Protože jsou tedy mléko a mléčné výrobky zdrojem nejen plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin, ale také řady vitamínů a minerálních látek, mysleme na ně také během letních měsíců. Navíc jejich další výhodou, kterou oceníte především v kuchyni, je jejich pestrost a skvělá kombinovatelnost s jinými surovinami. Hodí se jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů.

Potřebujeme:

  • 1 lžíce másla
  • 1 malá nadrobno pokrájená šalotka
  • 8 větších vajec
  • 1/3 hrnku Skyru natur
  • sůl, pepř na dochucení
  • ½ hrnku hrášku
  • ¼ hrnku nahrubo nasekané čerstvé petrželky                                                                                                              
  • ¼ hrnku nahrubo nasekané čerstvé máty
  • 60 g nahrubo nastrouhaného sýru feta                                                                                                                     
  • trochu bylinek na ozdobu

frittata

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 200°C.
  2. V litinové pánvi nebo zapékací misce při mírné teplotě rozpusťte máslo a doměkka osmažte šalotku, asi 2–3 minuty.
  3. V míse dobře rozšlehejte vejce se Skyrem. Dochuťte solí a pepřem, přidejte pokrájené bylinky a sýr feta.
  4. Směs nalijte do horké pánve nebo zapékací misky a míchejte.
  5. Jakmile se vajíčka začnou vařit – tuhnout, přesuňte vše do rozpálené trouby.
  6. Frittata je hotová, když je spodek upečený, ale horní část jemně vláčná.
  7. Nakonec dozdobte bylinkami a nastrouhanou fetou.

Více receptů najdete na www.mlekovaszdravi.cz.

Reklama