Domácnost

Bylinky známé i neznámé: Řeřicha – vitaminy ve vatičce

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

řeřicha

Proč jsme použili do titulku v souvislosti s řeřichou i vitamíny ve vatičce? Protože řeřichu si můžete vypěstovat doma po celý rok, především v zimě, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny. A postačí vám k tomu právě ona zmiňovaná vata.

Původ

Řeřicha setá byla odedávna pěstována v Iráku, odkud také pochází. Už od dob antiky byla známá po celé Evropě a Asii. Dříve se používala také jako léčivá bylinka. Již v roce 400 před Kristem se o ní zmiňuje také Hippokrates, z čehož vyplývá, že se používala i jako léčivá bylina.

Pěstování

Pěstování řeřichy je velmi jednoduché. V truhlících, květináčích nebo v miskách můžete řeřichu setou postupně vysévat po celý rok. Semena naklíčíme tak, že je dáme do misky s půdou nebo jen na talíř vyložený mokrou vatou. Semena vyséváme na povrch substrátu, který udržujeme stále dostatečně vlhký. Po cca třech týdnech semena vyklíčí a už můžeme sklízet mladé rostlinky. Až do té doby nepotřebují žádné živiny, mají jich dostatečnou zásobu v semenech. Výsevy můžeme opakovat postupně každých 14 dní po celý rok.
Také venku můžeme provádět postupné výsevy, první se provádí v březnu. Semena však rychle ztrácejí klíčivost, proto si dejte pozor, ať nekoupíte staré semena. Výsevy se mohou opakovat každých 14 dní.

Využití v kuchyni

Listy řeřichy mají chuť podobnou ředkvičce. Jemně nasekaná se přidává do pomazánek nebo do zeleninových salátů, je možné přidat ji do omáček a paštik. Bylinka obsahuje velké množství vitamínů A a C, éterické oleje a silice s antibiotickým účinkem. Řeřicha se používá výhradně čerstvá, protože vařením se ztrácejí nejen vitamíny, ale i příjemná, mírně palčivá chuť se mění v nepříjemný zápach. Řeřicha se hodí i ke zdobení obložených mís a jako jemná příloha k sýrům. S ostatním kořením ji obvykle nemícháme.

řeřicha

Využití v lékařství

V lidovém léčitelství se řeřicha používá jako močopudný prostředek, při zánětech močových cest. Můžeme ji také použít jako přísadu s medem a podávat proti kašli. Vysoký obsah vitamínu C (pouze čerstvá řeřicha) je dobrou prevencí proti podzimnímu nachlazení.

Řeřicha v magii

Každá bylinka je magická už tím, že je rostlinkou, pocházející z darů Matky přírody. Řeřicha jako taková přímo magické účinky nemá, nepoužívá se do žádných vykuřovadel ani k žádným magickým rituálům. Pokud však považujeme za rituální obřad i krásně upravenou tabuli svátečního stolu, řeřicha má funkci jakési třešničky na dortu u zdobení různých pokrmů.

Řeřicha očima čtenářky Janiny

Řeřichy mám v zimě plné okno. Misku vedle misky. Nevěřila jsem, že lze vypěstovat rostlinku ve vatě, ale opravdu to jde. Nestačí u nás ani pořádně vyrůst, protože ji hodně používám na saláty a na chlebíčky. Třeba takový vánoční bramborový salát bez řeřichy, ten by se mi vzhledově vůbec nelíbil. :)

použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Čtěte také:

   
06.11.2012 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [49] planda0 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 20.03.2013, 09:37:17
  2. [48] rendac [*]

    tu jsemještě nejedla

    superkarma: 0 22.02.2013, 23:21:52
  3. avatar
    [47] dajrin [*]

    Doma ji nepěstuji, ale znám...Sml16

    superkarma: 0 10.11.2012, 20:36:59
  4. [46] Evuš [*]

    řeřichu si občas vypěstuji, rychle roste, zkoušela jsem mrkvovou pomazánku s řeřichou, docela to šlo.

    superkarma: 0 08.11.2012, 15:37:15
  5. avatar
    [45] louskacek2 [*]

    Já mám řeřichu ráda na křupavém chlebíčku s českým máslem a hustě posypanou - řeřichu nasekanou na drobnoSml67

    superkarma: 0 07.11.2012, 21:50:50
  6. avatar
    [44] vmarta [*]

    znám ale nepoužívám ji

    superkarma: 0 07.11.2012, 12:02:26
  7. [43] Roland [*]

    enka1 — #6 Na té vatě jsem ji zkoušela také 2x vypěstovat, ale protože mi vata začala také zapáchat, vše jsem vyhodila.

    superkarma: 0 06.11.2012, 22:17:42
  8. avatar
    [42] Kytinkak [*]

    je hořká, ale dobrá v salátu, mnam

    superkarma: 0 06.11.2012, 22:04:17
  9. [41] Trefa [*]

    Trefa:rerichu dobre znam,jiz nekolik let.i ja ji pestuji.mame ji radi,ale ze je dobra na ledvinove veci jsem nevedela.

    superkarma: 0 06.11.2012, 21:44:41
  10. avatar
    [40] arminka [*]

    L_B — #39 Sml67 no to jsou supr skořápko květináčkySml16

    superkarma: 0 06.11.2012, 21:18:40
  11. avatar
    [39] L_B [*]

    rerichu mam hooodne rada, i manzel, i deti...

    ...vysevam ji kazdy rok nejak v lednu/unoru - driv na vatove tampony a posledni rok mi kdosi poradil, ze ji nemam sadit na nic - proste uplne volne do misky a jenom zalevat - ma to vyhodu, ze se nemusi strihat a konzumuje se primo i s korinkama...:)

    ...jinak taky pouzivame prevazne na chleba s maslem a pred velikonocema jeste takto:

    fotka neni moje, ale teto pani

    1. na komentář reaguje arminka — #40
    superkarma: 0 06.11.2012, 20:38:11
  12. [38] kimil [*]

    pěstujeme na vatě každou zimu a jaro

    superkarma: 0 06.11.2012, 20:02:43
  13. [37] anina4 [*]

    dáváme čas od času doma na misku,pak ostříhám a nasypu na chleba s máslem , to je ňamka,děti mě na to přivedly, poprvé ji přinesly zasetou ze školy a tak se to u nás ujalo

    superkarma: 0 06.11.2012, 18:13:19
  14. avatar
    [36] daska59 [*]

    Vadí mi její nahořklá chuť

    superkarma: 0 06.11.2012, 17:43:03
  15. avatar
    [35] kapkamore [*]

    Řeřichu znám, také ji hodně používám..

    superkarma: 0 06.11.2012, 17:14:55
  16. [34] Lydia001 [*]

    Ani jsem některé věci netušila!

    superkarma: 0 06.11.2012, 15:09:18
  17. [33] marilka [*]

    Tak na močopudnost a vitamín C bych její účinky neredukoval viz tady http://www.prostezdravi.cz/lichorerisnice-jeji-ucinky/ 

    Používá se i na různé vředy, vřídky, rány nebo třebas i na opary nebo akné. A navíc je ji možno využít v kosmetice a aplikovat nálevy například na vlasy. Z obyčejného "sypání" na chleba najednou máme super květinku, s téměř neomezeným využitím.

    superkarma: 0 06.11.2012, 14:47:04
  18. avatar
    [32] xx-b [*]

    řeřichu jsem při vaření ještě nikdy nepoužila - jsem to já ale kulinářský barbar Sml30

    superkarma: 0 06.11.2012, 14:46:22
  19. avatar
    [31] black.bird.third [*]

    Řeřichu máme v práci. Pracuje na dílně  Sml30

    superkarma: 0 06.11.2012, 14:35:58

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] ekleinovka [*]

    Také ji pěstují na vatě

    superkarma: 0 06.11.2012, 13:21:59
  2. [29] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 06.11.2012, 13:03:14
  3. avatar
    [28] Hanula [*]

    selinka — #25 Sml16 já ji zkusím do hlíny - mám ráda její hořkou chuť

    superkarma: 0 06.11.2012, 12:28:33
  4. [27] Vladuš [*]

    Řeřicha je fakt výborná. Ať je nasypaná na chlebu s máslem nebo na vařených bramborách.

    superkarma: 0 06.11.2012, 12:17:52
  5. avatar
    [26] trili [*]

    na podzim jsem zasela semínka,ani né za týden byly už rostlinky.Zatím jsem ji neochutnala.

    superkarma: 0 06.11.2012, 12:13:18
  6. avatar
    [25] selinka [*]

    enka1 — #6 mně to ve vatě 3x po sobě chcíplo, od té doby ji pěstuju jenom v hlíně.

    1. na komentář reaguje Hanula — #28
    superkarma: 0 06.11.2012, 11:48:07
  7. [24] jukl [*]

    řeřichu nemám

    superkarma: 0 06.11.2012, 11:26:09
  8. avatar
    [23] Judo [*]

    ByliSml37nky pěstuji,řeřichu nemám.

    superkarma: 0 06.11.2012, 11:22:05
  9. avatar
    [22] ladouch [*]

    Řeřicha je moc dobrá i když trošku štiplavá, ale na chleba s máslem super.Sml58Sml58

    superkarma: 0 06.11.2012, 10:54:22
  10. avatar
    [21] zsuzsika [*]

    už jsem ji pěstovala,je dobrá na chlebíkSml22

    superkarma: 0 06.11.2012, 10:28:26
  11. [20] Saritka [*]

    Tak tu nemám.Sml23

    superkarma: 0 06.11.2012, 10:26:55
  12. avatar
    [19] tajnostii [*]

    Zajímavé,řeřichu nepoužívámSml23

    superkarma: 0 06.11.2012, 10:17:08
  13. avatar
    [18] Florencie [*]

    enka1 — #6 Sml23  Občas ji nechám vyschnout Sml54

    superkarma: 0 06.11.2012, 09:43:33
  14. avatar
    [17] Florencie [*]

    Semínka mám doma, jen vypěstovat. Mám ji ráda jen zamíchanou do tvarohu Sml67

    superkarma: 0 06.11.2012, 09:41:41
  15. [16] babočka12 [*]

    pro mě zajímavý článek,řeřichu jsem doma ještě nezkusila.

    superkarma: 0 06.11.2012, 09:12:44
  16. [15] doginka [*]

    řeřichu jsem ještě nezkoušelaSml15

    superkarma: 0 06.11.2012, 08:56:53
  17. avatar
    [14] delfi.na [*]

    to jsem ještě nezkusila, je třeba začít, určitě do pomazánek bude výborná Sml22 

    superkarma: 0 06.11.2012, 08:51:15
  18. avatar
    [13] Hanula [*]

    Sml16na jaře vždy na vatu vyseju a začínám zdravě žít.... ale dlouho mi to nevydrží....

    superkarma: 0 06.11.2012, 08:50:54
  19. avatar
    [12] ToraToraTora [*]

    Seju tak v lednu, únoru, kdy se mi začíná zima zajídat, vitaminy docházejí a ta růžová rajčata a žluté okurky v marketech ne a ne dozrát.

    superkarma: 0 06.11.2012, 08:30:38
  20. avatar
    [11] Žofie [*]

    enka1 — #6 Hlásím, že smrdí Sml22 Ale asi ji taky naseju, připravíme si nějaké vitamínky Sml22

    superkarma: 0 06.11.2012, 08:24:51
  21. [10] magic11 [*]

    saruz — #9  Sml22Sml67 tak tak, musím si zase nasít do vatičky, přes léto se mi do toho nechce, ale teď přichází ten pravý čas, už mohla být nasetá Sml16

    superkarma: 0 06.11.2012, 07:43:53
  22. avatar
    [9] saruz [*]

    Řeřichu si doma vysévám celoročně, nejvíce mi chutná na chlebu s máslem.

    1. na komentář reaguje magic11 — #10
    superkarma: 0 06.11.2012, 07:35:47
  23. avatar
    [8] blesksoft [*]

    kdysi jsem ji měla, ale děti jí nechtěli jíst

    superkarma: 0 06.11.2012, 06:50:58
  24. [7] lidicka [*]

    Řeřichu si taky doma pěstuji ve vatěSml22

    superkarma: 0 06.11.2012, 06:30:40
  25. avatar
    [6] enka1 [*]

    Vám nikomu ta vata po 14ti dnech nesmrdí?Sml80

    1. na komentář reaguje Žofie — #11
    2. na komentář reaguje Florencie — #18
    3. na komentář reaguje selinka — #25
    4. na komentář reaguje Roland — #43
    superkarma: 0 06.11.2012, 06:28:06
  26. [5] step1 [*]

    lenig — #4 U nás je to stejné. Vysévám ji vždy na jaře a taky ji konzumuji sama. Rodinka odmítá.

    superkarma: 0 06.11.2012, 06:08:42
  27. avatar
    [4] lenig [*]

    znám, řeřichu si na jaře seji na mističku s vatou a pak přidávám na chleba s máslem nabo na brambory, rýži. Manželovi nechutná, že je trochu pálivá, ale já mám bylinky vesměs ráda a mně tedy chutná Sml59Sml59Sml59

    1. na komentář reaguje step1 — #5
    superkarma: 0 06.11.2012, 05:48:49
  28. avatar
    [3] tepito [*]

    znám,ale nevím proč,nechutná miSml80

    superkarma: 0 06.11.2012, 03:31:20
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Ještě jsem nevyzkoušela,ale že se hodí do salátů,to vím.Sml22

    superkarma: 0 06.11.2012, 01:16:08
  30. avatar
    [1] hubajda [*]

    znam ale nepouzivam Sml23Sml23

    superkarma: 0 06.11.2012, 00:16:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme