Víte, co nesmí chybět ve správném bramborovém salátu? Brambory. Všechny ostatní suroviny se liší podle toho, v jaké rodině salát vzniká. Ze svého dětství si pamatujeme saláty našich maminek a ty naše se buďto drží rodinné tradice, nebo naopak odlišují.

salát

Snažíme se dělat saláty trochu zdravější a proto do nich namísto hromady majonézy či tatarky, dáváme třeba bílý jogurt. Někdo má rád v salátu zakysanou smetanu, někdo použije jen zálivku z octu a olivového oleje.

V tom typicky českém bramborovém salátu, by kromě brambor neměly chybět kyselé okurky, vejce uvařené natvrdo, kořenová zelenina a cibule. Dochucený bývá solí a pepřem. Často se do něj přidává také šunka a hrášek. K „promazání“ se nejčastěji používá zmiňovaná majonéza nebo tatarská omáčka.

Někdo namísto šunky dává do salátu lehce opraženou anglickou slaninu a dochucuje salát hořčicí. Výborný je také salát připravený z lehce pikantní naložené zeleniny. Odpadne vám práce s krájením zeleniny na menší kousky, protože naložená zelenina je již nakrájená.

Takže, proč si trochu neulehčit práci…

V poslední době mě nejvíce zaujal recept na bramborový salát, do kterého jsou přidaná jablka.

Suroviny

  • 1 kg  brambor
  • 200 g celeru
  • 250 g jablek
  • 1 - 2 lžíce konzervovaného křenu
  • majonéza nebo zakysaná smetana
  •  1 - 2 citróny
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a čerstvě umletý černý pepř

Postup

Celer uvaříme v osolené a okyselené vodě. Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme, nakrájíme na drobno, promícháme s celerem, který jsme taky nakrájeli nadrobno. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme úplně vychladnout.
Jablka oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Přimícháme do salátu.
Křen promícháme s majonézou či zakysanou smetanou a přidáme do salátu. Přisypeme petrželku a důkladně promícháme.

Salát podáváme vychlazený.

Chystáte se na přípravu štědrovečerního salátu? Máme pro vás tip na zeleninové ingredience, které by v bramborovém salátu rozhodně neměly chybět. Naším doporučením jsou zeleninové směsi Moravanka, Hrášek s karotkou, a nesmíme zapomenout ani na naložené okurky od tradiční české značky Znojmia. Tyto okurky jsou vyráběny z nejkvalitnější zeleniny, do láků se nepoužívají sladidla, ale cukr, který je součástí tradičních receptur. Všechny tři produkty jsou ideální jako příloha, součást salátů, nebo jako oblíbená ozdoba slavnostních talířů a mís.

znojmia

Moravanka

Chutná a mírně pikantní směs naložené zeleniny ve sladkokyselém nálevu, kterou můžete použít jako přílohu k masovým pokrmům nebo jako výtečný základ nejen do bramborového salátu.

Složení: okurky, cibule, karotka, celer, hrášek, paprika, feferonky, ocet, cukr, sůl, kyselina citronová, kořenící výtažek, voda.

Hrášek s karotkou

Směs, kterou určitě využijete do polévek, zeleninových jídel, salátů i jako oblohu. Náš tip: výborně se hodí pro přípravu bramborového salátu, který budete připravovat pro sváteční tabuli. 

Složení: karotka, hrášek, voda, sůl.

Okurky v jedinečném sladkokyselém nálevu

Díky tradiční receptuře a chuti patří okurky k nejoblíbenějším výrobkům značky Znojmia. Domácí chuť láku podle utajeného receptu nelze ničím nahradit. Okurky jsou zpracovávány v tom nejvhodnějším čase zralosti a tím si zachovávají výbornou chuť, barvu i vůni.  

Okurky jsou k dostání v mnoha variantách, které uspokojí i ty nejnáročnější labužníky. Proto pro přípravu bramborového salátu vsaďte na jistotu. Okurky jsou základní ingrediencí pro bramborový salát a v kombinaci s hráškem s karotkou vaší sváteční večeři dodají jedinečnou chuť.

Reklama