Reklama

Kokos, respektive kokosová palma je rostlina, která člověku poskytuje prakticky všechno, co k životu potřebuje. Nakrmí ho, napojí, oblékne, poskytne mu přístřešek, ochrání ho před sluncem a zbaví ho nemocí. Přečtěte si, co jste možná o kokosu nevěděly!

kokos

Je sezona kokosů, v obchodech můžete nyní kokosové ořechy pořídit za velice příznivé ceny, pojďme si o nich říct trochu víc. V zemích, kde rostou kokosové palmy, se traduje, že když má člověk pět kokosových palem, nic jiného k životu nepotřebuje. Jedno arabské přísloví dokonce říká: „Kdyby se lidé na Zemi ocitli jen s jednou jedinou kokosovou palmou, žili by si šťastně a spokojeně celou věčnost.“ Proč je ale kokos tak chválen? Zjišťovali jsme...

...jak lze zužitkovat kokosovou palmu?

Na naši otázku by se dalo jedním slovem odpovědět: zcela. My si tuto rostlinu rozdělíme na části...

  • Listy

Jednou ze zemí, kde kokosová palma hraje prim, je Srí Lanka. Zde se využívají listy této palmy ve stavebnictví. „Kromě střešních tvarovek se z listů kokosových palem vyrábí i fasádní obklady,“ vysvětluje inženýr Marek Novotný, který si ze Srí Lanky přinesl nejeden zajímavý poznatek. Listy se zde do tašek, plotů a obkladů splétají podobně, jako se u nás pletou košíky z proutí. Ale to není jediné využití listů. V tropických krajích se z nich vyrábí rohože, již zmíněné košíky, klobouky i domácí obuv (sandále), z tvrdé střední části pak košťata.

  • Kmen

Palmové dřevo pocházející z vnější část kmene kokosové palmy je velice pevné a používá se na stavbu lodí. Celé kmeny kokosových palem (druhdy ještě stále rostoucí) se používají na stavbu domů, kde tvoří nosnou konstrukci. Svazují se k sobě, hádejte čím - provazy z kokosových vláken, které se získávají z obalu kokosových ořechů. Kůra kmene se pálí a vzniklý dým odhání moskyty.

  • Květy a míza

Květenství kokosu se suší a používá jako palivo. Kokosová míza odčerpaná z vrcholku palmy se používá na výrobu palmového vína toddy.

  • Plody

Kokosový ořech můžeme vnímat jako zdroj potravy. Zde asi všichni dobře víme, co všechno se z něj vyrábí. Kokos je totiž velice všestranná potravina: Pijeme jeho mléko, jíme jeho dužninu, konzumujeme kokosový olej. Zajímavým postřehem je, že kokosové mléko a olej mají antibakteriální účinky díky obsahu kyseliny laurové, jejímž dalším významným zdrojem je mateřské mléko.
A co zbytek kokosového ořechu? Ze skořápek se vyrábí misky, naběračky a číšky, které se do Evropy dovážely už ve středověku, vláknitý obal se využívá jako materiál na kokosové rohože, koberce, kartáče, provazy a lana (jimiž se mimo jiné svazují konstrukce domů, viz výše). Lze ho použít i jako izolační materiál, výplň polštářů nebo čalounění.

Zdroje...

Čtěte také...

Čtenářka Anai na Srí Lance...