Domácnost

Bylinky známé i méně známé: libeček lékařský

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

Vítejte u krásného, zdravého a voňavého tématu, kde jsme si už představily bazalku a mátu peprnou. Dnes si povíme něco o rostlince zvané libeček lékařský.

Dnes nebudu na toto téma sama, svými cennými poznatky a radami mi přispěje naše čtenářka milující a pěstující bylinky - Tina5.

Pokud byste se chtěly připojit i vy ostatní, pište na redakční e-mail: alexandra.stuskova@zena-in.cz, předmět BYLINKY. Ráda uvítám vaše informace, poznatky a nápady, poněvadž svět bylinek je nekonečný.

A teď už slíbený Libeček lékařský

libecek...

Původ

Začátky pěstování libečku směřují do orientálních zemí, konkrétně do Persie.  Odsud se zhruba od poloviny 8. století libeček rozšířil do středoevropských oblastí. Zpočátku byl pěstován jen v klášterních zahradách.  

Pěstování

Libeček je mrazuvzdorná vytrvalá bylina, nepěstuje se v bytě, ale na zahradě, kde vydrží hodně dlouho, nebo v nádobě na balkóně, nejlépe ve  velkém prostorném kýblíku. Libeček je na pěstování velmi nenáročný. Nemusí se každou zimu uklízet a na jaře znovu vysévat. Nejvíce mu vyhovuje místo na slunci nebo v polostínu.  Zalévá se jen občas, když je velké sucho,
Libeček se získá dělením velkých trsů nebo výsevem. Dělení je výhodnější, protože na bohatý zdroj listů stačí jediný odkopek. Ujme se i rostlinka, která se dá koupit v plastovém kelímku. Pokud libeček vyséváme, tak v březnu a přímo na místo, kde bude nastálo. Semena vzcházejí velmi pomalu, proto se doporučuje je vysévat s nějakou značkovací plodinou. Malé rostlinky se protrhávají.

Použití

Nejčastěji se libeček přidává do vody při vaření brambor. Dodá jim svou specifickou chuť, trochu připomínající maggi. Hodí se také do polévek, omáček i dušených zeleninových jídel. Vynikající je rovněž k rybím pokrmům. Použít lze listy čerstvé i sušené. Mladé listy jsou velmi chutné v salátech. V kuchyni lze využít i silné duté lodyhy, a to tak, že se vyvaří v polévce či omáčce. Poté se vyndají, ale výrazná, aromatická chuť zůstane. Libeček může dokonce nahradit v jídle sůl.

Léčivé účinky

Z libečku lze využít prakticky všechno. Listy, duté stonky, zralé nažky i kořeny vykopané na podzim. Čajové směsi s obsahem libečku se používají při nadýmání a nechutenství, podporuje trávení a zklidňuje pálení žáhy. Dobře působí i při zánětech močových cest. Koupele v odvaru z libečku jsou účinné proti plísňovým onemocněním a zlepšují prokrvení končetin.

Libeček v magii

Libeček prý vyhání melancholii a zlepšuje náladu. Vložením sáčku s libečkem nebo přidáním odvaru z něj do koupele můžete zvýšit svou přitažlivost. Také pozitivně účinkuje před setkáním s novými lidmi. Když ho budete mít u sebe, setkání proběhne hladce a přátelsky. Silný odvar ze semen či listů libečků v koupeli se u některých kmenů dodnes používá jako očista před rituály.

Libeček očima čtenářky Tiny5

Libeček mám na zahrádce už roky a nedám na něj dopustit. Hodně ho používám do polévek, do omáček, třeba do rajské, a ráda ho přidávám do vody, když vařím brambory. Kvůli dětem doma moc nesolíme, kolikrát stačí opravdu jen ten libeček.
Libeček také čistí krev a zlepšuje krevní oběh, používáme ho i do koupele. Také si pamatuji starou babskou radu, že když se jemně roztluče kořen libečku a smíchá se s troškou oleje, tak ta směs se používá na pigmentové skvrny na těle. Teda ne na ty stařecké, to už asi nepomůže. Ale když budeme užívat bylinky, třeba i tyto skvrny oddálíme. :)
Není na světě bylina, která by na něco nebyla. Matka příroda byla v tomto hodně moudrá, když nám je nadělila. Dříve neexistovaly žádné chemikálie a lidé žili zdravěji, stačilo utrhnout tu správnou bylinku. Třeba libeček. :)

Příště: Anýz vonný

použitý zdroj: Zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Čtěte také:

   
10.07.2012 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [52] rendac [*]

    poučný článek

    superkarma: 0 22.02.2013, 23:47:32
  2. avatar
    [51] dajrin [*]

    Nedám na něho dopustit Sml16. Pěstuji si ho na balkoně, výborná záležitost do polévek a podobně Sml22.

    superkarma: 0 09.09.2012, 10:52:21
  3. [50] Verina [*]

    Už ani nevím, kolik let ho máme na zahrádce. Dávám do polévky, při vaření brambor, do sekané. Při vegetaci čerstvý, přes zimu namražený. A máme ho dost i pro domáctnost syna i dcery.Sml22Sml59

    superkarma: 0 05.09.2012, 23:12:37
  4. [49] jithule [*]

    měla jsem ho na zahrádce, ale vymrzl. Škoda, protože byl výborný

    superkarma: 0 04.09.2012, 09:45:39
  5. avatar
    [48] Judo [*]

    Díky za radu,libeček nemám,ale určitě si ho pořídímSml16

    superkarma: 0 11.07.2012, 11:46:12
  6. avatar
    [47] Kytinkak [*]

    na mě je libeček moc aromatický, tak jsem ho ze zahrádky dala pryč

    superkarma: 0 10.07.2012, 22:25:28
  7. avatar
    [46] tajnostii [*]

    Libeček mámSml22

    superkarma: 0 10.07.2012, 22:21:43
  8. avatar
    [45] SNÍŽEK [*]

    Libeček mám zasazený ujal se,koupila jsem si rostlinku na trhu.Začnu ho používat,díky za rady.Sml67

    superkarma: 0 10.07.2012, 19:11:39
  9. avatar
    [44] vmarta [*]

    ja libeček nepoužívám...moc aromatický

    superkarma: 0 10.07.2012, 17:54:07
  10. [43] PEPI11 [*]

    Na zahradě jsem měla už dosti velký keřík libečku, který jsem dosti používala. Předloni jsem ho přesadila, protože jsem toto místo potřebovala pro okrasný keřík. To jsem dělat neměla, protože se na novém místě neujal. Loni jsem zasadila nový, a ten se přijal, ale už s ním hýbat nebudu.Sml80

    superkarma: 0 10.07.2012, 17:30:49
  11. [42] onohlo [*]

    Libeček nemusím! No a u nás mu říkáme vopich

    superkarma: 0 10.07.2012, 17:13:25
  12. [41] magic11 [*]

    Jindriska8 — #38 i my, suším pro celé široké okolí Sml16

    superkarma: 0 10.07.2012, 17:08:55
  13. avatar
    [40] bonda [*]

    Četla jsem, že přes duté stonky se má v zimě pít horké mléko na nachlazený krk. Ještě jsem to nezkoušela.

    superkarma: 0 10.07.2012, 17:08:15
  14. avatar
    [39] daska59 [*]

    Ano, i libeček máme Sml16. A taky mátu, šalvěj, tymián, rozmarýn, bazalku, pažitku, petrželku, ....

    superkarma: 0 10.07.2012, 17:03:57
  15. avatar
    [38] Jindriska8 [*]

    Libeček mám na zahradě a sušíme si ho na zimu.Sml22

    1. na komentář reaguje magic11 — #41
    superkarma: 0 10.07.2012, 16:43:14
  16. [37] Ondu [*]

    Miluju libeček, cpu ho od masa, přes polévky, do zeleniny... rodina si už zvykla Sml59

    superkarma: 0 10.07.2012, 16:18:01
  17. [36] Trefa [*]

    Trefa:libecek mam na zahrade,hodne ho pouzivam pri vareni.mame ho radi.

    superkarma: 0 10.07.2012, 16:05:19
  18. avatar
    [35] Myškomedvídek [*]

    libeček hodně používám,je skvělýSml22

    superkarma: 0 10.07.2012, 15:52:02
  19. avatar
    [34] datura [*]

    Na zahradě mám obrovský keř libečku. Na zimu ho buď nasuším nebo nakrájený zamrazím a je k dispozici celou zimu Sml59

    superkarma: 0 10.07.2012, 14:50:54
  20. avatar
    [33] ladouch [*]

    Libeček je skvělý a když Sml58se to s ním nepřežene, není až tak aromatický.

    superkarma: 0 10.07.2012, 14:49:51
  21. avatar
    [32] arminka [*]

    krom toho, že ho dáváme do polévky, tak ho občas dám do brambor když je vařím Sml16

    superkarma: 0 10.07.2012, 14:17:48
  22. avatar
    [31] Hanyna [*]

    Libeček nemám ráda, na mě je moc aromatický... Jiným bylinkám se ale nevyhýbámSml23Sml67

    superkarma: 0 10.07.2012, 13:59:34

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] ekleinovka [*]

    Používám při vaření stále - tedy přes vegetační období-polévky,brambory,omáčky,nacpu ho i k masum

    superkarma: 0 10.07.2012, 13:17:00
  2. [29] knihovna [*]

    Libeček máme dlouho na stejném místě na chalupě. Dáváme do poleévek a brambor. Už jsem si ho usušila na zimu.

    superkarma: 0 10.07.2012, 12:43:12
  3. avatar
    [28] saruz [*]

    Nejčastěji jej dávám do polévek a brambor, je to dobrá bylinka.

    superkarma: 0 10.07.2012, 11:44:04
  4. avatar
    [27] zsuzsika [*]

    libeček dávám do polévky

    superkarma: 0 10.07.2012, 11:42:19
  5. avatar
    [26] ondrasek74 [*]

    Snítku libečku přidáváme když vaříme brambory.

    superkarma: 0 10.07.2012, 10:42:57
  6. [25] marsy [*]

    Libeček máme moc rádi. V polévce je vynikající Sml59

    superkarma: 0 10.07.2012, 10:28:53
  7. [24] Pilz [*]

    Rodiče ho používají,ale mě nechutná.........

    superkarma: 0 10.07.2012, 10:25:33
  8. avatar
    [23] pajda [*]

    Libeček mi připadal úžasný, než začal růst. Teď nemám pro libečkové houští kam šlápnout...proč jsou všechny ty "vzácné byliny" tak nesmyslně velké nebo se neustále množící?Sml31Sml31Sml31

    superkarma: 0 10.07.2012, 10:22:44
  9. avatar
    [22] delfi.na [*]

    mám na balkoně a zatím (klepu na dřevo) se mu daří Sml16 Přidávám do brambor a polévek ... opravdu chutná jak magi

    superkarma: 0 10.07.2012, 10:08:25
  10. avatar
    [21] hubajda [*]

    LudPa — #19 to jo znamej ho pridava do masa ke grilovani

    superkarma: 0 10.07.2012, 09:48:54
  11. avatar
    [20] rusalka2008 [*]

    taky ho miluju v polévce...

    superkarma: 0 10.07.2012, 09:48:39
  12. avatar
    [19] LudPa [*]

    Na zahradě u tchýně je ho hafo, používat opatrně, je hodně aromatický.

    1. na komentář reaguje hubajda — #21
    superkarma: 0 10.07.2012, 09:38:50
  13. avatar
    [18] maje [*]

    libeček miluji. teď jsem začala používat do polévek smil italský. je to trošku jiná chuť, ale taky úúúžasná

    superkarma: 0 10.07.2012, 09:06:51
  14. [17] Saritka [*]

    Máme na zahraděSml30

    superkarma: 0 10.07.2012, 09:00:47
  15. avatar
    [16] hubajda [*]

    kimil — #14 ja davam do starych brambor zas cesnek

    superkarma: 0 10.07.2012, 08:58:55
  16. avatar
    [15] hubajda [*]

    libecek kdysi nasi pestovaly na zahradce ale ted u domu nemaj zahradku ale ja uvazuji ze si jej dam do kvetinace

    superkarma: 0 10.07.2012, 08:58:21
  17. [14] kimil [*]

    Používám libeček dopolévky a brambor. Zvláště starým bramborům dodá chuť

    1. na komentář reaguje hubajda — #16
    superkarma: 0 10.07.2012, 08:53:14
  18. avatar
    [13] Florencie [*]

    Zrovna včera jsem ho dávala do mrazáku Sml24

    superkarma: 0 10.07.2012, 08:25:26
  19. [12] Evuš [*]

    Libeček také pěstuji, používám v kuchyni, ale nevěděla jsem o jeho zdravotním využití, díky za radu jak využít.

    superkarma: 0 10.07.2012, 08:15:03
  20. avatar
    [11] H.Eva [*]

    libeček mám na zahradě a velmi ráda používám do polévek, omáček, do brambor vyzkouším, díky za tip Sml16

    superkarma: 0 10.07.2012, 08:06:47
  21. [10] step1 [*]

    Polévka s libečkem krásně voní. Do brambor jsem ho ještě nedávala - vyzkouším.

    superkarma: 0 10.07.2012, 07:43:49
  22. avatar
    [9] Věrulinka [*]

    Sml67 na libeček nedám dopustit, mám ho na třech místech Sml67, používám všude, kde se dá Sml67

    superkarma: 0 10.07.2012, 07:39:59
  23. [8] Roland [*]

    Jala — #2 U nás to samé, syn ho nedopatřením posekal sekačkou na trávu a už nevyrostl. Také jsem na trhu koupila nový a zasadila, ale na jiné místo, snad se mu tam bude dařit.

    superkarma: 0 10.07.2012, 07:33:05
  24. [7] jarčinka [*]

    Libeček pěstujeme na zahradě, jeho listy používáme hlavně do polévek a omáček. Dobrá rada je dávat jej do vody při vaření brambor Sml22 vyzkouším.

    superkarma: 0 10.07.2012, 07:24:48
  25. avatar
    [6] Ferdas [*]

    ze semínek se nezadařil, ale koupila jsem sušený a je to paráda Sml67

    superkarma: 0 10.07.2012, 07:19:17
  26. [5] diplopeta [*]

    libeček je v naší kuchyni moc oblíbený

    superkarma: 0 10.07.2012, 06:27:06
  27. [4] lidicka [*]

    Musím si ho zasadit na balkonSml22

    superkarma: 0 10.07.2012, 06:27:01
  28. avatar
    [3] gaba23 [*]

    libeček používám do polévky, i omáček. Sml67

    superkarma: 0 10.07.2012, 02:46:59
  29. [2] Jala [*]

    Libeček jsem měla na zahradě řadu let a byl nádherný. Nějakým nedopatřením - při orbě - se nám ho podařilo zlikvidovat.

    Letos jsem si koupila nový na trhu, ale zatím roste velice pomalu.

    1. na komentář reaguje Roland — #8
    superkarma: 0 10.07.2012, 00:41:41
  30. [1] anina4 [*]

    libeček mám ráda, používám do polévek a když vařím brambory,ale bohužel se mi nedaří moc pěstování na balkoně, nějak mi každou chvíli skomírá ,pak se na chvíli zmátoří a pak zase neroste, nevím kde dělám chybu,možná potřebuje víc místa na pěstování, v kyblíku ho rozhodně nemám jako se píše v článku

    superkarma: 0 10.07.2012, 00:06:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme