Domácnost

Bylinky známé i méně známé: Muškátový květ

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

Dnes si povíme něco bližšího o muškátovém květu.
Muškátový květ
není květem v pravém slova smyslu, ale usušeným červeným míškem, pokrývajícím tvrdou pecku. Samozřejmě, není nad čerstvé bylinky, ale muškátový květ a muškátový oříšek mají ve světě bylinek a koření nezastupitelné místo a určitě stojí za to, se s nimi blíže seznámit.

muscade

Původ

Muškátový květ stejně jako muškátový ořech jsou plody stejného stromu muškátovníku vonného (botanický název Myristica fragrans), jehož pravlastí je ostrov Banda na Molukách. Tyto ostrovy jsou součástí Indonésie a často jsou nazývány také jako Ostrovy koření.

Pěstování

Mezi významné pěstitele muškátového květu i oříšku patří ostrov Grenada, která má muškátový oříšek i ve státním znaku. Dále se muškátovník pěstuje na Srí Lance, v Indii a Střední Americe. V horkém tropickém klimatu se mu daří dobře. Muškátovník dorůstá až do výšky až 18 m a plodit začíná až po patnácti letech od doby, kdy se vysadí. Pak však sklízí úrodu až čtyřicet let. Plod tohoto stromu se skládá ze dvou částí, z květu a ořechu. V našich vegetačních podmínkách vypěstovat nelze.

Využití v kuchyni

muscadeNa rozdíl od muškátového oříšku má muškátový květ palčivější aroma, jež se využívá k přípravě rybích pokrmů, zejména rybích polévek. K mořským rybám i plodům moře je vynikající, stejně jako k telecímu masu. Dále se muškátový květ používá při přípravě bešamelové nebo cibulové omáčky, sýrového soufflé s kuřecím masem nebo sýrového fondue. Je výborný i při nakládání pikantní zeleniny. Stejně jako muškátový oříšek, je nezbytnou součástí vánočního cukroví. Špetkou muškátového květu můžete zajímavě ochutit také tradiční vánočku nebo puding. V minulosti se muškátovým květem ochucovala také piva, vína a medovina.

Využití v lékařství

V jihovýchodní Asii a Číně se dodnes muškátový květ (i oříšek) spíše než v kuchyni používají pro své léčivé vlastnosti jako homeopatikum. Rozemletý muškátový květ stimuluje trávení, pomáhá při nevolnosti a nadýmání, ale také třeba uvolňuje ztuhlé svaly a klouby. Mírně také povzbuzuje a posiluje koncentraci. Muškátový květ je přidáván také do masážních olejů.

Muškátový květ v magii

Za starých časů se šafrán, vanilka, muškátový květ a jiná exotická koření vyvažovala zlatem. Vznikaly mnohé pověry o těchto vzácných rostlinách, zvláště jako o silném afrodisiaku. Některé z těchto pověr říkají, že muškátový květ přináší do domácnosti klid a bezpečí. Špetka muškátové květu pod polštářem zase prý zažene bolest hlavy. Muškátový květ se v minulosti také vhazoval do ohně při různých náboženských rituálech, anebo se přidával do nápojů lásky.

muscade

Muškátový květ očima čtenářky Janiny

Zda lze za takový „nápoj“ lásky považovat i novoroční čočkovou polívku, jejíž nezbytnou součástí je podle receptu mojí babičky právě muškátový květ, pak se s vámi ráda o tento recept podělím. Vždyť Vánoce jsou tady coby dup a Nový rok jak by smet. :)

Novoroční čočková polévka
Ingredience

400 g. čočky, 4 větší brambory, 2 velké mrkve, 200 g. másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky soli, špetka muškátového květu, troška šafránu, 1,5 l vývaru, 12 plátků salámu paprikáše, 4 lžičky petrželové nati

Příprava
Brambory čistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Očištěnou mrkev zase na drobné nudličky. Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté rozpustíme 50 g másla a na něm nakrájenou mrkev krátce osmahneme. Celé to zalijeme vývarem, přidáme nakrájené brambory, osolíme, ochutíme šafránem a muškátovým květem. Než se brambory uvaří doměkka, připravíme si jíšku ze zbylého másla a hladké mouky (podle potřeby přidáme máslo i mouku), kterou pak přidáme do polévky a necháme ještě krátce provařit. Opečeme nasucho plátky paprikáše a spolu s petrželovou natí zdobíme polévku.
Dobrou chuť a ať máte tolik kulatých penízků, kolik čočky v talířku.

Používání muškátového květu a oříšku se datuje už od 1. století.
Tato dvě koření jsou odlišná a současně neodlučitelná.
Muškátovému oříšku se budeme věnovat zvlášť. Zase příště.

Příště: muškátový oříšek

použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Čtěte také:

   
13.11.2012 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [47] rendac [*]

    zajímavý článek

    superkarma: 0 22.02.2013, 23:16:39
  2. avatar
    [46] kapkamore [*]

    Používám květ i oříšek..

    superkarma: 0 14.11.2012, 21:49:31
  3. [45] Jala [*]

    lenig — #27 Mangold je vlastně takový celoroční špenát. Nevím, jestli máš zahrádku, ale pokud ano, moc doporučuju.

    Já ho znám už asi 30 let.

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:24:27
  4. [44] Evuš [*]

    Muškátový oříšek používám, muškátový květ jsem nezkoušela.

    superkarma: 0 13.11.2012, 21:58:48
  5. avatar
    [43] arminka [*]

    používám obojí Sml67

    superkarma: 0 13.11.2012, 20:45:38
  6. avatar
    [42] capkova [*]

    ZNÁM A DÁVÁM DO PERNÍKU _ OBČAS I NA MASO

    superkarma: 0 13.11.2012, 18:49:03
  7. [41] V19 [*]

    občas používamSml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 17:43:57
  8. [40] evamagdalena [*]

    Používám obojí. Škoda, že není k dispozici obrázek muškátového květu. Znám jej jen jako mletý prášek.

    superkarma: 0 13.11.2012, 17:03:37
  9. avatar
    [39] daska59 [*]

    Používám spíš oříšek, mám ho ráda do květákové polévky. Nikde tu nevidím upozornění, že ve velkém množství může být i smrtelný (ale tolik ho asi žádná z nás do jídla nedá - teda aspoň ne bez vedlejších úmyslů Sml30 ). Mám pocit, že jsem četla, že v některých zemích se nesmí ani prodávat.

    superkarma: 0 13.11.2012, 16:56:13
  10. avatar
    [38] gerda [*]

    esunad — #36 to je zřejmě chyba v desetinné čárce. Taky bych do toho nevrzla skoro celé máslo.

    superkarma: 0 13.11.2012, 16:48:35
  11. avatar
    [37] tajnostii [*]

    PoužívámSml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 16:46:53
  12. [36] esunad [*]

    Používám květ i oříšek, ten mám v malém struhadélku, ale až sem dáte článek o oříšku tak přidejte foto květu, ať je v tom pěkně zmatek. A 200 g másla se mi zdá trošičku moc.

    1. na komentář reaguje gerda — #38
    superkarma: 0 13.11.2012, 16:41:50
  13. avatar
    [35] saruz [*]

    Muškátový oříšek v kuchyni používám, ale květ ne.

    superkarma: 0 13.11.2012, 14:01:36
  14. avatar
    [34] ekleinovka [*]

    Tak ten vůbec nepoužívame

    superkarma: 0 13.11.2012, 13:22:17
  15. [33] Saritka [*]

    Ani ho doma nemám.Sml23

    superkarma: 0 13.11.2012, 12:57:02
  16. avatar
    [32] Hanula [*]

    Sml16já ho vůbec nepoužívám, ale doma ho mám....

    superkarma: 0 13.11.2012, 11:57:21
  17. avatar
    [31] ToraToraTora [*]

    Hlavně ve vánočce nesmí chybět Sml16 a pak v rybí polévce

    superkarma: 0 13.11.2012, 11:55:08

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] kimil [*]

    Používám oříšek i květ

    superkarma: 0 13.11.2012, 11:15:28
  2. avatar
    [29] ladouch [*]

    Muškátový oříšek používám do omáček, nádivek i polévek.Sml22Sml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 10:55:29
  3. avatar
    [28] delfi.na [*]

    oříšek jsem začla používat teprve nedávno, když jsem dostala recept na květák na smetaně s vajíčkem a příchutí muškátového oříšku ... teda musím říct, že je to vynikající

    superkarma: 0 13.11.2012, 10:01:19
  4. avatar
    [27] lenig [*]

    Jala — #24 to vůbec neznám, snad jednou to někdo použil ve VIP prostřeno...Sml80

    1. na komentář reaguje Jala — #45
    superkarma: 0 13.11.2012, 09:58:54
  5. avatar
    [26] margot [*]

    moc ho nepoužívám, nepřišla jsem mu na chuť

    superkarma: 0 13.11.2012, 09:56:32
  6. [25] Roland [*]

    vmarta — #20 Já to samé.

    superkarma: 0 13.11.2012, 09:46:30
  7. [24] Jala [*]

    lenig — #9 Já dávám do špenátu i mangoldu.

    1. na komentář reaguje lenig — #27
    superkarma: 0 13.11.2012, 09:42:32
  8. [23] magic11 [*]

    používám jen oříšek, do mnoha krémových polévek, občas do nějaké omáčky, ale jen malinko Sml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 09:01:10
  9. [22] doginka [*]

    Já používám jen do rybí polévkySml15

    superkarma: 0 13.11.2012, 08:51:20
  10. avatar
    [21] ivory [*]

    třeba květákovou polívku si bez něj nedovedu představit, dodá tomu ten správný šmak Sml16

    superkarma: 0 13.11.2012, 08:50:23
  11. avatar
    [20] vmarta [*]

    Znám oříšek , ale nepoužívám, má silnou vůni

    1. na komentář reaguje Roland — #25
    superkarma: 0 13.11.2012, 08:45:05
  12. [19] tetička25 [*]

    Muškátovému oříšku by se měly vyhnout těhotné ženy i ty, co mají slabé srdíčko, může škodit, už v množství větším než malém, do těsta opravdu na špičku nože.

    superkarma: 0 13.11.2012, 08:17:18
  13. [18] step1 [*]

    blesksoft — #13 Musí se ho dávat opravdu jen trochu. Má hodně silnou vůni.

    superkarma: 0 13.11.2012, 08:09:25
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    mám ráda koření a ráda vařím, takže muškátový květ i oříšek - Sml67

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:57:40
  15. [16] jithule [*]

    oříšek občas používám

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:54:35
  16. avatar
    [15] Hanyna [*]

    Muškátový květ ani oříšek nepoužívám - "nevoní mi"Sml23

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:54:01
  17. [14] musilovahana [*]

    Dřív jsem používala oříšek.

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:49:13
  18. avatar
    [13] blesksoft [*]

    je hodně aromatický a dětem nechutná

    1. na komentář reaguje step1 — #18
    superkarma: 0 13.11.2012, 07:34:25
  19. avatar
    [12] Žofie [*]

    Používám květ. Oříšek mám doma, ale ještě jsem ho nezkoušela Sml23

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:30:28
  20. avatar
    [11] Eliana [*]

    oříšek ten se je výborný skoro do všehoSml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:25:21
  21. [10] Ivushka12 [*]

    Muškátový květ i oříšek mám ráda, ale rodina ho moc nechce Sml15, tak si dovolím přidat ho jen sporadicky.

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:07:19
  22. avatar
    [9] lenig [*]

    mletý muškát používám už roky, co jsem se učila vařit. Dávám ho do květákové, kapustové, brokolicové polévky. Teď o víkendu jsem poprvé dělala i špenátovou, tak tam taky přišel...a celý život tedy do špenátu. Nikdy mi nechutnal špenát, pokud tam nebyl muškát.... mám radost, že i manžel, který se špenátu vyhýbal, ho nyní jí a chutnají mu i ty moje polévky s muškátem Sml59Sml59Sml59

    Nebyl na to zvyklý dříve, u nich doma se to nedělalo a proto mu nechutnaly tyhle polívky...a teď je jí a rádSml25

    1. na komentář reaguje Jala — #24
    superkarma: 0 13.11.2012, 06:51:56
  23. avatar
    [8] Kytinkak [*]

    tak, muškátový oříšek jsem použila snad jednou do nějakého receptu, jinak moc u mě využití nemá

    superkarma: 0 13.11.2012, 06:46:14
  24. [7] Trefa [*]

    Trefa:mam ho stale doma pri ruce.mam ho velice rada.

    superkarma: 0 13.11.2012, 06:40:27
  25. avatar
    [6] tepito [*]

    používám minimálně

    superkarma: 0 13.11.2012, 06:07:23
  26. avatar
    [5] Introvertka [*]

    hezky voní Sml67

    superkarma: 0 13.11.2012, 04:42:39
  27. [4] lidicka [*]

    Používám jen muškátový oříšek do některých jídel, muškátový květ jsem ještě nemělaSml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 02:23:29
  28. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Krásně voní a v kuchyni by neměl chybět.Sml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 00:54:32
  29. avatar
    [2] hubajda [*]

    Jitullinka — #1 ja take

    superkarma: 0 13.11.2012, 00:18:55
  30. avatar
    [1] Jitullinka [*]

    mám ráda jeho vůni Sml22

    1. na komentář reaguje hubajda — #2
    superkarma: 0 13.11.2012, 00:11:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme