bramborový guláš s pýchavkou

Rostou u vás houby? Pýchavka je taková zvláštní houba, kterou najdete hlavně na zahradách a loukách. Dorůstá se velkých rozměrů a použít ji můžete hlavně na řízky nebo guláš. My jsme zvolili druhou variantu a uvařili voňavý bramborový guláš.

Dostala jsem houbu. Vypadla jako kus bílého sýra. Ale byla to houba. Pýchavka. Dosud jsem ji nikde nenašla a nikdy jsem s ní nevařila. Ale spolu s pýchavkou jsem dostala radu, že je nejlepší na řízky nebo na guláš. Houbové řízky mě moc nebaví, a tak jsem zkusila guláš.

Vařila jsem svůj oblíbený bramborový guláš s klobáskou. Přidala jsem pýchavku a bylo to opravdu super! Alespoň už vím, že se mám po téhle houbě dívat, protože nám fakt chutná.

pýchavka

Suroviny

  • 250 g brambor
  • 250 g kvalitní klobásy
  • kus pýchavky (případně jiné houby, třeba žampiony - ale chuť bude trochu jiná)
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 3 stroužky česneku
  • sladká paprika
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce hladké mouky

suroviny na bramborový guláš

Postup

Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo, na kterém osmahnete nakrájenou cibuli. Krájejte na středně velké kostičky.

Přidejte česnek, sůl, pepř, na kolečka nakrájenou klobásu a kostičky pýchavky. Chvilku opékejte. Přidejte brambory a ještě chvíli míchejte.

Zasypejte paprikou, promíchejte a zasypejte moukou. Důkladně promíchejte a zalijte vodou.

Přiveďte k varu, stále míchejte a potom ztlumte teplotu. Vařte tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Nezapomínejte často míchat, aby se guláš nepřipaloval.

Podávejte s chlebem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama