Reklama

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

Tymián

Dnes si povíme něco bližšího o bylince se silně povzbuzujícími vlastnostmi, jejíž název pochází z řeckého slova znamenajícího „odvahu“. Tato rostlinka z čeledi hluchavkovitých a příbuzná mateřídoušce se jmenuje tymián. Latinsky Thymus vulgarit.

Původ

Tymián se používá už od dob antiky, kdy sloužil jako posilující prostředek a symbolizoval odvahu. Silice z tymiánu se používala ve starověkém Egyptě k balzamování mumií, staří Řekové z něj připravovali kadidlo. Tymián má původ ve Středomoří. Dnes se pěstuje převážně ve Španělsku, Albánii, Itálii, Francii a Řecku.

Pěstování

Tymián lze pěstovat v truhlíku, větším květináči, ale i na vlastní bylinkové zahrádce. Semena tymiánu se vysévají v březnu až dubnu přímo na místo do řádků vzdálených asi 40 cm na povrch půdy. Nesadí se do hloubky, pouze se silně přitisknou. Semena tymiánu klíčí světlem, proto je potřeba této rostlince dopřát teplo a dostatek slunečního svitu. Šedozelené listy tymiánu jsou malé, oválného tvaru, ze spodu světlejší. Sbírají se lístky a celé snítky tymiánu, které se pak suší nejlépe na přímém slunci.

Využití v kuchyni

TymiánTymián pomáhá při zažívání tučných jídel, mírní nadýmání a působí dezinfekčně, v kuchyni se tak skvěle hodí k tučnějším druhům masa, tradičně se přidává i do svíčkové omáčky. Pár lístků ochutí i pokrmy z ryb, luštěnin a rýže. Díky výrazné chuti a aroma se tymián používá také do mletých mas, do zeleninových pokrmů, různých salátů a omáček. Dobře se kombinuje s česnekem, olivami a rajčaty. Ve směsích  s oreganem a bazalkou s ním můžeme okořenit třeba i pizzu a těstoviny.

Využití v lékařství

Tymián je bylina s výbornými antiseptickými účinky na dýchací ústrojí a po staletí byl používán k léčbě bronchitidy a úporných kašlů. Ze snítek tymiánu se připravuje čaj, užívaný k léčbě zažívacích potíží, zejména k omezení nadýmání, a zánětů dýchacích cest, spojených s nedostatečným uvolňováním hlenu. Výtažek z tymiánu obsahuje velká část sirupů na odkašlávání. Odvar z tymiánu můžeme použít také jako kloktadlo při bolestech v krku, anebo si ho přidat do koupele, neboť příznivě podporuje krevní oběh a celkově zlepšuje stav pokožky.

Tymián v magii

V magii se tymián hodně používal při uzdravovacích rituálech, kdy se přidával do vykuřovadel. Nevykouřil však jen zažívací neduhy a velký kašel, ale prý rovnou vyhnal i všechny zlé, nadpřirozené síly, na člověka působící. Několik snítek bylinky dané do plátěného pytlíku a poté pod hlavu pod polštář prý mají tu moc, že zaženou noční můry a přivodí krásné sny. Také se traduje, že tymián je bylinka, jejíž konzumace povzbudí nejen naše smysly, ale také myšlenky. Povzbudí ty, kteří jsou na konci svých sil a postaví je znovu na nohy. Kolik však za tímto účelem zkonzumovat tymiánu, to už se neuvádí.

Tymián očima čtenářky Janiny

Bez tymiánu si neumím představit svíčkovou omáčku nebo domácí karbanátky, u těch tymiánem a majoránkou opravdu nešetřím. Snítku tymiánu přidávám také do domácí marmelády, višňové a jahodové, dostane to pak velmi zajímavou příchuť. A pak mám ještě jednu zajímavost, co se týče tymiánu.
Tymiánem jako čerstvou bylinkou napěchujete pytlík z hrubého plátna nebo gázy, strčte jej těsně pod vodovodní kohoutek a nechte přes něj protékat vodu na vaše vlasy. Je to sice trochu nepohodlné, ale nejenže vám pak zmizí lupy, ale i vlasy vám prý porostou rychleji. Až na zem. :)

použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Čtěte také: