Reklama

bramborový chléb

Suroviny

1 kg žitné chlebové mouky
3 nastrouhané vařené brambory
200 ml vlažné vody
1 kostka droždí (42 g)
1 lžíce soli
1 lžička cukru

Postup

V případě, že vlastníme domácí pekárnu, tak všechny suroviny postupně dáme do pekárny. Zapneme program Těsto a necháme těsto umíchat a vykynout.

Pokud pekárnu nemáme, připravíme si větší mísu, do které nalijeme vlažnou vodu. Do té přidáme rozdrobené droždí, cukr a lžičku mouky. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme nastrouhané vařené brambory, mouku, sůl a důkladně propracujeme v nelepivé těsto.
Necháme na teplém místě kynout asi 2 hodiny.

Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochníky, které necháme ještě dokynout pod utěrkou asi půl hodiny.

Chléb pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C. Asi po půl hodině teplotu stáhneme na 180 °C a dopečeme. Při pečení potíráme bochníky vodou.

Dobrou chuť přeje Maruška.