gulas

Potřebujete jen kvalitní kabanos nebo buřty, brambory, cibuli, papriku a trochu sádla. Během krátké doby vznikne moc dobré jídlo, nad kterým není nutné ohrnovat nos. Když jsem byla malá, tak to byla rychlá nouzovka, kterou jsme my děti i rodiče ještě s chutí vytřeli chlebem z talíře.

A když jsem teď byla nemocná, tak manžel vytáhnul z mrazáku kus dobrého kabanosu od našeho místního řezníka. Za pár minut už voněla domem cibule, za dalších pár minut kabanos a nakonec dokonalý guláš.

Suroviny

400 g kvalitního kabanosu
400 g brambor
3 velké cibule
kousek sádla
sladká i pikantní červená paprika
sůl a pepř
trocha hladké mouky na zahuštění
může být maličko smetany na zjemnění

Postup

Cibuli nakrájíme na středně velké kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, kabanos pokrájíme na kolečka.

cibule

Ve velkém hrnci rozpustíme sádlo, na kterém osmahneme cibuli dozlatova. Může to trvat asi tak 10 až 15 minut.

Přidáme kabanos a brambory. Promícháme a necháme asi tři minuty osmahnout.

Zasypeme paprikou, osolíme a opepříme. Můžeme použít směs sladké i pikantní papriky. Pro dospělé si můžeme dovolit udělat guláš trochu ostřejší, pokud budou jíst i děti, tak zvolíme raději jen sladkou papriku.

gulas

Zalijeme vodou a vaříme do změknutí brambor. Odlijeme si trochu vody z guláše, necháme trochu prochladnout a metličkou zašleháme trochu mouky. Až je mouka rozšlehaná a ve směsi nejsou hrudky, tak ji nalijeme do vařícího se guláše. Hned pořádně promícháme a necháme asi 15 minut provařit.

Podáváme s chlebem.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama