdka, co jsem kdy jedla Bohužel, v restauraci prodávali jen vařené. Na syrovo to musí být čerstvé..

    superkarma: 0 22.05.2007, 12:12:44
  6. avatar
    [7] olafka [*]

    Já jsem jedla ústřice v restauraci, u velkého stolu nás bylo 5 a nikdo ústřice nesrkal prostě jsme je snědli

    superkarma: 0 22.05.2007, 11:45:56
  7. avatar
    [6] Odemětobě [*]

    Na Korfu jsme se stravovali v tavernách 8 večerů,naštěstí bez negativních následků.V Paleokastrici jsem zažila manžele Angličany,kteří na skalách lovili mořské ježky a vysrkávali je za hlasitého pomlaskávání.Ještě teď je mi šoufl.Manžel mořské potvory miluje,já nemusím ani "krabí"tyčinky.Ale ryby jím,jedla jsem i rejnoka a byla to mňamka.

    superkarma: 0 22.05.2007, 11:37:07
  8. avatar
    [5] gerda [*]

    Kacagogo01: no jo, ale patří to k bontonu, srkají všichni, co mají velké peníze a kromtoho se traduje, že prý je to afrodisiakum. No, mně by stačilo vidět, jak mu to teče po bradě, k tomu srkavý mlaskavý zvuk....a skončila bych na WC.

    superkarma: 0 22.05.2007, 11:23:29
  9. avatar
    [4] berulinka [*]

    jé, za 6 dní jedu na stejný místo, pod bájnou horou Pantokrátor budeme bydlet. Doufám, že nebudu mít stejný zážitek

    superkarma: 0 22.05.2007, 11:17:04
  10. avatar
    [2] gerda [*]

    já jedla škeble taky, ale vařené s jakousi bílou omáčkou. Nebylo to valné, ale jíst se to z nouze dalo

    superkarma: 0 22.05.2007, 10:56:23
  11. avatar
    [1] paviocko [*]

    Suchá rýže a suchá rýže. To jediné zabírá i na "jídlo z asijských ulic"!

    superkarma: 0 22.05.2007, 10:52:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme