Domácnost

Bylinky známé i neznámé: Šafrán, nejdražší koření světa

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

Napadlo vás někdy, proč se používá úsloví: „má dětí jako šafránu“? Možná proto, že jde o jedno z nejvzácnějších koření světa. Tak jako jsou vzácným kořením života i naše děti.

šafrán

Šafrán setý, lidově nazývaný také krokus

Původ

Název šafrán je původem z arabštiny a v překladu znamená „být žlutý“. Koření je získáváno z rostliny Šafrán setý (Crocus sativus), přesněji řečeno z blizny květů. Šafrán byl důležitou rostlinou už v biblických dobách, kdy se používal jako parfém, koření a k barvení pokrmů. Ve starém Řecku a Římě se květy šafránu zdobilo i novomanželské lože.

Výskyt

Šafránů je známo kolem sta druhů. V přírodě rostou především kolem Středozemního moře - v Malé Asii, na Balkáně, v Itálii, ve Španělsku, ale také na Kavkaze a v severní Africe. Mezi šafrány existují druhy kvetoucí na jaře, které známe především z našich zahrádek, ale také druhy kvetoucí až na podzim. Pěstování šafránu setého se hojně rozšířilo už ve staré Persii a Kašmíru.

Pěstování

Šafrány milují slunce. Hlízy jarních krokusů se vysazují v říjnu, druhy kvetoucí na podzim v srpnu. Hloubka výsadby je přibližně 6–8 cm, vzdálenost jednotlivých rostlin by měla být aspoň 7 cm. Rostliny se množí převážně dceřinými hlízkami, případně ­také samovýsevem.
šafránDoba vhodná pro sklizeň šafránu je velmi krátká. Každé ráno se sbírají čerstvé květy, které se později opatrně zbavují blizen. Když se květ neutrhne do pouhých 48 hodin, vadne. Z nasbíraných květů se vylamují červené tyčinky, které se potom suší. Důležité je, aby se nedostaly na světlo ani při sušení ani při skladování. Na získání jednoho kilogramu šafránu je zapotřebí 150.000 až 200.000 rostlin. Žně a zpracování probíhá pouze ručně bez automatizačních prostředků. Cena šafránu na trhu kolísá podle kvality mezi 100 a 350 korunami za gram. Právě díky této ceně je šafrán nejdražším kořením světa.

Použití v kuchyni

Chuť šafránu je popisována jako pikantní, hořká, trochu ostrá, podobná medu.
Spíš než jako koření je šafrán v kuchyni používán k barvení rýže, másla, masných a rybích pokrmů, omáček a polévek. K obarvení pokrmu stačí pouze špetka. Nejvíce se používá ve francouzské kuchyni, častým kořením je ale také v kuchyni arabské, indické, čínské a latinskoamerické. Šafránem se barví také hořké bylinné likéry.

Využití v lékařství

Šafrán v malých dávkách zvyšuje vylučování žaludečních šťáv a tím podporuje trávicí pochody. Snižuje hladinu krevních tuků a cholesterolu. Vzhledem  k vysoké ceně šafránu nepřichází v úvahu jeho využití ve formě čaje. Šafrán je proto například součástí Švédských kapek anebo některých potravinových doplňků. Ve starém Řecku platil šafrán také za pomocníka při ženských obtížích. Malé množství šafránu, na špičku nože, se rozpustilo ve sklenici mléka a tento nápoj měl úspěšně utišit menstruační bolesti u žen. Někteří lidé věří, že pomocí konzumace tohoto koření, zhubnou. A první vědecké studie již o šafránu hovoří také jako o účinném antidepresivním účinku.
Avšak pozor, konzumace šafránu ve velkém množství může být i jedovatá.

Šafrán v magii

Podle legend a mýtů, louky rozkvetlého šafránu sloužily jako kolbiště pro milostné pletky řeckých a římských božstev. Egyptská bohyně Nefertiti si zase prý ze žlutých blizen připravovala krášlicí přípravky a parfémy. Směsí šafránu a zlata byly také iluminovány středověké rukopisy. Kdo se napije šafránového čaje, tak prý dokáže předvídat budoucnost. A v takové Persii nosili těhotné ženy šafránovou kuličku zavěšenou na srdeční jamce, aby jim prý zajistila snadný průběh porodu.

Šafrán očima čtenářky Janiny

Přiznám se, že o pěstování šafránu toho moc nevím. Babička mívala na zahrádce krokusy, ale jejich blizny jsme nikdy nesbíraly. Dávaly jsme si pouze květiny do vázy. Do takové velké, vysoké. Babička také často používala větu: Ti mají dětí jako šafránu. Nevím, zda znala význam tohoto rčení, ale já už dnes vím, že to znamená vzácnost koření, tedy i dětí. Jen by se to nemělo s tím množstvím přehánět. Tak jako může být velká konzumace šafránu jedovatá, stejně tak nám může i přehnaně velký počet dětí pěkně otrávit život :)

Příště: Třezalka

použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Čtěte také:

   
11.09.2012 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [55] Sluníčko sedmitečné [*]

    Já se snažím bylinkám věnovat, také je zařadit do jídelníčku a místo přebytku soli, dodat zdravou a nezaměnitelnou chuť. Bylinky jsou prostě skvělé.

    superkarma: 0 23.11.2015, 08:17:57
  2. [54] rendac [*]

    poučný článek

    superkarma: 0 22.02.2013, 23:43:33
  3. [53] rendac [*]

    poučný článek

    superkarma: 0 22.02.2013, 23:39:55
  4. [52] Stendy [*]

    Šafrám je drahý, proto se říká je ho jako šafránu. viděla jsem v TV dokumentární pořad o pěstování a sběru, tak se vůbec nedivím jeho ceně.Sml22

    superkarma: 0 01.10.2012, 08:39:08
  5. [51] jerenika [*]

    tetička25 — #32 hodí se Sml67

    superkarma: 0 30.09.2012, 13:13:31
  6. avatar
    [50] dajrin [*]

    Ještě jsem se k němu nedostala..., vyzkoušela bych ho moc ráda Sml22

    superkarma: 0 28.09.2012, 14:23:01
  7. avatar
    [49] Hanula [*]

    Sml16ještě jsem ho nepoužila

    superkarma: 0 25.09.2012, 07:46:14
  8. avatar
    [48] cibulicka [*]

    CHtěla bych ho vyzkoušet,doposud neznám...

    superkarma: 0 23.09.2012, 09:06:28
  9. [47] ova9 [*]

    vzácne koreni, ale pouzivam ho velmi malo

    superkarma: 0 13.09.2012, 14:52:20
  10. [46] Lydia001 [*]

    Šafrán je skutečně velice drahý. Já ho znám zejména ve španělské paelle, kde je neocenitelný.

    superkarma: 0 11.09.2012, 22:53:05
  11. avatar
    [45] RosaGloriaDei [*]

    arminka — #37 já si ho tam nakonec nekoupila, protože jsem nevěděla, co s ním

    superkarma: 0 11.09.2012, 21:31:07
  12. [44] Trefa [*]

    Trefa:je velmi vzacne koreni.ja ho uzivam strasne malo.skusim si nej uvarit caj,jaky bude.

    superkarma: 0 11.09.2012, 18:40:10
  13. avatar
    [43] kapkamore [*]

    Šafrán také nepoužívám, ale seženu si a zkusím...

    superkarma: 0 11.09.2012, 18:21:47
  14. [42] jithule [*]

    bohužel jsem ho ještě nezkoušela

    superkarma: 0 11.09.2012, 17:26:51
  15. avatar
    [41] capkova [*]

    ŠAFRÁN - ÚŽASNÉ KOŘENÍČKO - PRODÁVÁM I VE SVÉM KRÁMKU

    superkarma: 0 11.09.2012, 16:59:23
  16. [40] esunad [*]

    šafrán používám, před přidáním do jídla je dobré tyčinky rozpustit v troše vody, jeho chuť není moc výrázná, protože se ta trocha koření v jídle moc neprojeví, spíše se využívá jako barvivo, v některých receptech se dá nahradit kurkumou, ale ta ovlivní chuť pokrmu, pamatuji jak babky s kořením prodávaly "šafrán"-světlici barvířskou, světlice se u nás běžně místo šafránu používala, dělá se z ní saflorový olej

    superkarma: 0 11.09.2012, 16:47:16
  17. avatar
    [39] daska59 [*]

    Šafrán jako jedno z mála bylinkových koření nepoužívám.

    superkarma: 0 11.09.2012, 16:46:28
  18. [38] Rikina [*]

    Florencie — #36 Soukromě si myslím, že pokud by se takové "lidové rčení" skutečně používalo, znamenalo by pravý opak - dětí jako šafránu by bylo hodně, víc, než obvyklý počet ve vsi. Sml57 Protože šafrány neboli krokusy, když zjara kvetou, tak jsou jich plné louky, kam až oko dohlédne. Sml80 Nijak vzácné nebývaly, ve volné přírodě rostly běžně. Takže lidová slovesnost by daleko spíš mohla akceptovat tohle, než vzácnost jako koření.

    superkarma: 0 11.09.2012, 15:18:45
  19. avatar
    [37] arminka [*]

    Sml16 dovezla jsem si ho z Řecka a také jsem ho ještě nepoužila ...

    1. na komentář reaguje RosaGloriaDei — #45
    superkarma: 0 11.09.2012, 14:47:36
  20. avatar
    [36] Florencie [*]

    Rikina — #34 To je dobrá blbost. Když máš jen jedno dítě, znamená to, že je cenné jako šafrán? No nevím Sml80Sml30

    Mmch jsem to taky nikdy neslyšela.

    1. na komentář reaguje Rikina — #38
    superkarma: 0 11.09.2012, 14:12:59
  21. [35] jureckova [*]

    sbírat šafrán se dávslo za trest, ne? Sml80 než člověk posbírá kg Sml28

    superkarma: 0 11.09.2012, 14:05:13
  22. [34] Rikina [*]

    Proč se používá úsloví "má dětí jako šafránu" mě prosím pěkně nikdy nenapadlo, protože to tady čtu prvně. A to si myslím, že jsem dosti sečtělá. Sml57 Sml80 No nic, nebudu pátrat, kdo to vymyslel. Šafránovou rýži i čaj znám, není to špatné, ale žádný velký zázrak. Jednu dobu jsme doma měli různá koření do asijských jídel, šafrán mezi nimi, ale dávno tomu. Dneska už sama pro sebe s jídlem neexperimentuju, a veškerého koření mám doma pomálu, jako šafránu. Sml57 

    1. na komentář reaguje Florencie — #36
    superkarma: 0 11.09.2012, 13:38:11
  23. avatar
    [33] Hanula [*]

    tetička25 — #32 Sml67 to nevypadá špatně....

    superkarma: 0 11.09.2012, 13:18:15
  24. [32] tetička25 [*]

    Co vyzkoušet banánový puding se šafránem

    50 g másla

    100 g dětské krupičky

    100 ml mléka

    1 lžička mletého kardamomu

    špetka šafránu

    1 středně velký banán

    50 g cukru

    2 lžičky tekutého medu

    1 zralé mango nebo broskev

    Popis přípravy:

    V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme krupičku a 5 minut promícháváme. Za stálého míchání přilijeme 200 ml vroucí vody. Přidáme mléko, kardamom, šafrán, vidličkou rozmačkaný banán, cukr a lžičku medu. Na mírném plameni 3 minuty vaříme, aby směs zhoustla. Dobře promícháme a podáváme v miskách s plátky manga nebo broskve, zakápneme zbylým medem.

    1. na komentář reaguje Hanula — #33
    2. na komentář reaguje jerenika — #51
    superkarma: 0 11.09.2012, 13:10:27
  25. avatar
    [31] Florencie [*]

    Dejte nějakej dobrej recept na šafrán. Dovezla jsem si ampulku z Číny a mám ho zatím jen vystavený Sml30

    superkarma: 0 11.09.2012, 13:04:40

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] magic11 [*]

    mám ho doma, používám dle návodu maličko, ale přijde mi, že se to v chuti ani nepozná Sml80

    superkarma: 0 11.09.2012, 12:55:52
  2. avatar
    [29] Myškomedvídek [*]

    je drahý,nepoužívám ho

    superkarma: 0 11.09.2012, 12:45:38
  3. avatar
    [28] nugyna [*]

    vubec nevim,jak chutna

    superkarma: 0 11.09.2012, 12:42:58
  4. [27] honzule8 [*]

    nikdy jsem ho nepoužívala.

    superkarma: 0 11.09.2012, 11:40:54
  5. avatar
    [26] Žofie [*]

    Mám ho doma, ale hrozně moc si ho šetřím.

    superkarma: 0 11.09.2012, 11:39:44
  6. [25] Saritka [*]

    Tak ten jsem nikdy nepoužívala.Sml23

    superkarma: 0 11.09.2012, 10:36:37
  7. avatar
    [24] ladouch [*]

    Šafrán si vozím z Tunisu a používám ho hlavně do rýže a omáček.Sml22

    superkarma: 0 11.09.2012, 10:31:08
  8. avatar
    [23] tajnostii [*]

    Šafrán používám ,ale jen jak šafránuSml30

    superkarma: 0 11.09.2012, 10:28:12
  9. avatar
    [22] ekleinovka [*]

    Šafrán jsem ještě nepoužila.....

    superkarma: 0 11.09.2012, 09:08:40
  10. [21] babočka12 [*]

    šafrán jsem ještě nikdy nezkoušela do ničeho dávat.

    superkarma: 0 11.09.2012, 09:05:35
  11. avatar
    [20] hubajda [*]

    v krame jsem ho drzela v ruce ale pak jsem vratila zrejme bych ho nepouzila v me kuchyni

    superkarma: 0 11.09.2012, 09:04:52
  12. avatar
    [19] femme [*]

    margot — #18 jj, teď už je to jasný Sml30

    superkarma: 0 11.09.2012, 08:54:47
  13. avatar
    [18] margot [*]

    femme — #11 jo, taky moje oblíbená.. možná se tím vysvětluje, proč byla tak dlouho pryčSml30

    1. na komentář reaguje femme — #19
    superkarma: 0 11.09.2012, 08:53:11
  14. avatar
    [17] blesksoft [*]

    v tunisu jsme si koupili a fakt ho neumím používat

    superkarma: 0 11.09.2012, 08:49:42
  15. avatar
    [16] Makynka [*]

    Kytinkak — #4 já jsem ho dávala na kuřecí maso, když jsem dělala "čínu" Taky jsme si ho přivezli z Tunisu a bohužel už ho nemám, ale vařila jsem s ním ráda.

    superkarma: 0 11.09.2012, 08:49:22
  16. avatar
    [15] Jindriska8 [*]

    Se šafránem opatrněSml22

    superkarma: 0 11.09.2012, 08:48:39
  17. avatar
    [14] femme [*]

    Hanula — #12 i moje Sml58

    superkarma: 0 11.09.2012, 08:43:08
  18. [13] zzandaa [*]

    Nezkoušela jsem ho. A za tu cenu nevím, jestli někdy vyzkouším.

    superkarma: 0 11.09.2012, 08:39:02
  19. avatar
    [12] Hanula [*]

    femme — #11 Sml67 jó - moje oblíbená

    1. na komentář reaguje femme — #14
    superkarma: 0 11.09.2012, 08:33:37
  20. avatar
    [11] femme [*]

    Hanula — #10 Hospoda na mýtince Sml58

    1. na komentář reaguje Hanula — #12
    2. na komentář reaguje margot — #18
    superkarma: 0 11.09.2012, 08:33:05
  21. avatar
    [10] Hanula [*]

    Sml16Před 3 dny se vydala do města pro šafrán a trochu toho zázvoru, děvenka moje starostlivá - hádejte - z jaké hry je tato věta......

    1. na komentář reaguje femme — #11
    superkarma: 0 11.09.2012, 08:27:55
  22. [9] Roland [*]

    Šafrán jsem zatím nevyzkoušela.

    superkarma: 0 11.09.2012, 08:04:34
  23. avatar
    [8] femme [*]

    Kytinkak — #4 taky jsem si ho odtamtud přivezla Sml58 a už ho mám skoro pryč Sml15

    superkarma: 0 11.09.2012, 08:01:31
  24. avatar
    [7] saruz [*]

    Šafrán v kuchyni nepoužívám.

    superkarma: 0 11.09.2012, 07:54:27
  25. avatar
    [6] vmarta [*]

    nepoužívám šafran

    superkarma: 0 11.09.2012, 07:51:43
  26. [5] step1 [*]

    Kytinkak — #4 Dcera dělá šafránovou rýži a prý je moc dobrá.

    superkarma: 0 11.09.2012, 07:51:41
  27. avatar
    [4] Kytinkak [*]

    šafrán jsem si přivezla z Tuniska, ale přiznám se v kuchyni jsem ho ještě nepoužila, nevím zatím do čehoSml16

    1. na komentář reaguje step1 — #5
    2. na komentář reaguje femme — #8
    3. na komentář reaguje Makynka — #16
    superkarma: 0 11.09.2012, 07:34:49
  28. [3] posp [*]

    Šafrán se dá koupit na E-KORENI.CZ za 79

    superkarma: 0 11.09.2012, 06:57:34
  29. [2] lidicka [*]

    Šafrán jsem zatím neviděla ani v obchodech v běžném prodejiSml80

    superkarma: 0 11.09.2012, 06:29:19
  30. avatar
    [1] LudPa [*]

    V kuchyni ho nemám a nejsem si jistá, jestli jsem už okusila jeho chuť.

    superkarma: 0 11.09.2012, 06:20:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme