Domácnost

Brambory pečený, byly málo maštěný

Kryštof Kolumbus nejenže omylem objevil Ameriku, ale daroval nám Evropanům i takovou lahůdku, jako jsou (kromě mnoha jiných) brambory.

Jejich cesta k nám však nebyla příliš přímá. Roku 1533 přivezl Francesco Pizarro bedýnku brambor španělskému králi a ten věnoval několik kousků papeži. Papež pak obdaroval holandského kardinála a od kardinála dostal brambory primátor města Leyden. Díky primátorovi se dostal k bramborám vídeňský botanik Carol Clusius, který je pěstoval ve vídeňské a frankfurtské císařské zahradě jako vzácnou květinu!

Nevědomí Evropané se nejdřív pokoušeli konzumovat drobné zelené bobule z odkvetlých bramborových květů. Ochucovali je, připravovali na másle, vařili s cukrem, mákem, tvarohem i masem, ale ke zlepšení chuti to nijak nepřispívalo. Naopak! Ještě se ukázalo, že bobule jsou jedovaté! Lidská  zvědavost se však nakonec dopracovala až k hlízám, po jejichž uvaření se přišlo na ten fatální omyl. 

I přesto pak rolníci nechtěli pěstovat brambory a nepomáhala ani úřední nařízení. Francouzský král se tedy uchýlil ke lsti. Na svém panství v Grenelle dal vysázet velký lán brambor a v době jejich sklizně je nechal hlídat regimentem dělostřelců. Lidé byli velmi zvědaví, co je to za vzácnost, že ji musejí hlídat vojáci, a podle králových předpokladů začali v noci chodit na pole na lup. Ozbrojení strážci podle instrukcí nikoho nechytili a cena brambor prudce vzrostla i mezi rolníky.

Brambory pak našly široké využití v každé národní kuchyni. Bramborové pokrmy prospívají zejména lidem trpícím vysokým krevním tlakem; protože obsahují značné množství draslíku, který reguluje hospodaření organizmu s vodou. Odvodňující účinek brambor zabezpečuje vyplavování škodlivin z organizmu a odpovídající výživu buněk.

V bramborách se kromě toho vyskytuje molybden a chrom, což jsou prvky podporující metabolizmus cukrů a kyseliny močové. V bramborových hlízách jsou téměř všechny důležité minerály a stopové prvky.

Zinek zase udržuje ve správné funkci šlachy a produkci hormonů. Kromě toho brambory obsahují celý komplex kvalitních sacharidů, díky nimž se do nervů dostává glukóza, která napomáhá výkonnosti lidského organizmu a jeho koncentraci.

Bez  zajímavosti není ani koncentrace vitaminu C v bramborách - 20 mg na 100 g brambor.

Nezanedbatelný je i obsah kyseliny listové, která zabezpečuje správnou funkci nervů, krvetvorbu a růst. 

Potěšit nás může i to, že z brambor (pokud neplavou v tuku) se netloustne, třebaže mají vysokou nutriční hodnotu.

Dobrá rada: pokud si nemůžete koupit brambory z tzv. biologické produkce, kupujte pouze menší bramborové hlízy, protože velké brambory mívají vysoký obsah dusičnanů, kadmia a olova. Vyhýbejte se také konzumaci nezralých brambor, protože jejich zelené části obsahují rostlinný jed solanin vyvolávající bolesti hlavy, krku, břicha, průjmy i vážnější onemocnění.

A nakonec ještě pár babských rad: rozkrojeným bramborem můžeme velmi dobře čistit stoly, lavice a prkénka, čistit nože, příbory a plechové nádobí. Rozkrájené slupky z brambor (smíchané s vodou) vyčistí bezvadně sklo, hlavně láhve. Slupky jsou výborným prostředkem k odstranění sazí z kamen.

Nevím, zda se pustíte do velkého úklidu s bramborami, ale možná si připravíte nějakou bramborovou lahůdku, kterou vám Žena-in nabízí na jiném místě. Dobrou chuť!  

podle www.femme.sk

                   
   
22.06.2004 - Dům a byt - autor: Mirka Kožušková

Komentáře:

  1. avatar
    [17] Vivian [*]

    Luciš: a k tomu podmáslí...

    superkarma: 0 22.06.2004, 14:59:28
  2. avatar
    [16] Luciš [*]

    Zkoušeli jste v horkovzdušce jen tak na roštu opéct čtvrtky, trochu potřené olejem?

    superkarma: 0 22.06.2004, 14:25:39
  3. avatar
    [15] Vivian [*]

    já už neměla brambory snad tři měsíce... nechyběj mi v létě mi stačí lehký jídla... ale takovej bramboráček na sádle ...

    superkarma: 0 22.06.2004, 13:49:24
  4. [14] Searc [*]

    Moje dítě se rozhodlo, že brambory jíst nebude. Je po mně, já je za mala také nejedla, obzvlášť když v nich byl kmín Nehorší zážitek jsem měla ze školky, kdy po pečlivém vybrání kmínu na povrchu jsem uvnitř takových rozvařeninek měla nasypaný snad celý sáček - až tchýně mě je naučila jíst

    superkarma: 0 22.06.2004, 13:43:40
  5. avatar
    [13] Olina [*]

    Brambory u mne taky vedou. Ale slyšela jsem, že mají nějaký vliv na teď možná řeknu blbost, ale něco s regulací tepla v těle, že by po nich snad měl člověk mít studený nohy nebo tak něco a že přávě proto se má při vaření přidávat kmín.

    superkarma: 0 22.06.2004, 12:25:39
  6. avatar
    [6] Žábina [*]

    miluju brambory a všechny pokrmy z nich ....

    superkarma: 0 22.06.2004, 09:09:42
  7. avatar
    [5] Clerenc [*]

    Brambory miluju, kam se na ne hrabe ryze, nebo testoviny, ale to loupani Taky mi udelali radost tim, ze se po nich netloustne. Ale takove stouchane brambory s cibulkou na sadle asi moc dietni nebudou,co?

    superkarma: 0 22.06.2004, 08:37:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme