Používáte v kuchyni brusinky? Jestli jste je ještě neochutnali, máme pro vás skvělý tip!

brusinky

Brusinky se už po staletí používají jako účinný lék i dobré koření. Jsou charakteristické svou nahořklou chutí. V ještě chutnější formě si můžete dopřát každý den. Brusinky se používají v kuchyni ve formě zavařených nebo sušených plodů, také se z brusinek dělá výtečný džem.

Brusinky se dnes nejí pouze k tradiční české svíčkové, ale objevují se i v mezinárodních kuchyních. Atmosféru Francie si můžete připomenout, když kromě dobrého vína připravíte variaci sýrů doplněnou brusinkovým kompotem. Ve Vídni se můžete ocitnout, když brusinky přidáte ke smaženému telecímu řízku a stejně tak belgická srnčí paštika nebo švédské masové kuličky se bez nich neobejdou. Do českých lesů se z dalekých cest vrátíte, když neopomenete brusinky servírovat ke zvěřinovým pochoutkám či prostšímu, ale o to víc oblíbenému „smažáku“. A nakonec sladká tečka palačinky nebo zmrzlinový pohár s brusinkami. Brusinky určitě oceníte pro nastávající čas svátečního vaření.

Náš tip: Sváteční menu si zpestřete brusinkami Kand

Rádi bychom vám doporučili zajímavé recepty, kde jsou ingrediencí brusinky:

Losos s brusinkovou omáčkou

Surovinybrusinky

  • 4 kousky lososa
  • citronová šťáva
  • 4 lžíce zavařených brusinek
  • 1 smetana na vaření
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl a barevný pepř

Postup

Kousky lososa pokapeme citrónem a trochu posolíme. Předehřejeme si troubu na 170 °C.
Mezitím připravené kousky lososa osmažíme na pánvi na olivovém oleji a poté vložíme do malého, máslem vymazaného pekáčku. Na lososa položíme ještě plátky másla, posypeme čerstvě nadrceným barevným pepřem a dáme do trouby péct cca 5-10 minut.
Po upečení by se měl losos rozpadat a měl by být pěkně růžový. Peče se s kůží, aby držel pěkně v celku.
Než se nám losos upeče, tak si připravíme jednoduchou omáčku. Do pánve, kde jsme osmahli lososa, přidáme smetanu a provaříme. Až smetana zhoustne, přidáme brusinky a mícháme. Povaříme asi 2 minutky.
Omáčka díky brusinkám dostane barvu a sladko-trpkou chuť.
Upečeného lososa přendáme na talíř a přelijeme hotovou omáčkou.
Podáváme s bramborem.

Srnčí paštika s portským a brusinkami

Suroviny

  • 800 g srnčího masa - můžete použít ořez, ten je ideální
  • 4 červené cibule
  • 150 g másla
  • 100 ml portského vína
  • 250 ml smetany
  • 1 vejce
  • sůl a čerstvě umletý pepř
  • brusinky na dochucení
  • trocha oleje

Postup

Maso na paštiku smažím i peču v litinovém hrnci. V tom si na plotně rozehřejeme trochu oleje. Vsypeme maso, které jsme osolili a opepřili. Osmahneme a přidáme cibuli, nakrájenou na velké kusy. Chvilku společně restujeme. Asi pět minut.

Zalijeme portským vínem, které necháme vyvařit, asi dalších pět minut. Můžeme zalít trochou vody (asi 100 ml) a dáme péct do trouby, na 150 °C, 60 minut.

Upečené maso necháme v litiňáku vychladnout. Potom k němu přidáme vychlazené máslo, smetanu a vejce a ponorným mixérém rozmixujeme. Nemusí to být úplně dohladka, výborné bude i když vám zůstanou v paštice kusy pečeného masa. Nakonec vsypeme brusinky a promícháme.

Směs nalijeme do formy na srnčí hřbet, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií a tuto formu dáme do vodní lázně. Voda by měla dosahovat to 3/4 výšky srnčího hřbetu. Kdo chce, může si paštiku zavařit i do sklenic nebo do keramických mističek s pokličkou - kokotek.

Paštiku dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi hodinu a půl.

Doporučuji odolat a paštiku vytáhnout vychlazenou z lednice až na druhý den. Paštika je výborná s brusinkami, dodají celkové chuti ten dokonalý šmrnc!

Reklama