Domácnost

Bylinky známé i méně známé: anýz vonný

Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.

Vítejte u krásného, zdravého a voňavého tématu, ve kterém si už představily bazalku, mátu peprnou a libeček lékařský. Dnes si povíme něco o jednom z nejstarších nejrozšířenějších  koření – anýzu vonném.
A opět přispěje svými poznatky i naše čtenářka Tina5.

Pokud byste se chtěly připojit i vy ostatní, pište na redakční e-mail: alexandra.stuskova@zena-in.cz, předmět BYLINKY. Ráda uvítám vaše informace, poznatky a nápady, poněvadž svět bylinek je nekonečný.

Anýz vonný

anyz

Původ

Původní domovinou anýzu je jižní Evropa a teplejší oblasti Asie. Tato prastará léčivá rostlina a koření byla ve Středomoří a Indii známa od starověku. Jako aromatikum ho doporučoval už starořecký učenec Pythagoras.

Pěstování

Anýz je letnička, jednoletá rostlinka, kterou je ideální pěstovat v květináči nebo truhlíku. Může se ale zasít i na záhon. Má ráda slunce a teplo. Nejideálnější pro výsev je měsíc duben. Kvete bíle a plody – dvojnažky, se sklízejí brzy na podzim, na počátku jejich zrání, a to sestřižením celého okolíku. V tenké vrstvě na vzdušném místě se dosušují.  Semena se po usušení mnutím oddělují od stonku a ukládají do sáčku nebo uzavíratelné nádoby v suché místnosti. Tato bylinka patří do stejné „rodiny“ spolu s kmínem, fenyklem a koprem.

Použití v kuchyni

V kuchyni je anýz znám jako „chlebové semínko“. Je nezbytnou součástí žitného chleba, ale i mnoha druhů cukroví. Zvláštní nasládlou příchuť dodává omáčkám, polévkám nebo dušené zelenině. Pokud se semena anýzu před použitím pořádně rozemelou nebo rozdrtí, zřetelné anýzové aroma dokáže navodit i příjemný, svěží dech.
Anýz má stejně jako fenykl velmi příznivý vliv také na trávení. Povzbuzuje celý trávicí proces, zlepšuje chuť k jídlu, působí proti plynatosti a uvolňuje křeče v zažívacím traktu.
Jelikož má anýz sladce kořeněnou chuť a vůni, používá se nejen jako koření do jídel, ale třeba také jako ingredience při výrobě cukrovinek a alkoholických nápojů (například anýzovka, absint apod.)

Léčivé účinky

Dezinfekční a antibakteriální účinek anýzu je dobrou prevencí infekčních chorob trávicí soustavy. Může se užívat dokonce i při otravách jídlem, nebo při průjmových onemocněních. Anýz se už od pradávna osvědčil také jako výborný lék na kašel a bolavé průdušky. Ulevuje v době, kdy je kašel suchý a dráždivý.
S anýzem se také setkáváme coby se součástí dětských čajů, neboť příznivě působí proti kojeneckým kolikám. U kojících matek pak podporuje tvorbu mateřského mléka. Proto ho můžete najít i téměř ve všech čajích pro kojící maminky.
Ve starých herbářích se také uvádí, že anýzové semeno podporuje a zlepšuje plodnost u mužů, ale toto tvrzení není ničím podloženo.

an

Anýz v magii

Od středověku přetrval v lidovém léčitelství pro anýz přídomek všelék. Ve starém Egyptě znali účinky anýzu už v roce 1500 před naším letopočtem. Římané považovali anýz za afrodiziakum a v keltské magii, tam používali anýz za účelem vrácení mládí. Starší ženy si zavěšovaly anýz nad postel, aby si uchovaly vzhled dívek. Také se věřilo, že anýz dohlíží nad sny a zabraňuje nočním můrám. Anýz se plnil do váčků, anebo rovnou do polštářů. Pokud si koupíte esenciální olej „anýz“ a vdechujete jeho vůni, tak by mělo toto vdechování pomáhat i proti bolestem hlavy.

Anýz očima čtenářky Tiny5

Není na světě bylina, která by na něco nebyla. Anýz je bylinka, která provází moje děti od narození. Čaj z anýzu se dá koupit v lékárně, ale já jsem ho vařila, pomáhal holčičkám, když je bolelo bříško anebo když nespaly. Čaj z anýzu má také uklidňující účinky. Anýz pěstuji v truhlíku, na zahrádce se mi moc neujal. V zimě ho přidávám do vánočního cukroví, společně i s badyánem. Krásně ho provoní. Málokdo možná ví, že anýz se dá použít také jako repelent proti hmyzu, docela dobře funguje i proti komárům. Posílám recept na anýzový čaj, který působí třeba při nadýmání. Je jednoduchý.
Na dva hrníčky vody dáme 1-2 lžičky rozdrcených, dobře usušených anýzových semen. Zalijeme ¼ l. vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Místo cukru osladíme malinko medem, ale lepší je jen tak, bez ničeho. Pijeme po malých doušcích.

Příště: šalvěj lékařská

použitý zdroj: Zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Čtěte také:

   
18.07.2012 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. [26] haburi [*]

    Sml16Bylinky pokud to jde preferuji i u dětí před léky. Ze zkušeností vím, že jsou šetrnější a většinou i skvěle potporují imunitu. U malých dětí se nám osvědčil sirup Stopkašel, který je také přírodní. Cena vzhledem ke složení je fakt v pohodě a dětem chutná tak, jak žádný sirup předtím. Vyzkoušejte, opravdu pomáhá

    superkarma: 0 28.04.2014, 07:45:48
  2. [25] Jarkkka [*]

    Anýz používám skoro výhradně jenom v zimě kolem vánoc, do perníčků, do svařáčku, atd

    superkarma: 0 12.01.2013, 15:36:03
  3. [24] babočka12 [*]

    anýz vůbec nepoužívám,asi se po něm poohlédnu,a vyzkouším.

    superkarma: 0 30.07.2012, 10:45:49
  4. avatar
    [23] LudPa [*]

    Myslím, že v Štramberských uších anýz je. Chutnají mi.

    superkarma: 0 29.07.2012, 14:28:47
  5. avatar
    [22] saruz [*]

    Moc anýz v kuchyni nepoužívám.

    superkarma: 0 18.07.2012, 23:59:32
  6. avatar
    [21] Kytinkak [*]

    anýz dávám do perníčků

    superkarma: 0 18.07.2012, 21:23:30
  7. avatar
    [20] tajnostii [*]

    Moc ho nepoužívámSml23

    superkarma: 0 18.07.2012, 21:01:51
  8. [19] Trefa [*]

    Trefa:nevedela jsem ze se da u nas pestovat v kvetinaci.davam ho do peciva,hlavne na vanoce do vanocek.

    superkarma: 0 18.07.2012, 20:38:56
  9. avatar
    [18] Judo [*]

    Anýz moc nepoužívám.

    superkarma: 0 18.07.2012, 19:28:50
  10. avatar
    [17] arminka [*]

    používám ho tak jednou za rok na vánoce...

    superkarma: 0 18.07.2012, 18:55:02
  11. avatar
    [16] ladouch [*]

    Anýz moc nepoužívám, ale znám ho.Sml58

    superkarma: 0 18.07.2012, 16:26:24
  12. avatar
    [15] hubajda [*]

    Jindriska8 — #14 ani ja ne jen na vanoce do perniku

    superkarma: 0 18.07.2012, 14:09:35
  13. avatar
    [14] Jindriska8 [*]

    Bylinky používám,ale anýz jsem nezkoušelaSml80

    1. na komentář reaguje hubajda — #15
    superkarma: 0 18.07.2012, 12:19:02
  14. [13] step1 [*]

    Recept je na 2 hrníčky, ale vody se dává jen 1/4 l. Mně se vejde do jednoho hrníčku 1/4 l, tak kolik tam patří semen? Sml80

    superkarma: 0 18.07.2012, 11:57:51
  15. [12] Alexandra Stušková [*]

    Ano, na druhou fotku se nám opravdu "vetřel" badyán. Nejde o zkoušku, jste holt znalkyně ))

    Bude odstraněn a fotku schováme na příště - až budeme psát o badyánu))

    Děkujeme za upozornění Sml16

    superkarma: 0 18.07.2012, 09:44:33
  16. avatar
    [11] Hanula [*]

    Sml16mám ráda bylinky

    superkarma: 0 18.07.2012, 09:39:59
  17. [10] Evuš [*]

    Anýz jsem nepěstovala, zkusím zasadit do truhlíku jako letničku, obrázek č. 2 je badyán, o tom bude řeč asi někdy příště.

    superkarma: 0 18.07.2012, 09:36:11
  18. [9] Saritka [*]

    Ráda si tady o bylinkách vše přečtu.Sml16

    superkarma: 0 18.07.2012, 08:58:38
  19. avatar
    [8] wich [*]

    Tohle koření si oblíbím vždy každou zimu.Anýz používám při výrobě punče. Anýz je taky otevírající nóta jednoho z mých parfémů, ale nemůžu si teď vzpomenout kterého, myslím, že je skrytou složkou Hypnoticu a tam je takyk nakousnutí.

    superkarma: 0 18.07.2012, 08:55:20
  20. [7] Roland [*]

    Já se moc v koření nevyznám, ale souhlasím již s napsaným dole, že na obrázku č. 2 bude asi badyán.

    superkarma: 0 18.07.2012, 08:38:08
  21. [6] babca [*]

    anýz ráda používám

    superkarma: 0 18.07.2012, 08:30:07
  22. avatar
    [5] vmarta [*]

    ale to je badyán ...c c c Sml30

    superkarma: 0 18.07.2012, 08:20:43
  23. [4] karym [*]

    Jasně že je na druhém obrázku badyán. Zase nás zkouší Sml79

    superkarma: 0 18.07.2012, 07:39:13
  24. [3] lidicka [*]

    Dobrý recept určitě vyzkoušíme. Taky se mi nezdá ten obrázek, anýz to asi neníSml23

    superkarma: 0 18.07.2012, 06:48:04
  25. [2] kukátko [*]

    Pěkný článek, jen malá nejasnost:

    Mám takový dojem, že na té druhé fotce není anýz, ale badyán. Sml80

    superkarma: 0 18.07.2012, 06:41:10
  26. [1] esunad [*]

    Nedávno jsem četla útlou knížku o přírodních antibiotikách a tam se kromě jiného také psalo o antiparazitických účincích anýzu, proti svrabu a vším.. A ikdyž se o bylinky dost zajímám, sama moc všelijaké odvary a nálevy z bylin nemusím, spíš se zajímám o přijatelnější formu jejich využití při vaření. Proti nadýmání je výborná směs ve stejném poměru nadrtit semena anýzu, kmínu a fenyklu a tím kořenit pokrmy, nebo půl lžičky této směsi na šálek vody jako nálev. Někdy před upečením posypu bochník chleba semeny anýzu.

    superkarma: 0 18.07.2012, 00:47:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme