Vaření

Brusinky dodají pokrmu tu pravou chuť!

Používáte v kuchyni brusinky? Jestli jste je ještě neochutnali, máme pro vás skvělý tip!

brusinky

Brusinky se už po staletí používají jako účinný lék i dobré koření. Jsou charakteristické svou nahořklou chutí. V ještě chutnější formě si můžete dopřát každý den. Brusinky se používají v kuchyni ve formě zavařených nebo sušených plodů, také se z brusinek dělá výtečný džem.

Brusinky se dnes nejí pouze k tradiční české svíčkové, ale objevují se i v mezinárodních kuchyních. Atmosféru Francie si můžete připomenout, když kromě dobrého vína připravíte variaci sýrů doplněnou brusinkovým kompotem. Ve Vídni se můžete ocitnout, když brusinky přidáte ke smaženému telecímu řízku a stejně tak belgická srnčí paštika nebo švédské masové kuličky se bez nich neobejdou. Do českých lesů se z dalekých cest vrátíte, když neopomenete brusinky servírovat ke zvěřinovým pochoutkám či prostšímu, ale o to víc oblíbenému „smažáku“. A nakonec sladká tečka palačinky nebo zmrzlinový pohár s brusinkami. Brusinky určitě oceníte pro nastávající čas svátečního vaření.

Náš tip: Sváteční menu si zpestřete brusinkami Kand

Rádi bychom vám doporučili zajímavé recepty, kde jsou ingrediencí brusinky:

Losos s brusinkovou omáčkou

Surovinybrusinky

  • 4 kousky lososa
  • citronová šťáva
  • 4 lžíce zavařených brusinek
  • 1 smetana na vaření
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl a barevný pepř

Postup

Kousky lososa pokapeme citrónem a trochu posolíme. Předehřejeme si troubu na 170 °C.
Mezitím připravené kousky lososa osmažíme na pánvi na olivovém oleji a poté vložíme do malého, máslem vymazaného pekáčku. Na lososa položíme ještě plátky másla, posypeme čerstvě nadrceným barevným pepřem a dáme do trouby péct cca 5-10 minut.
Po upečení by se měl losos rozpadat a měl by být pěkně růžový. Peče se s kůží, aby držel pěkně v celku.
Než se nám losos upeče, tak si připravíme jednoduchou omáčku. Do pánve, kde jsme osmahli lososa, přidáme smetanu a provaříme. Až smetana zhoustne, přidáme brusinky a mícháme. Povaříme asi 2 minutky.
Omáčka díky brusinkám dostane barvu a sladko-trpkou chuť.
Upečeného lososa přendáme na talíř a přelijeme hotovou omáčkou.
Podáváme s bramborem.

Srnčí paštika s portským a brusinkami

Suroviny

  • 800 g srnčího masa - můžete použít ořez, ten je ideální
  • 4 červené cibule
  • 150 g másla
  • 100 ml portského vína
  • 250 ml smetany
  • 1 vejce
  • sůl a čerstvě umletý pepř
  • brusinky na dochucení
  • trocha oleje

Postup

Maso na paštiku smažím i peču v litinovém hrnci. V tom si na plotně rozehřejeme trochu oleje. Vsypeme maso, které jsme osolili a opepřili. Osmahneme a přidáme cibuli, nakrájenou na velké kusy. Chvilku společně restujeme. Asi pět minut.

Zalijeme portským vínem, které necháme vyvařit, asi dalších pět minut. Můžeme zalít trochou vody (asi 100 ml) a dáme péct do trouby, na 150 °C, 60 minut.

Upečené maso necháme v litiňáku vychladnout. Potom k němu přidáme vychlazené máslo, smetanu a vejce a ponorným mixérém rozmixujeme. Nemusí to být úplně dohladka, výborné bude i když vám zůstanou v paštice kusy pečeného masa. Nakonec vsypeme brusinky a promícháme.

Směs nalijeme do formy na srnčí hřbet, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií a tuto formu dáme do vodní lázně. Voda by měla dosahovat to 3/4 výšky srnčího hřbetu. Kdo chce, může si paštiku zavařit i do sklenic nebo do keramických mističek s pokličkou - kokotek.

Paštiku dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi hodinu a půl.

Doporučuji odolat a paštiku vytáhnout vychlazenou z lednice až na druhý den. Paštika je výborná s brusinkami, dodají celkové chuti ten dokonalý šmrnc!

   
02.12.2013 - Vaření - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [45] AnezkaB [*]

    Brusinky jen ke svíčkové, jinak nepoužíváme. Jen někdy mlsáme sušené.

    superkarma: 0 16.12.2013, 11:19:44
  2. avatar
    [44] hanika [*]

    tak brusinky mám ráda sušené a nebo ke svíčkové - zrovna jí mám v lednici Sml30

    superkarma: 0 08.12.2013, 14:27:36
  3. avatar
    [43] vlaštovkaa [*]

    taky je mám ráda

    superkarma: 0 05.12.2013, 15:47:02
  4. [42] erusshka [*]

    brusinky miluju

    superkarma: 0 04.12.2013, 11:44:19
  5. [41] toraneko [*]

    obojí musí být mňamka, jen mám trochu problém od muže - s experimenty musím pomalu, jinak mi řekne "bylo to dobré, ale příště už to nedělej...!"

    superkarma: 1 03.12.2013, 23:33:30
  6. [40] helešicová [*]

    Brusinky mám nejraději se svíčkovou, to je mňamka.

    superkarma: 2 03.12.2013, 21:24:46
  7. [39] tvrdikova12 [*]

    brusinky v čemkoli...Sml22

    superkarma: 0 03.12.2013, 18:59:17
  8. [38] zdendura [*]

    U nás vedou kuřecí prsa ve smetanové omáčce s brusinkami

    superkarma: 0 03.12.2013, 10:53:45
  9. avatar
    [37] nelysek [*]

    Brusinky máme nejčastěji se svíčkovou a občas koupíme džus. Lososa vyzkouším Sml67

    superkarma: 1 03.12.2013, 01:34:44
  10. [36] Helena5 [*]

    svíčkovou s brusinkami mám ráda..jinak kupuji i brusinkový čaj...Sml16

    superkarma: 1 03.12.2013, 00:08:57
  11. [35] musilovahana [*]

    Sušené brusinky mám ráda.

    superkarma: 0 02.12.2013, 22:10:26
  12. avatar
    [34] iriii [*]

    Sušené jsou dobréSml22

    superkarma: 1 02.12.2013, 21:32:16
  13. avatar
    [33] xxkouckaxx [*]

    my je zobkáme jen sušené Sml16

    superkarma: 1 02.12.2013, 20:38:00
  14. [32] fiftous [*]

    jedině do svíčkovéSml67

    superkarma: 1 02.12.2013, 20:08:27
  15. avatar
    [31] iriii [*]

    Ty mám rádaSml22

    superkarma: 1 02.12.2013, 19:15:15

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] magicfish [*]

    brusinky jsou boží v jakékoli formě..zvlášť ty nasbírané v lese, ale to už jsem dlouuuho neokusila

    superkarma: 4 02.12.2013, 19:08:54
  2. [29] hlavička [*]

    brusinky mám ráda ke svíčkové Sml67

    superkarma: 2 02.12.2013, 18:02:00
  3. [28] karliki [*]

    Často jím brusinky,mám totiž problémy s uropoetickým systémem,časté nachlazení mě trápí od malička.

    superkarma: 3 02.12.2013, 17:59:22
  4. avatar
    [27] jarmil22 [*]

    Brusinky máme rádi tak že se u nás používají často kupuji při větším nákupu tak 3-4 balíčky na zahrádce ještě neplodí tak jsem zvědavá kdy začnou?

    superkarma: 0 02.12.2013, 17:22:10
  5. [26] DCOlga [*]

    Brusinky mám moc ráda a celý sáček dokážu sníst na posezení.

    superkarma: 1 02.12.2013, 16:30:49
  6. [25] Tereshi [*]

    Poslední dobou jsem si brusinky moc oblíbila.. a zvláštní je, že mi oproti rozinkách v pečivu vůbec nevadí.

    superkarma: 4 02.12.2013, 15:24:34
  7. avatar
    [24] Claire [*]

    Mám je ráda, sušené, kompot, k masu, prostě mi jedou - ale sbírat je - to nee,raději koupím.

    Borůvky na koláč ale jednou ročně nasbírámSml32Sml30

    superkarma: 2 02.12.2013, 15:06:43
  8. avatar
    [23] milča [*]

    brusinky  na svíčkovou..jinak spíš čajík..

    superkarma: 2 02.12.2013, 14:10:34
  9. [22] karkolka [*]

    Momentálně mám sušené brusinky,mám je ráda

    superkarma: 4 02.12.2013, 13:53:56
  10. [21] Zuza70 [*]

    Brusinky snad používáme jenom ke svíčkové.

    superkarma: 1 02.12.2013, 13:31:50
  11. [20] mishka30 [*]

    Brusinky mám moc ráda :)

    superkarma: 0 02.12.2013, 13:28:20
  12. avatar
    [19] Žofie [*]

    Dnes jsem koupila brusinky v čokoládě. jsem zvědavá, jaké budou Sml58

    superkarma: 0 02.12.2013, 13:06:49
  13. avatar
    [18] kristagg [*]

    marde — #15 Vnouček také rád sušené.

    superkarma: 0 02.12.2013, 13:05:20
  14. [17] yuzum [*]

    pohadka — #6 k hranolkům? to je zajímavé Sml16

    superkarma: 0 02.12.2013, 12:58:13
  15. avatar
    [16] Alena 12 [*]

    Mámráda brusinky Sml16v jakékoliv podobě Sml22

    superkarma: 0 02.12.2013, 12:52:02
  16. avatar
    [15] marde [*]

    Brusinky mám ráda sušenéSml22

    1. na komentář reaguje kristagg — #18
    superkarma: 2 02.12.2013, 12:52:01
  17. [14] Míša 12 [*]

    fulfy — #7 to znám

    superkarma: 0 02.12.2013, 12:47:59
  18. [13] Chezzie [*]

    take mame radi susene

    superkarma: 1 02.12.2013, 12:43:56
  19. [12] Ajula1 [*]

    sušené to je dobrota

    superkarma: 0 02.12.2013, 12:34:22
  20. avatar
    [11] dasena [*]

    hubajda — #4 já dávám sušené brusinky do závinu, ty to pěkně osvěžíSml22

    superkarma: 3 02.12.2013, 12:26:26
  21. avatar
    [10] Tulinka [*]

    Miluji sušené Sml20

    superkarma: 1 02.12.2013, 12:23:05
  22. [9] aniahon [*]

    Můžu zavařené i sušené, mňam. Sml16

    superkarma: 3 02.12.2013, 12:13:34
  23. [8] prababka [*]

    Brsinky  mně chutnaly vždycky, mám je ráda i kompotované jen tak.Kupuji si občas i sušené , mají známé léčivé účinky.

    superkarma: 2 02.12.2013, 12:10:55
  24. avatar
    [7] fulfy [*]

    Brusinky fakt můžu, hlavně ke svíčkový, kdy že zase u nás bude? Musím být hodnýSml57

    1. na komentář reaguje Míša 12 — #14
    superkarma: 4 02.12.2013, 12:08:22
  25. [6] pohadka [*]

    Brusinky můžu skoro ke všemu. Nejvíc mi chutnají s grilovaným hermelínem, mládě si je dává k hranolkům místo tatarky.

    1. na komentář reaguje yuzum — #17
    superkarma: 1 02.12.2013, 12:03:21
  26. avatar
    [5] hubajda [*]

    ewa2305 — #3 ja je davam obcas aj do strudlu ci vanocky ,ryzoveho nakypu misto rozinek

    superkarma: 1 02.12.2013, 11:49:53
  27. avatar
    [4] hubajda [*]

    miluji brusinky

    1. na komentář reaguje dasena — #11
    superkarma: 0 02.12.2013, 11:48:53
  28. avatar
    [3] ewa2305 [*]

    Miluji brusinky, brusinková omáčka k lososu, samozřejmě brusinky ke svíčkové, do paštiky a k paštice a brusinkový čaj, ale jen ten dobrý ze zavařených brusinek..a nebo si jen tak lžičkou uďobávat ze skleničky, letos jsem jich zavařila hodně a kdyby náhodou došly, tak zrovna tak dobré jako ty moje jsou od Klause Darba, ale ani se raději neptejte na cenu ...

    1. na komentář reaguje hubajda — #5
    superkarma: 2 02.12.2013, 07:46:55
  29. avatar
    [2] dasena [*]

    brusinky spíše na svíčkovou

    superkarma: 2 02.12.2013, 07:10:48
  30. [1] lidicka [*]

    Lososa bych si docela dala ale kde vzít srnčí na paštiku????Sml80

    superkarma: 0 02.12.2013, 05:42:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme