Reklama

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

Dnes si povíme něco bližšího o muškátovém květu.
Muškátový květ
není květem v pravém slova smyslu, ale usušeným červeným míškem, pokrývajícím tvrdou pecku. Samozřejmě, není nad čerstvé bylinky, ale muškátový květ a muškátový oříšek mají ve světě bylinek a koření nezastupitelné místo a určitě stojí za to, se s nimi blíže seznámit.

muscade

Původ

Muškátový květ stejně jako muškátový ořech jsou plody stejného stromu muškátovníku vonného (botanický název Myristica fragrans), jehož pravlastí je ostrov Banda na Molukách. Tyto ostrovy jsou součástí Indonésie a často jsou nazývány také jako Ostrovy koření.

Pěstování

Mezi významné pěstitele muškátového květu i oříšku patří ostrov Grenada, která má muškátový oříšek i ve státním znaku. Dále se muškátovník pěstuje na Srí Lance, v Indii a Střední Americe. V horkém tropickém klimatu se mu daří dobře. Muškátovník dorůstá až do výšky až 18 m a plodit začíná až po patnácti letech od doby, kdy se vysadí. Pak však sklízí úrodu až čtyřicet let. Plod tohoto stromu se skládá ze dvou částí, z květu a ořechu. V našich vegetačních podmínkách vypěstovat nelze.

Využití v kuchyni

muscadeNa rozdíl od muškátového oříšku má muškátový květ palčivější aroma, jež se využívá k přípravě rybích pokrmů, zejména rybích polévek. K mořským rybám i plodům moře je vynikající, stejně jako k telecímu masu. Dále se muškátový květ používá při přípravě bešamelové nebo cibulové omáčky, sýrového soufflé s kuřecím masem nebo sýrového fondue. Je výborný i při nakládání pikantní zeleniny. Stejně jako muškátový oříšek, je nezbytnou součástí vánočního cukroví. Špetkou muškátového květu můžete zajímavě ochutit také tradiční vánočku nebo puding. V minulosti se muškátovým květem ochucovala také piva, vína a medovina.

Využití v lékařství

V jihovýchodní Asii a Číně se dodnes muškátový květ (i oříšek) spíše než v kuchyni používají pro své léčivé vlastnosti jako homeopatikum. Rozemletý muškátový květ stimuluje trávení, pomáhá při nevolnosti a nadýmání, ale také třeba uvolňuje ztuhlé svaly a klouby. Mírně také povzbuzuje a posiluje koncentraci. Muškátový květ je přidáván také do masážních olejů.

Muškátový květ v magii

Za starých časů se šafrán, vanilka, muškátový květ a jiná exotická koření vyvažovala zlatem. Vznikaly mnohé pověry o těchto vzácných rostlinách, zvláště jako o silném afrodisiaku. Některé z těchto pověr říkají, že muškátový květ přináší do domácnosti klid a bezpečí. Špetka muškátové květu pod polštářem zase prý zažene bolest hlavy. Muškátový květ se v minulosti také vhazoval do ohně při různých náboženských rituálech, anebo se přidával do nápojů lásky.

muscade

Muškátový květ očima čtenářky Janiny

Zda lze za takový „nápoj“ lásky považovat i novoroční čočkovou polívku, jejíž nezbytnou součástí je podle receptu mojí babičky právě muškátový květ, pak se s vámi ráda o tento recept podělím. Vždyť Vánoce jsou tady coby dup a Nový rok jak by smet. :)

Novoroční čočková polévka
Ingredience

400 g. čočky, 4 větší brambory, 2 velké mrkve, 200 g. másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky soli, špetka muškátového květu, troška šafránu, 1,5 l vývaru, 12 plátků salámu paprikáše, 4 lžičky petrželové nati

Příprava
Brambory čistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Očištěnou mrkev zase na drobné nudličky. Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté rozpustíme 50 g másla a na něm nakrájenou mrkev krátce osmahneme. Celé to zalijeme vývarem, přidáme nakrájené brambory, osolíme, ochutíme šafránem a muškátovým květem. Než se brambory uvaří doměkka, připravíme si jíšku ze zbylého másla a hladké mouky (podle potřeby přidáme máslo i mouku), kterou pak přidáme do polévky a necháme ještě krátce provařit. Opečeme nasucho plátky paprikáše a spolu s petrželovou natí zdobíme polévku.
Dobrou chuť a ať máte tolik kulatých penízků, kolik čočky v talířku.

Používání muškátového květu a oříšku se datuje už od 1. století.
Tato dvě koření jsou odlišná a současně neodlučitelná.
Muškátovému oříšku se budeme věnovat zvlášť. Zase příště.

Příště: muškátový oříšek

použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Čtěte také: