Bylinné čaje patřily odedávna k prvním základním lékům, které měly babky léčitelky vždy po ruce. Když bylo třeba zahojit rány, zabránit žaludečním potížím, utišit kašel, použily bylinky. Bylinky totiž mají blahodárný vliv na naše zdraví. Látky obsažené v bylinkách dokážou léčit nejrůznější nemoci a poranění a často mohou úplně nahradit chemické přípravky.

A jak takový bylinkový čaj připravit?
Nejjednodušší způsob přípravy je samozřejmě z nálevových sáčků. Sáček přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut vyluhovat.
Pokud však připravujeme čaj z vážených bylinek, řídíme se návody na přípravu dle etikety. Určené množství přelijeme vroucí vodou a necháme vyluhovat tak dlouho, jak je uvedeno na obalu.

Bylinky, které se vyplatí mít doma:
Bez černý (květy)
– výluh z květů bezu pijeme při nachlazení
Divizna (květy) – nápoj se pije při úporném kašli a chrapotu
Fenykl (semena) – působí proti zácpě a zlepšuje zažívání
Heřmánek (květy) – má protizánětlivé a uklidňující účinky, čistí pleť a také má  blahodárný vliv na zažívání
Hloh (květy) – posiluje srdce, prokrvuje cévy, pomáhá při nervozitě a neklidu, pomáhá při nespavosti
Jahodník (listy) – nápoj je vhodný při chudokrevnosti, nervozitě, průjmu, žaludečních, střevních a močových potížích
Kopřiva (listy) – pročišťuje organismus. Nápoj by se neměl pít pravidelně, nýbrž jen 
občas.
Levandule (květy) – nálev se pije při bolesti hlavy, k uklidnění nervů, při závratích a 
mdlobách
Lípa (květy) – používá se při nachlazení
Máta (listy) – léčí některé střevní potíže a též se řadí mezi čisticí nápoje
Mateřídouška (nať) – používá se při nachlazení, žaludečních potížích, křečích v žaludku, migréně, závratích, plynatosti, proti ledvinovým a močovým kamenům
Meduňka (listy) – uklidňuje, podporuje spánek, pomáhá při neuróze, nechutenství a žaludečním kataru
Podběl (květy) – při nachlazení a potížích s průduškami. Je velmi účinný.
Řebříček (nať) – je velmi účinný při zánětu průdušek, má protizánětlivé účinky, podporuje trávení
Šípek (plody) – je velmi cenný pro svůj vysoký obsah vitaminu C

Bylinné čaje by se měly pít pokud možno neochucené, aby byl účinek co nejsilnější.
Pokud to však někdo nesnese, obzvláště děti, můžou se i bylinné čaje ochutit čímkoli,
čím se ochucují jiné čaje.  

 
Reklama