Reklama

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

Lékořice

„Rozhod‘ jsem se léčit lásku lééékořicí,“ zpívá Václav Neckář v jedné ze svých hitovek. Autor písně zřejmě dobře věděl, že takové žvýkání kořene lékořice vzbuzuje vášnivou lásku. Ale k tomu se ještě dostaneme, vezměme to pěkně od začátku, od původu a pěstování.

Původ

Ve skutečnosti je název lékořice odvozen ze starořeckého slova „glukurrhiza“, což znamená „sladký kořen“. Lékořice pochází původně ze Středomoří. V českých zemích se začala pěstovat až v 16. století, kdy ji do střední Evropy rozšířili Benediktíni z Bamberku. Zplaněla na jižní Moravě v okolí Mikulova, kde ji dnes můžeme nalézt na jižních a jihovýchodních stepních svazích.

Pěstování

Lékořice roste nejlépe v úrodné, hluboké kypré půdě na slunných místech a sklízí se na podzim (září až prosinec), dva až tři roky po výsadbě. Lékořicový extrakt se vyrábí vařením kořene a následným odpařením vody. Výtažky z lékořice se vyrábí jak v pevné formě, tak ve formě sirupu. Množení probíhá dělením časně z jara. Výsev na podzim.

Použití v kuchyni

Příchuť lékořice obsahuje široká škála cukrovinek, likérů a nealkoholických nápojů. Je však třeba upozornit, že chuť ve většině cukrovinek je posílena ještě anýzovým olejem a skutečný obsah lékořice je velmi nízký.
Asi nejznámější „cukrovinka“ ve spojitosti s lékořicí je pendrek. Jde vlastně o zahuštěný a upravený extrakt z lékořicového kořene. Klasický postup při výrobě je poměrně jednoduchý. Kořen lékořice se nakrájí na drobné kousky, rozmačká a umele v mlýnku. Získáme výtažek, který se vaří v měděném kotli, až nabude hnědočerné barvy a zhoustne.
Do obchodů se dostával lékořicový extrakt jako dlouhé, tmavé válečky - pendrek. Název je patrně zkomolenina z německého Bärendreck (medvědí lejno). Za studena je hmota křehká, za tepla se mění na ohebnou a tažnou. Pendrek působí velmi pozitivně při žaludečních potížích a také napomáhá hojení aft v ústech. Jeho žvýkání zabraňuje díky svým antivirovým a antibakteriálním účinkům také vzniku zubního kazu (na rozdíl od jiných cukrovinek). Lékořicí se upravuje také chuť tabáku.

Využití v lékařství

LékořiceVyužití lékořice v lékařství je velmi široké. Jde o jednu z nejstarších léčivých rostlin na světě. Uvádí se již v egyptských papyrusech několik století před n. l. jako lék na katary dýchacích cest. V roce 1923 byla archeology dokonce objevena ve velkém množství v jedné z faraonských hrobek. Ve starověké Indii byla lékořice svařená v mléce společně s cukrem, kořenem šáchoru a pepřem používána jako afrodisiakum. Užívala se i ve středověku. I v českých zemích bylo k tlumení dráždivého kašle užíváno nejčastěji odvaru z lékořice. Dodnes je lékořice součástí sirupu proti kašli.
Lékořice působí také jako mírné projímadlo a může být použita i jako lokální antivirotikum pro pásový opar, oční, ústní nebo genitální opar.
Sloučeniny kyseliny glycyrrhiziové, nalezené v lékořici, jsou dnes například běžně používané v celém Japonsku k léčbě a kontrole chronické virové hepatitidy. Její účinky jsou klinicky ověřené.
Látky z lékořice podporují také tvorbu žaludečních šťáv a naopak působí proti tvorbě žaludečních a dvanáctníkových vředů.
A konečně něco pro nízkotlaké! Žvýkání pendreku či pendrekových bonbonů zvyšuje krevní tlak.

Lékořice v magii

Jak už bylo řečeno v úvodu, žvýkání kořene lékořice prý vzbuzuje vášně. Totéž se doporučuje, chcete-li se odnaučit kouřit. V mystice je lékořice spojována především se sexuální magií.  Pokud ji dáte v plátěném sáčku pod polštář do ložnice, zažijete nevídané. Ze dřeva lékořice se také prý vyrábějí kouzelné hole.

Lékořice očima čtenářky Janiny
Ten magický závěr mě pobavil: Zažiju nevídané. Pak budu však potřebovat kouzelné hole, abych to rozchodila. :) Ale zpět k lékořici. Pendrek! Kdo by ho neznal. Jako malé mně nikdy nechutnal, připadalo mi, jako bych žvýkala pneumatiky. Moje babička dělávala lékořicový sirup proti kašli. Brrr, pěkně hnusný, ale vždycky zabral. Posílám vám jeho recept, který jsem našla v jejím kuchařském zápisníčku. Na zdraví!

Lékořicový sirup proti kašli
Ingredience

25 g kořene lékořice
1 čajová lžička lněných semínek
½  l vody
100 g rozinek
100g cukru
½  lžíce octa

Postup práce
Lékořici, lněná semínka, vodu a rozinky vaříme tak dlouho, dokud nezískáme obsah 0,9 l. (je nutno průběžně hlídat). Poté do tohoto množství přidáme cukr, ocet a řádně promícháme. Podáváme po malých lžičkách (jednu až dvě) před spaním. První zlepšení se dostaví už po ránu.

použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Čtěte také: