bulgur s tuňákem

Bulgur patří mezi zdravé a v současné době velice oblíbené suroviny. Můžete ho použít jako přílohu, ale také jako základ na teplý nebo studený salát s masem nebo rybou. Kombinovat se dá i se zeleninou a vytvoříte tak lehký bezmasý pokrm. Na léto ideální.

Když dáte bulgur vařit, za dvacet až třicet minut ho můžete podávat. Máte-li v úmyslu udělat z něj studený salát, uvařte si ho klidně den dopředu a na druhý den jen smíchejte s dalšími surovinami. My jsme dnes připravili teplý salát s konzervovaným tuňákem. Jeho výhodou je, že se dá jíst i studený, takže si ho můžete připravit třeba na oběd do práce.

Suroviny

  • 300 g bulguru
  • 400 g tuňáka v konzervě (ve vlastní šťávě nebo oleji)
  • 3 menší cukety
  • 1 šalotka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky

Postup

Dejte uvařit bulgurt podle návodu, do osolené vody.

Nakrájejte šalotku nadrobno. Dejte ji osmahnout na rozpálený olivový olej do velké pánve. Přidejte cuketu, nakrájenou na kolečka. Ochuťte solí, pepřem a přidejte oblíbené bylinky. Čerstvé nebo sušené. Opékejte společně tak dlouho, dokud nebude cuketa částečně hnědá.

Vsypejte do pánve uvařený, okapaný bulgur a promíchejte. Ještě podle chuti dolaďte.

Nakonec přidejte tuňáka z konzervy. Do směsi vlijte i šťávu nebo olej z konzervy. Ještě dodají celému jídlu lepší chuť.

Podávejte teplé nebo studené.

Dobrou chuť přeje Elly.

Když máte tuňáka, inspirujte se u nás

koriandrový naan se sýrem a tuňákem

tuňákový salát

panini

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama