Domácnost

Bylinky známé i neznámé: Skořice - koření Vánoc i lásky

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

Od bylinek jako takových odskakujeme tu a tam také ke koření. A čím více se blíží Vánoce, tím více to koření voní. Už jsme cítily vůni vanilky, dnes ucítíme vůni skořice.

skořice

Původ

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stále zelených tropických stromů. Svůj původ má v Asii. Jako aromatickou přísadu ji používali už staří Egypťané. Známá byla také ve starověkém Řecku. 
Sám Aristoteles se domníval, že ji z neznámých zemí přinášejí obrovští ptáci, jimž ji z hnízd s nasazením života loupí odvážní Arabové. Až jeho žák Alexandr Makedonský poznal skořicovník při tažení do Indie. Skořice byla vzácná a drahá, a tak se o ni vedlo mnoho bojů. Na západě byla dříve známá pouze skořice čínská. Od 16. století se díky objevitelským cestám začíná dovážet i skořice ceylonská. V českých zemích byla skořice známa od 15. století.

Pěstování

Skořicovník cejlonský pochází ze Srí Lanky, pěstuje se však i v jiných tropických oblastech. První úroda se sklízí dva až tři roky po vysazení. Cejlonská skořice je považována za tu nejkvalitnější Kůra po usušení tvoří charakteristické tenké svitky, okraje se svinují dovnitř, takže vznikají jakési dvojruličky.
Skořicovník čínský pochází z Barmy, pěstuje se v jižní Číně, Thajsku a Indonésii. Rostlina může dosáhnout výšky přes 10 metrů, ale na plantážích se řeže a udržuje se na zhruba dva metry vysoký keř. Kůra je hrubší, má červenější barvu a po usušení tvoří pouze žlábkovité trubky nebo pruhy. Skořicovník čínský poskytuje též sušené plody, které jsou známé jako „květy kassiové“ a využívají se jako koření.
Ze skořicovníku se využívá sušená vnitřní část kůry bohatá na silice. Z listů, větví i květů se získává skořicový olej.

Využití v kuchyni

Skořice je koření, které má doma v kuchyni snad každý. Většinou ji používáme mletou, ale uplatníme i kousky kůry, zejména v teplých zimních nápojích, počínaje svařákem konče různými našlehanými nápoji. Používá se také k zavařování ovoce.
Skořice je neodmyslitelnou součástí při přípravě některých druhů vánočního cukroví, jablečných závinů, různých druhů moučníků apod. Své uplatnění má také ve slané kuchyni, přidává se do rajské omáčky nebo do polévky, vynikající je také jako kořenící směs na pečené kuře. Velmi často se setkáváme se skořicí hlavně v čínské nebo indické kuchyni.

Využití v lékařství

Díky svému unikátnímu složení je skořice typickým kořením podzimního a zimního období. Dokáže totiž prohřát organismus, který je sužován chladem, a mimo to má také antibiotické účinky podporující a nabuzující imunitní systém. Tradičně se skořice používá na podporu kvalitního trávení a k léčbě průjmu i zácpy či nadýmání.
Skořicová silice způsobuje již zmíněné lokální prohřátí pokožky, rozšíření cév, a tím zvyšuje odbourávání tukové tkáně. Skořicová silice navíc působí silně dezinfekčně, tlumí bolest i menstruační problémy, čistí krev od kvasinkových infekcí, napomáhá hojení, zlepšuje paměť a snižuje nervové napětí. Současné výzkumy i pradávná zkušenost rovněž uznávají skořicovou silici jako vynikající repelent. Oba skořicové oleje – z listů a kůry – se používají k výrobě mýdel, parfémů a toaletních potřeb, k výrobě nosních sprejů, dentálních přípravků a sirupů proti kašli a také jako aroma v nesčetném množství potravin, nápojů a cukrovinek.

skořice

Skořice v magii

V magii je skořice nazývána kořením lásky, které by mělo svou vůní přitahovat opačné pohlaví.
Skořice prý působí pozitivně při citovém chladu, nervovém vypětí a stavech úzkosti. Její vůně rozehřívá, uklidňuje, uvolňuje a otevírá srdce. Přináší do domu štěstí, harmonii, uvolnění a rovnováhu. Skořice je silné afrodisiakum a milenci v dávných dobách prý dokonce parfémovali svou postel myrhou, aloe a skořicí.

Skořice očima čtenářky Janiny
Bez vůně skořice nejsou Vánoce. A protože recepty na vánoční cukroví se to jen hemží, podělím se s vámi o jiný recept, a to na smažená skořicová jablíčka. Jsou zdravá a chutná.

Ingredience:
(při větším množství jablíček násobíme množství ingrediencí)

  • 2 až 3 lžičky mleté skořice
    2 jablka
    citronová šťáva
    olej na smažení
    cca 100 g hladké mouky
    1 lžíce cukru
    1 vejce
    půl sáčku prášku do pečiva
    cca 50 ml mléka
    trochu soli

Příprava
Nejprve vyšleháme do pěny vejce s cukrem. Poté přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a se skořicí a velmi opatrně přidáváme mléko, sůl a lžičku oleje. Vytvořené těstíčko necháme zhruba 10 minut odležet při pokojové teplotě. Jablíčka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme zhruba na 1 cm široké plátky, které pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. V pánvi si rozehřejeme olej a poté do něj vkládáme plátky jablek, které namáčíme v těstíčku. Smažíme dozlatova z obou stran, po vyndání z pánve vložíme do ubrousku, aby se nasál přebytečný olej. Vůně jablíček, smíchaná se skořicí, se vám bude ještě hodně dlouho linout po bytě :)
Dobrou chuť a krásné, voňavé Vánoce

použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990 a wikipedia

Čtěte také:

   
11.12.2012 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [53] rendac [*]

    skořici mám nejradši ve štrůdlu Sml16

    superkarma: 0 22.02.2013, 23:06:28
  2. [52] Míša8 [*]

    ala 312 — #12 Já to též dělám,k tomu ta skořice krásně voní!Začala jsem ještě kupovat stopbacil sirup, hlavně ho teda kupuju mým dětem, je multibylinný a díky tomu rychle zabírá na posílení imunity a chuťově je dobrý, pak ještě cibuli nastrouhanou s medem, ale tady mi vadí ta chuť Sml15

    superkarma: 0 21.01.2013, 15:06:02
  3. [51] jithule [*]

    mám ji ráda

    superkarma: 0 16.12.2012, 14:24:52
  4. avatar
    [50] SNÍŽEK [*]

    špetku skořice si přidávám do čaje Sml63

    superkarma: 0 12.12.2012, 20:00:46
  5. [49] Lydia001 [*]

    Bez skořice by to nešlo. Mám jí moc ráda.

    superkarma: 0 11.12.2012, 22:51:38
  6. [48] Trefa [*]

    Trefa:skorici rada pouzivam,kdyz pecu.ted jsem ji pridavala do cukrovi.

    superkarma: 0 11.12.2012, 22:24:53
  7. [47] zzandaa [*]

    Skořici používám hlavně do rajské, svařáku, jablíčkového, nebo hruškového kompotu. A momentálně i na adventní "věnec".

    superkarma: 0 11.12.2012, 20:16:48
  8. [46] free [*]

    Miluju výni skořice, hřebíčku a badyánu..... žeby svařák?

    superkarma: 0 11.12.2012, 18:22:22
  9. [45] jerenika [*]

    Takže skořici na nervové vypětí a úzkost, ok Sml67

    superkarma: 0 11.12.2012, 16:49:10
  10. [44] Saritka [*]

    Skořice nám doma nikdy nechybíSml23

    superkarma: 0 11.12.2012, 16:34:07
  11. avatar
    [43] karlak [*]

    Skořici mám moc  ráda. Špetku skořice si dávám do kapučína.Sml63

    superkarma: 0 11.12.2012, 16:30:29
  12. avatar
    [42] JITA72 [*]

    skořici používám běžně nedovedu si bez ní  moučníky,rajskou,svařák .... představitSml59

    superkarma: 0 11.12.2012, 15:21:15
  13. avatar
    [41] Judo [*]

    Závin bez skořice,to by nešloSml16

    superkarma: 0 11.12.2012, 14:30:31
  14. avatar
    [40] medulka [*]

    skořici mám moc ráda, nejen o Vánocích Sml22 ani jsem netušila, že je tak zdravá...jsem zase o něco chytřejší

    superkarma: 0 11.12.2012, 14:23:30
  15. [39] DCOlga [*]

    Skořici mám ráda. Svařák, štrúdl, ale také lívance s jablkama a posypańé skořicovým cukrem. Mňam, hned bych si dala.

    superkarma: 0 11.12.2012, 13:23:47
  16. avatar
    [38] zsuzsika [*]

    kapkamore — #35 taky to mám ráda,jemně poprášit skořicíSml16

    superkarma: 0 11.12.2012, 13:02:08
  17. [37] Miroslava Gregorová [*]

    kousek skořice si dávám do čajeSml59

    superkarma: 0 11.12.2012, 13:00:08
  18. [36] dadma [*]

    Skořici ve vaření používám,asi tak jako všichni.Hlavně při pečení.Také si pamatuji ,že mamka dělávala krupicovou kaši se skořicí.A chutnala mi. Já pak dětem dělala jen s kakaem, ani nevím proč?

    superkarma: 0 11.12.2012, 12:55:23
  19. avatar
    [35] kapkamore [*]

    já si dávám skořici do mé kávy inst.

    1. na komentář reaguje zsuzsika — #38
    superkarma: 0 11.12.2012, 12:16:54
  20. avatar
    [34] ladouch [*]

    Skořice do štrůdlu a na svařáček, bez ní by to nebylo ono.Sml22

    superkarma: 0 11.12.2012, 10:34:26
  21. [33] magic11 [*]

    bez skořice by nebyla vůně vánoc, i když ji používám celoročně Sml67

    superkarma: 0 11.12.2012, 10:18:37
  22. avatar
    [32] saruz [*]

    skořici používám v kuchyni často

    superkarma: 0 11.12.2012, 10:00:59
  23. avatar
    [31] Hanula [*]

    Sml16večer voní skořice - pije se svařák..

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:46:55

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] bonda [*]

    Ale nenískořice jako skořice, raději investuji do kvalitního bioproduktu, například  v prodejnách DM mají kvalitní koření.

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:37:02
  2. avatar
    [29] bonda [*]

    Mňam, odpoledne si musím jabllíčka v župánku taky udělat.

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:34:47
  3. [28] Ivushka12 [*]

    My na máslíčku opečeme ananas, potřeme medem a posypeme skořicí... V létě se to dá grilovat na ohni. Je to mňamka....Sml67

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:25:59
  4. avatar
    [27] vmarta [*]

    používám skořici..a častoSml59

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:22:51
  5. [26] Roland [*]

    Skořici dávám hlavně do štrůdlu.

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:12:31
  6. avatar
    [25] delfi.na [*]

    ten recept vůbec nezní špatně Sml16

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:04:28
  7. [24] doginka [*]

    Skořici u nás využíváme častoSml67

    superkarma: 0 11.12.2012, 08:53:56
  8. avatar
    [23] dajrin [*]

    Bez skořice bych se neobešla, používám ji často... Sml16

    superkarma: 0 11.12.2012, 08:32:06
  9. avatar
    [22] tepito [*]

    štrůdl si bez skořice neumím představit Sml16

    superkarma: 0 11.12.2012, 08:31:31
  10. [21] anina4 [*]

    skořici miluju a skořicová zmrzlina to je ňamka a nebo třeba obyč.krupicová kaše s cukrem a skořicí,no....to je něco a nesmím zapomenout na vánoce peču taky skořicové cukroví

    superkarma: 0 11.12.2012, 08:28:33
  11. avatar
    [20] femme [*]

    skořici mám ráda, teď ujíždím na skořicovém medu Sml26 Sml20

    superkarma: 0 11.12.2012, 08:16:36
  12. avatar
    [19] arminka [*]

    Sml16skořici mám ráda a poslední dobou si ji i dávám do frappe má pak zajímavou chuť

    superkarma: 0 11.12.2012, 08:05:24
  13. [18] jithule [*]

    skořice krásně voní

    superkarma: 0 11.12.2012, 08:02:02
  14. avatar
    [17] Žofie [*]

    Skořici mám moc ráda Sml63

    superkarma: 0 11.12.2012, 07:43:09
  15. avatar
    [16] danap [*]

    koření, které také hodně používáme....

    superkarma: 0 11.12.2012, 07:35:10
  16. [15] honzule8 [*]

    skořice je výborná v cukroví, má to svoji chuť i vůni

    superkarma: 0 11.12.2012, 07:30:42
  17. avatar
    [14] tajnostii [*]

    Používám hodněSml22

    superkarma: 0 11.12.2012, 07:17:55
  18. [13] step1 [*]

    Skořici přidávám i do zázvorového čaje s medem.

    superkarma: 0 11.12.2012, 07:17:33
  19. avatar
    [12] ala 312 [*]

    Skořici mám ráda, zimě si dávám skořici s medem na imunitu Sml22

    1. na komentář reaguje Míša8 — #52
    superkarma: 0 11.12.2012, 07:14:32
  20. avatar
    [11] blesksoft [*]

    miluju skořici a nejvíc na kaši

    superkarma: 0 11.12.2012, 07:14:31
  21. avatar
    [10] ekleinovka [*]

    Skořici mám hodně ráda,její vůně je nenapodobitelnáSml67

    superkarma: 0 11.12.2012, 06:57:44
  22. avatar
    [9] lenig [*]

    skořice nesmí u nás chybět, svařáček, buchty cokoliv, hodně jí používám

    superkarma: 0 11.12.2012, 06:46:00
  23. [8] lidicka [*]

    Skořici a její vůni mám hodně ráda. Používám ji při pečení, při svařáku, malému sypu skořicí krupicovou i rýžovou kašičku i ovocné knedlíky. Zkrátka pokud to jde, tak skořici použiju.Sml22

    superkarma: 0 11.12.2012, 06:35:32
  24. avatar
    [7] Kytinkak [*]

    také ji mám ráda, jak ve štrúdlíku, tak na kafíčkuSml59

    superkarma: 0 11.12.2012, 06:13:24
  25. avatar
    [6] LudPa [*]

    hubajda — #1 taky prý dobré při cukrovce

    superkarma: 0 11.12.2012, 06:01:20
  26. [5] rendac [*]

    skořice je supr koření a krásně voní Sml16

    superkarma: 0 11.12.2012, 05:56:59
  27. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Bez skořice by to nešlo Sml23, miluju krupičku se skořicí a lívance Sml67

    superkarma: 0 11.12.2012, 05:51:56
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    skořice chybět nesmí, používám ji po celý rok.Sml22

    superkarma: 0 11.12.2012, 05:36:58
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Skořice u nás v kuchyni nesmí chybět,nedovedu si představit štrůdl a svařák bez skořice.Sml16

    superkarma: 0 11.12.2012, 01:53:39
  30. avatar
    [1] hubajda [*]

    Skorici mam rada a hodne ji pouzivam ted casto do punce ci svareneho vina jinak do buchet a omacky obcas na chleba kde je med a trochu skorice (cetla jsem ze je to dobre na imunitu venku to pry davaji duchodcum)skorice je pry jako prirodni antibiotikum

    1. na komentář reaguje LudPa — #6
    superkarma: 0 11.12.2012, 01:03:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme