Novinky

Bylinkový chléb podle Pajdy

Čtenářka Pajda musí chleba péct, protože když se vrací z práce krám, kde by ho koupila, již je zavřený. Ale nejen to ji k tomuto dovádění s těstem dovedlo. Samozřejmě i vzpomínky na dětství. Díky Pajdo za příspěvek!

Na chléb mám krásné vzpomínky. Ještě za hluboké totality jsme si pro něj chodili k malému soukromému pekaři, který bydlel asi deset domků od naší chalupy a celé léto pekl. V zimě to bylo horší, neměl takový odbyt, přesto ale vydělal svým třem dcerám každé na slušný domek a sám si taky nežil zrovna špatně. Ostatně fronta i dvacet lidí před domem nebyla nijak vzácná. Kdo věděl, kdy má dojít, mohl přímo k peci.  A tam viděl, jak se chleby přehazují, pootáčejí a omývají, aby měly krásnou kůrku. A dalo se mrknout i na přípravu,  ale to už opravdu jenom z veliké protekce. Později se zpřísnily předpisy a ošatky s kynoucím chlebem musely být schované, ale dodnes si je pamatuji. A tu nádhernou vůni taky. Opravdu dobří známí mohli dostat i „malý“ chleba - kilovku. Ta byla asi to nejlepší...tolik té úžasné kůrky a žádná zbytečná střída!

Když jsem udělala státnice, půjčila nám máma chalupu a já samozřejmě první sháněla, aby byl čerstvý chléb. Zamluvily se dva pecny s tím, že by to mělo na jedno jídlo stačit. Donesly se dva kulaté chleby, položily se na utěrku, aby dýchaly a všichni spolužáci byli poučeni, že chleba je kvasový a musí vychladnout, jinak silně nadýmá. A šly se trhat maliny a rybíz na koláč. Za chvíli jsem se vrátila ze zahrady a nevěřila svým očím - na kredenci ležely dvě okousané hroudy bez kůrky. Nějaké nadýmání se vůbec neřešilo, vonělo to, chuť byla, tak co.

Pak jsem kupovala chleba v obchodě v Brně a druhy nějak moc neřešila. Ten správný voňavý to už stejně nebyl, tak co. Teprve po přestěhování jsem začala mít poněkud problém, protože pečivo se nakupuje dost  špatně, když ráno vyjíždíte ještě než otevře obchod a vracíte se, až když má obchod zavřeno. V našem okolí se totiž zavírá o pěti, aby prodavačky mohly ještě doma obstarat drůbež. Takže se pořídila pekárna a obden se peklo. Mlýn máme kousek, takže s moukou nebyl problém a chuť na experimenty nechyběla. Úplně nejlepší byl škvarkový chléb, do kterého jsem dala hodně škvarků a místo oleje sádlo. Stačilo ho posolit.

Oblíbený chleba mám bylinkový. Podobný recept proběhl na nějaké plzeňské gastronomické akci: 

  • 300 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 130 g polohrubé mouky
  • 370 g hladké mouky
  • špetka soli
  • lžička cukru
  • na 500 g kvasnice (lžička a půl kvasnic s ptákem)

Nalijeme a nasypeme do pekárny, program klasik a chystáme dál: na lžíci sádla nebo oleje osmažíme do růžova střední nakrájenou cibuli, přidáme: sůl, pepř, majoránku, papriku - po lžičce od každého, muškátový květ a ořech - květu 1/4 lžičky, ořechu třikrát přejet struhadlo.

Po zapískání přidáme do pekárny. Chleba je dobrý jen s máslem, ještě lepší opečený jako toust s troškou Flory, plátečkem šunky a nějakou tou zeleninou...

Recept je do pekárny, kdybych dělala s těstem na vále, tak bych udělala placku, potřela náplní, srolovala a pak stočila do šneka. Tak nějak ho dělaly naše babičky.

A teď mám doma i kvásek a chystám se na další pokusy - první už mám za sebou a byl vynikající. Fotku přikládám.

pajdiin chléb

Nemá sice ty obvyklé proužky, protože nemám ošatku, ale ona se časem objeví - hned, jak najdu bedýnku s pedigem...

Pajda


Můj vztah k chlebu

  • Pečete si vlastní chléb? Prozradíte recept?
  • Nedáte dopustit na bochník šumavy?
  • Nebo dáváte přednost rohlíkům, nebo bagetám?
  • Milujte černé chleby se semínky?
  • S čím si chleba nejraději mažete?
  • Vyrábíte si vlastní kvásek?
  • Pořídila jste si pekárnu na chleba? Používáte ji?
  • Vítáte hosty chlebem a solí?
  • Co pro vás znamená chléb?

Vaše úvahy, recepty, příběhy, fotky, videa, prostě vše, co vás k tomuto tématu napadne, posílejte na známý redakční e-mail

redakce@zena-in.cz

A já dnes na konci editace odměním jednu z vás, co přispějete, dvěma krásnými knihami.  První je k tématu: Chléb v hlavní roli od Mileny Volfové a druhá je z edice Hubneme s rozumem od Ivy Málkové a Jany Dostálové a jmenuje se: Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí.

   
08.08.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [3] marde [*]

    Škvarkový jsem ještě nemělaSml23

    superkarma: 0 09.08.2013, 06:51:06
  2. avatar
    [2] monkee [*]

    Dík za recept, bylinkový určitě ozkouším. Jsou to "moje vůně".Sml16

    Sádlo dávám většinou do housek, do chleba olej (i olivový).

    superkarma: 0 08.08.2013, 21:17:36
  3. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16krásné vzpomínky - ten škvarkový chleba musí být výborný...Sml67

    superkarma: 0 08.08.2013, 14:35:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme