Reklama

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

Od bylinek jako takových odskakujeme tu a tam také ke koření. A čím více se blíží Vánoce, tím více to koření voní. Dnes ucítíme vůni vanilky (a dáme si i vanilkového panáka).

vanilka

Původ vanilky

Vanilka je aromatické koření původem z jihovýchodního Mexika. Původní obyvatelé Toltékové a Aztékové ji nazývali tlilxochitl (černý lusk) a používali ji nejen jako přísadu do nápojů z kakaových bobů a placek, ale i jako léčivý prostředek a tonikum k povzbuzení srdeční činnosti a k celkovému vzpružení organismu.

Pěstování vanilky

Vzhledem k tomu, že původní druh vanilovník plocholistý (vanilla planifolia) byl endemický v jihovýchodním Mexiku a byl vázán na opylování včelami rodu Melipona, žijícími pouze v této oblasti, nepodařilo zajistit opylování jinými způsoby ani přemístit jeho přirozené opylovače do jiných tropických koloníí. Tak bylo ještě v 19. století 100 % úrody vanilky sklízeno v Mexiku. Jinde po světě se začala pěstovat až po úspěšném zavedení umělého opylení květů. V současnosti je vedle Mexika největším producentem vanilky Madagaskar, kde se produkuje asi 80% světové sklizně, a dále pak Uganda či Tahiti.
Po opylení květu dozrává semeník v plod (tobolku) přibližně za tři čtvrtě roku. Tobolky se však trhají dříve, po jejich zežloutnutí, přibližně 6 až 7 měsíců po odkvětu, neboť u plně dozrálých tobolek dochází k jejich pukání. Celý proces pěstování a zpracování vanilky je velmi náročný.

Využití v kuchyni

Vanilka se používá zejména v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, cukroví, krému a nákypů. Používá se také při výrobě zmrzliny, čokolády a výrobků z ní, dále pro výrobu originálního vanilkového cukru, vanilkového extraktu, pudinků apod. Vanilka je i součástí řady nealkoholických a alkoholických nápojů, důležitou roli hraje jako přísada v Pepsi Cole a Coca Cole. Výborně snoubí s vůní kávy a je možné ji přidat také do tabáku. Ve slané kuchyni se používá vanilková sůl zejména v kombinaci s plody moře.

Využití v lékařství

V minulosti se vanilka používala i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes ji již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá. Uplatnění nachází ještě při přípravě voňavek a parfémů.

Vanilka v magii

Traduje se, že vůně vanilky navozuje hluboký spánek a sladké sny. A pokud prý postavíte vonnou svíčku s vůní vanilky těsně k zrcadlu a sledujete přes zrcadlo plamínek svíčky smíchaný s touto vůní, dostaví se u vás zvláštní sexuální vibrace srovnatelná s indiánskými rituály. Akorát, že to nějak nejde dohromady s tím hlubokým spánkem a sladkými sny.

Vanilka očima čtenářky Janiny
Co se týká vanilky, tak jen při představě této vůně je spánek to poslední. Místo v posteli vystřídá místo v kuchyni. Třeba při pečení báječných vanilkových rohlíčků anebo při přípravě silvestrovského vanilkového panáka. :)

Ingredience
28 dkg hladké mouky
21 dkg tuku 14 dkg másla a 7 dkg 100% tuku (př. Omega)
4 dkg cukru moučka
2 žloutky
1 ks vanilky gourmet (vnitřní obsah tobolky)
10 dkg mletých ořechů
vanilkový cukr na obalení rohlíčků

Postup práce
Všechny ingedience (s výjimkou vanilkového cukru) důkladně ručně zpracujeme v těsto, z něhož utvoříme kouli. Tu dáme do mikroténového sáčku a necháme přes noc v lednici.
Teprve až na druhý den tvarujeme rohlíčky (ručně nebo přes strojek) a obalujeme v práškovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem.

Silvestrovský vanilkový panák
Ingredience

3 dl potravinářského lihu
1 ks celé vanilky

18 dkg. cukru krystalu
½ l černého piva

Postup práce
Do hrnce vsypeme cukr, vlijeme černé pivo a přidáme kousek vanilky. Přivedeme k varu a necháme 15 minut povařit. Poté necháme zchladnout a vanilku vyjmeme. Pak k takto ochucenému černému pivu vlijeme celé 3 dl kvalitního lihu a dáme do uzavíratelné láhve.

Krásné, vanilkou provoněné Vánoce i Silvestr :)

použitý zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Čtěte také: