Domácnost

Bylinky známé i méně známé: nenahraditelný kmín

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

Dnes si povíme něco o kmínu, nejstarším kořením světa, které ani dnes, po tisíciletí, nechybí v žádné domácnosti.

kmín

Původ

Podle historických záznamů byl kmín používán už v době kamenné. Velmi si ho cenili také v antickém Řecku a Římě, kde ho hojně využívali k léčebným účelům. Kmín roste planě na lukách, mezích a pastvinách Asii i v Evropě, včetně České republiky. Jde o dvouletou bylinu, často až metr vysokou, s bílým květenstvím a s hnědými plody. Kmín si můžeme vypěstovat také na své vlastní zahrádce.

Pěstování kmínu

Kmín se pěstuje v propustných půdách bohatých na humus, na slunném místě. Vysazuje se ze semínek v březnu až dubnu, ve vzdálenosti asi dvacet centimetrů od sebe. Pravidelně se zalévá dostatečným množstvím vody, nejlépe dešťové a odstáté. V prvním roce vytváří kmín pouze listy, ve druhém roce kvete a dozrávají plody - malé dvounažky, které se sklízí v červnu nebo v červenci. Zralost nažek se pozná podle jejich zbarvení do tmavě-hněda. Plody se pak skladují v uzavřených tmavých nádobách.

Využití v kuchyni

Kmín používáme buď celý, mletý nebo drcený. Na jaře můžeme sbírat mladé lístky kmínu a přidávat je do polévek, pomazánek, salátů či k masu. Suché nažky se pak používají celé či mleté. Koření se s nimi pečivo, zvláště žitný chléb, ryby, pečená masa, polévky, houby, pomazánky, kmín se přidává také do brambor, anebo i k výrobě likérů. V domácích podmínkách lze také lehce vyrobit kmínovou pálenku. Stačí zalít mletý kmín lihem či režnou nebo vodkou a na zjemnění přidat trochu medu. Užívá se jeden kalíšek „kmínky“ nalačno.

Léčivé účinky

V jedné věci je kmín nenahraditelný, a to při potížích s plynatostí. Kmín velkou měrou podněcuje činnost střev a žaludku, čímž uvolňuje zastavené trávení. Kmínová silice napomáhá vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje žaludeční křeče a omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu. Kmín působí také dezinfekčně, vyhání střevní parazity. Ženám pomáhá při menstruačních bolestech a chudokrevnosti. Šálek kmínového čaje dvakrát denně je vynikající pro kojící maminky, poněvadž zvyšuje a zlepšuje tvorbu a kvalitu mateřského mléka a dítěti pomáhá proti nadýmání. Požití kmínu také usnadňuje léčbu zánětu dýchacích cest a ulehčuje vykašlávání hlenů.

Kmín v magii

Ve středověku, kdy kmín zažíval svoji velkou renesanci, se věřilo, že chrání před zlými silami a nepřejícnými duchy a ochraňuje lidi i dobytek před nepřátelskými kouzly. Pár semínek kmínu přidaných do škapulířku prý také dokázalo ochránit proti zlodějům, a proto si ho ještě dlouho lidé dávali při cestování do svých zavazadel. Také se traduje, že v semínku kmínu je ukryta veliká síla vášně.

Kmín očima čtenářky Janiny

Kmín. Ještě dnes cítím v puse jeho palčivou hořkost, když mi ho babička dávala po malých lžičkách při bolesti břicha. Bolesti však po chvíli vždycky ustaly a mě bylo pak více slyšet než vidět (a také cítit :))

Moje děti by asi lžičku kmínu nepozřely, a tak jsem jim vždycky uvařila babiččinu kmínovou polévku, která je stejně účinná. Zde je její „skromný“ recept.

Kmínová polévka:
Ingredience
1 a půl lžičky celého kmínu
2 lžíce tuku (máslo nebo sádlo)
3 lžíce mouky
sůl
2 litry vody
osmažený chleba nakrájený na kostičky
petrželová nať (pokud nemáme čerstvou, tak i sušená)

Z mouky a tuku uděláme jíšku tmavší barvy, kterou po vychladnutí rozředíme vodou. Potom přidáme kmín, sůl a polévku povaříme. Kořeníme ji pouze petrželovou natí a podáváme s osmaženým chlebem.
Kmínová polévka bývala polévkou chudých, kteří ale málokdy trpěli nadýmaním…

Dobrou chuť a dobré zažívání :)

použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Přečtěte si také:

   
07.01.2013 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. [23] rendac [*]

    taky hodně drcený

    superkarma: 0 22.02.2013, 22:59:02
  2. avatar
    [22] arminka [*]

    používám drcený ... nacpu ho kam se dá Sml16

    superkarma: 0 20.02.2013, 17:44:08
  3. [21] V19 [*]

    Sml22 tiež používam rascu hodne pri varení

    superkarma: 0 07.01.2013, 22:05:07
  4. avatar
    [20] daska59 [*]

    Houby bez kmínu, to taky není ono.

    superkarma: 0 07.01.2013, 19:11:46
  5. [19] magic11 [*]

    bez kmínu ani ránu Sml22Sml67

    superkarma: 0 07.01.2013, 18:34:29
  6. avatar
    [18] denkas [*]

    Kmín mám ráda a do té polévky ještě vajíčkoSml22

    superkarma: 0 07.01.2013, 18:17:39
  7. avatar
    [17] ekleinovka [*]

    Kmín mám ráda, ten patří mezi mé oblíbené kořeníSml67

    superkarma: 0 07.01.2013, 17:52:08
  8. [16] honzule8 [*]

    brambory bez kmínu nejsou to pravé, mám kmín ráda

    superkarma: 0 07.01.2013, 14:38:47
  9. avatar
    [15] ToraToraTora [*]

    Byl velmi oblíben i v Egyptě za doby faraonské jako prostředek proti nadýmání a díky tomu nesměl chybět v žádném...takřka...jídle.

    superkarma: 0 07.01.2013, 14:18:28
  10. avatar
    [14] hubajda [*]

    hodne pouzivam kmin pri vareni

    superkarma: 0 07.01.2013, 13:43:50
  11. avatar
    [13] Jindriska8 [*]

    Kmín používám častoSml22

    superkarma: 0 07.01.2013, 13:43:46
  12. [12] Trefa [*]

    Trefa:kmin mam velice rada.

    superkarma: 0 07.01.2013, 13:25:16
  13. avatar
    [11] kapkamore [*]

    Kmín hodně používám při vaření i pečení..

    superkarma: 0 07.01.2013, 12:59:35
  14. avatar
    [10] gerda [*]

    kmín patří o do brambor při vaření, protože jim odnímá jedovatý solanin.

    superkarma: 0 07.01.2013, 12:57:20
  15. [9] jithule [*]

    jak se dělá knínový čaj? Poradí mi někdo? Nevím jaké množství se má zalít, Děkuji předem

    superkarma: 0 07.01.2013, 09:49:36
  16. avatar
    [8] dasena [*]

    zsajímvé poučeníSml16

    superkarma: 0 07.01.2013, 09:13:45
  17. avatar
    [7] Hanula [*]

    Sml16sem tam ho používám

    superkarma: 0 07.01.2013, 08:55:27
  18. [6] Miroslava Gregorová [*]

    Bez kmínu si nedovedu vaření představit.Sml22

    superkarma: 0 07.01.2013, 07:51:41
  19. avatar
    [5] selinka [*]

    Naši polští kolegové ovšem kmín houfně odsuzují a ani si kvůli němu nekupují české pečivo, jak jim tam vadí Sml80

    superkarma: 0 07.01.2013, 07:30:31
  20. avatar
    [4] lenig [*]

    kmín moc nemusím, mám po něm bolení břicha a vadí mi mezi zuby Sml68

    superkarma: 0 07.01.2013, 07:03:27
  21. avatar
    [3] Žofie [*]

    Kmín mám velmi ráda Sml22 Voní mi a je mi příjemné do něj chroupnou, třeba na pečivu Sml22

    superkarma: 0 07.01.2013, 06:58:39
  22. [2] lidicka [*]

    Bez kmínu si vaření nedovedu představitSml22

    superkarma: 0 07.01.2013, 05:56:15
  23. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Vůně kmínu je nanahraditelná na vepřové pečeni Sml67

    superkarma: 0 07.01.2013, 04:03:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme