Vaření

Buřtguláš a jak na něj

Buřtguláš patří určitě ke klasikám české kuchyně. Je to jídlo levné, příprava je časově nenáročná a zvládnou jej uvařit i kuchaři začátečníci. Tak s chutí do práce!

Suroviny
Základem každého buřtguláše jsou pochopitelně buřty. Chcete-li kabanos, točený salám nebo párek. Pojmenujte si tuhle "nezdravou" uzeninu, jak se vám líbí. Záleží na vašem výběru, jestli použijete jemnější nebo mastnější.
Kdo má rád pikantní jídla, použije třeba ostřejší klobásku.
Pro čtyři osoby budete potřebovat asi půl kila uzeniny, kterou nakrájíte na kostičky nebo kolečka.

Další důležitou surovinou jsou brambory. Oloupané a omyté je nakrájíme na kostičky nebo půlkolečka, popřípadě kolečka. Množství záleží na vás, pro čtyři osoby je vhodných asi 500-800 g.

Zapomenout byste neměli ani na cibuli. Postačí jedna nebo dvě, nakrájené na drobné kostičky nebo půlkolečka.

Z kořenicích přísad je nezbytná sůl, pepř, gulášové koření a sladká paprika. Další záleží na vaší chuti. Někdo přidává ještě masový bujon, kmín, majoránku, česnek. Iljanka přidává dokonce bazalku a oregano.

Na smažení použijte to, co vám vyhovuje. Rostlinný tuk nebo sádlo je určitě nejvhodnější.
Na zahuštění můžeme použít mouku nebo instantní jíšku.

Postup
V hrnci rozpustíme sádlo (nebo rozehřejeme olej). Vsypeme nakrájené brambory, cibulku a uzeninu, které krátce osmahneme. Přisypeme sladkou papriku, gulášové koření a případné další koření. Promícháme a zasypeme moukou. Znova promícháme, velice krátce osmahneme a zalejeme vodou.
Vaříme až do změknutí brambor.
Příprava buřtguláše vám zabere asi půl hodiny, i se vším krájením a loupáním.
Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe chlebem.

Jde to i jinak...
Iljanka
přidává do guláše ještě smetanový sýr, popřípadě Palivec. Guláš tak získá smetanovou chuť.

Kdo má rád kyselejší jídla, může si do guláše přidat trochu octa.

Žábina dělá superrychlý buřtguláš: "Já dám nejdřív cibulku na tuk, pak na ni buřty, opeču je a zaliju Maggi gulášovou šťávou, která se rozmíchá v půl litru vody. Navíc do guláše dám vařit brambory nakrájené na kostičky. Guláš už nekořením, aby nebyl přeplácaný. A nakonec malinko zahustím instantní jíškou."

Na zahuštění nemusíte použít ani instantní jíšku, ani mouku. Pokud jednu nebo dvě brambory nakrájíte na výrazně menší kousky než zbylé brambory. Ty se potom v guláši rozvaří a zahustí jej.

Máte rádi houby? Klidně je do buřtguláše přidejte. Nepřehánějte to s množstvím, stačí jen pár pro chuť.

Ladia postupuje podobně jako v základním receptu, ale uzeninu smaží zvlášť a do guláše přidává až po změknutí brambor. Nezapomíná ani na hodně majoránky a česneku.



Máte nějakou speciální vychytávku na buřtguláš?

Dobrou chuť přeje

   

                                       
   
31.10.2005 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [52] jithule [*]

    dělám

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:36:34
  2. avatar
    [51] ivory [*]

    jednoduchý recept, když není moc času Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:52:20
  3. avatar
    [50] hubajda [*]

    rychlovka dobra

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:41:40
  4. [49] lucsej [*]

    jednoduchý ale dobrý:)

    superkarma: 0 18.07.2009, 22:27:44
  5. [48] pani [*]

    superkarma: 0 01.05.2007, 18:19:43
  6. [46] marad [*]

    Dobré jídlo,doma chutná všem.Zkusím uvařit ten tvůj a porovnám s mým osvědčeným receptem. Ráda experimentuji.

    superkarma: 0 12.09.2006, 17:45:02
  7. avatar
    [44] Věrulinka [*]

    Přidám,co dům dá.

    superkarma: 0 12.08.2006, 21:33:29
  8. [43] bewuskar [*]

    Buřtguláš je v naší rodině jedno z oblíbených jídel. Když chci jeho chuť zváraznit přidávám do něj bobkový list a když chceme nějakou změnu, můžete do něj přidat zeleninu. Začnete jako kdyby jste chtěli dělat lečo, cibulka, salám /buřty/, rajčata, papriky a pak už klasický postup jako u normálního buřtguláše. Mňam, asi dneska budeme vyřit :-DD

    superkarma: 0 02.08.2006, 08:15:34
  9. avatar
    [40] Vivian [*]

    Tohle jídlo prostě nepozřu (jako nepozřu nic, v čem jsou vařené uzeniny ), ale asi ho budu muset začít aspoň vařit, neb je po mně vyžadováno

    superkarma: 0 31.10.2005, 22:46:11
  10. avatar
    [39] mutina [*]

    Micuska: Jasně že to je brgůl. A taky je dobrej fagůl. To je prakticky totéž, ale z předvařených fazolí.

    superkarma: 0 31.10.2005, 19:47:55
  11. avatar
    [38] Odemětobě [*]

    opčený kabanos přidávám až nakonec do každého talíře,zůstane křupavý a to máme rádi.Navzdory předpisům EU ho dělám den předem,nechám odležet.Používám gulášovou směs koření od Vitany a pár stroužků česneku na závěr.

    superkarma: 0 31.10.2005, 18:38:07

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [36] Meander [*]

    Manx: Blbost. Ani na ten metrák to nedotáhneš

    superkarma: 0 31.10.2005, 15:40:13
  2. avatar
    [34] Meander [*]

    Manx: Tvoji bych si klidně dala, ty nejsi dvoumetráková soudružka Daňhelová Ale kvůli mně bys do ní tu rejži dávat nemusela

    superkarma: 0 31.10.2005, 14:55:13
  3. avatar
    [32] Meander [*]

    Manx: Mám za sebou týden diety o nenáviděných jogurtech a vývarech kvůli bolestivému zánětu v dásni. Ale ani ten smrtelný hlad by mě nedonutil sníst rajčatovou polévku s rýží. I když rajskou v pizzerii si dám s chutí

    superkarma: 0 31.10.2005, 14:40:31
  4. avatar
    [30] Kelly [*]

    Já dodnes nenávidím nudle s mákem. Ty nudle byly vždy studené, brrr ... a mák, ten pouze s pistolí u hlavy. svetluszka: u nás se zase říkává slepý guláš ... ať koukáš jak koukáš, maso nikde ...

    superkarma: 0 31.10.2005, 14:28:46
  5. avatar
    [29] *daisy* [*]

    Meander: zeva: markeet: Clerenc: takhle jsem jim vratila petrzelovou polivku (teda..ona byla obyc zeleninova, ale koren petrzele mi proste nechutna a ne a ne a ne )... Nastesti zpet do talire, takze jsem v trapeni nemusela pokracovat

    superkarma: 0 31.10.2005, 14:22:00
  6. avatar
    [28] gerda [*]

    já měla ve školní jídelně divné pocity nad každým jídlem. A to jsem docela žravá. Ten smrad je nezapomenutelný a jakmile mi ho jen trošku něco vzdáleně připomene, zas se mi houpe žaludek. Mně zas nechutnalo vařené hovězí. Člověk to pořád kousal, v puse to rostlo, vysychalo a spolknout se nedalo. Nakonec jsem to nacpala do pouzdra na příbory a bála se to přiznat. Další smrad...nesnáším jídelny!

    superkarma: 0 31.10.2005, 14:16:27
  7. avatar
    [27] Meander [*]

    Chybí mi tam mezera

    superkarma: 0 31.10.2005, 14:11:15
  8. avatar
    [26] Meander [*]

    ...rajčatová (ne rajská) polévka s rýží a k tomu dvoumetráková soudružka Daňhelová, co nám všem nalévala poctivé porce a přes našedávení a zelené ksichty nás nutila to ne sníst, ale sežrat... Smrt soudružkám!

    superkarma: 0 31.10.2005, 14:10:44
  9. avatar
    [25] markeet [*]

    Meander: ja takhle ohazovala po buchtickach s kremem . burtgulas nam ve skole snad ani nedelali.

    superkarma: 0 31.10.2005, 13:44:07
  10. avatar
    [24] Clerenc [*]

    Já do buřtguláše občas přidám, na slabé proužky pokrájenou bílou papriku, nebo konzervované bílé fazole

    superkarma: 0 31.10.2005, 12:54:22
  11. avatar
    [22] zeva [*]

    Meander: Chudinko, mě v mateřince donutila jedna "učitelka" jíst dršťkovou polívku, dostala jsem dokonce i pohlavek. Nenávidím jí do dneška. Polívku i tu paní učiteku. Dodnes si pamatuju její jméno. Jó, kdyby mi nandali buřt guláš, snědla jsem ho jako první

    superkarma: 0 31.10.2005, 12:40:19
  12. avatar
    [21] Meander [*]

    Miluju všechny druhy guláše - až na tenhle. Nesmazatelná vzpomínka z mateřské školy, kdy mi souška narvala lžíci buřťáku až do krku a já ohodila dva stoly jedním vrhem

    superkarma: 0 31.10.2005, 12:30:45
  13. avatar
    [20] Luciš [*]

    znám variantu bez zemáků s kysanou smetanou

    superkarma: 0 31.10.2005, 12:17:29
  14. avatar
    [19] gerda [*]

    Hodolanská omáčka Ingredience: 300 g brambor, 150 g kořenové zeleniny, 100 g sádla, 1 cibule, 80 g hladké mouky, 1/2 l smetany nebo mléka, 100 g sterilovaných okurek, 250 g klobásy, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl Postup přípravy: V litru vody uvaříme oloupané brambory se zeleninou, kořením a solí. Zvlášť na tuku osmahneme cibulku, přisypeme mouku a zalijeme smetanou. Krátce povaříme a vlijeme za stálého šlehání vařenou zeleninu i s vývarem. Koření vybereme. Do husté omáčky vsypeme na kostičky nakrájené okurky a klobásu. Podáváme s chlebovou plackou nebo těstovinami. Počet porcí: 4 Doba přípravy: 45 min. Autor receptu: Lada Kovářová překopírovala jsem a podmáslí, kterému moc nevěřím:), jsem nahradila smetanou.

    superkarma: 0 31.10.2005, 12:12:26
  15. avatar
    [18] Cher [*]

    já ho zahušťuji rozdrobených chlebem (tak 1-2 dny starým), bez kůrek

    superkarma: 0 31.10.2005, 11:58:41
  16. avatar
    [16] svetluszka [*]

    gerda: .... ....mývaly jsme to ve školní jídelně... ...ale moje máma to nikdy nevařila a já to taky neumím... Nebyl by recept..? Moc mi to vždycky chutnalo....

    superkarma: 0 31.10.2005, 11:44:45
  17. avatar
    [15] Jupíí [*]

    ten je pěkně odbytej, nasypat do hrnce a zasypat moukou . to by doma řvali.

    superkarma: 0 31.10.2005, 11:43:04
  18. avatar
    [13] *daisy* [*]

    gerda: nechutna

    superkarma: 0 31.10.2005, 11:08:53
  19. avatar
    [12] gerda [*]

    a co "hodolanská máčka?" Je to podobné guláši, ale vynechává se paprika, je to bílé a koření se bobkovým listem a novým kořením. A okyseluje se.

    superkarma: 0 31.10.2005, 10:36:01
  20. [11] vasenka [*]

    Panebože, mně se tohle jídlo úplně vykouřilo z hlavy a přitom je tak jednoduché, rychlé a chutné. Díky za inspiraci!!!!

    superkarma: 0 31.10.2005, 10:33:31
  21. avatar
    [10] Syrael [*]

    Micuska: jasně, osmažený je nejlepší, ale dát až nakonec :-))

    superkarma: 0 31.10.2005, 09:27:39
  22. avatar
    [9] Syrael [*]

    Mám vyzkoušené, že nejlepší je uzeninu přidat, až když jsou brambory měkké. Vyvařená uzenina sice trochu navoní guláš, ale sama o sobě pak nemá žádnou chuť. Takže hodně cibule (podle vzoru opravdového guláše: kolik masa, tolik cibule), na tom trochu orestovat brambory, posypat gulášovým kořením, zalít vřelou vodou...Po přidání uzeniny česnek, majoránku, a třeba i papriku na proužky. Nechat jen přejít varem. Někdy zahustím, někdy se zahustí samo :-) Mńam, dala bych si hned :-))))

    superkarma: 0 31.10.2005, 09:26:45
  23. avatar
    [8] Žábina [*]

    můj tatínek dokonce buřt-guláši říkal polívka a hrozně tím točil maminku

    superkarma: 0 31.10.2005, 09:25:30
  24. avatar
    [7] Micuska [*]

    U nás se tomu říká brgůl. Majoránka, kmín, paprika a hóódně česneku. A hlavně osmažit salám! Vynikající!

    superkarma: 0 31.10.2005, 09:17:05
  25. avatar
    [6] *daisy* [*]

    Taky mame bramborovy gulas. Davam i bobkovy list, novy koreni, cely pepr, mletou papriku

    superkarma: 0 31.10.2005, 09:04:17
  26. avatar
    [5] zeva [*]

    Jo, buřťák, ten máme taky moc rádi. A jako Ladia s majoránkou a česnekem

    superkarma: 0 31.10.2005, 08:24:12
  27. avatar
    [4] svetluszka [*]

    sunnynka: ...u nás je hluchej aby jsme mohly u jídla nydávat, že v něm není maso.... A mám ho moc ráda...

    superkarma: 0 31.10.2005, 07:36:46
  28. avatar
    [3] Evča [*]

    sunnynka: u nás také bramborový guláš článek je hezký

    superkarma: 0 31.10.2005, 07:06:50
  29. avatar
    [2] sunnynka [*]

    svetluszka: u nás se zase buřtguláši odjakživa říkalo "bramborový guláš"

    superkarma: 0 31.10.2005, 06:46:58
  30. avatar
    [1] svetluszka [*]

    ...u nás tomu říkáme " hluchej guláš" a já tam dávám i fazole z plechovky, hrášek , houby, rajčata, někdy i cuketu.... ...prostě co dům dá...

    superkarma: 0 31.10.2005, 06:05:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme