Brambory se začaly cíleně pěstovat v Peru už před 4-5 tisíci lety, ale do Evropy je přivezli Španělé až v roce 1565. Kdy se tyhle žluté pochoutky poprvé objevily na českém stole? První písemná zmínka o konzumaci brambor v Čechách je ručně psané menu z roku 1623. Svým hostům je servíroval šlechtic Vilém Slavata a sklidil úspěch, zprvu nedůvěřiví hosté si pochutnali na vařených bramborách s máslem a cukrem.

Jsou to ale hlavně osvícení vládci i vládkyně, kteří se zasloužili o to, že si dnes v Evropě můžeme pochutnávat na bramborách. Velký dík určitě patří pruskému králi Bedřichu II., zvanému Bedřich Veliký, který je v roce 1740 přikázal na svém území pěstovat, aby předešel hladomorům, stejně jako francouzskému Ludvíku XVI., který najal lékárníka  Permantiera, kterému daroval pozemky, na kterých pěstoval a hlavně vyšlechtil různé druhy brambor. Traduje se, že Permentier nechal schválně přes den hlídat pole s čerstvě zasazenými bramborami vojáky, aby vzbudil u lidí zvědavost. V noci hlídky odvolal a samozřejmě, že si je lidé jako podivnou vzácnost uloupili a doma zasadili. A o to právě panu Parmentierovi šlo. Z brambor se rychle stala módní potravina, která se ze šlechtických kuchyní rychle dostala i k prostým lidem. Dodnes kladou na hrob Permentiera lidé místo květin brambory, jako upomínku na jeho zásluhy. U nás to byla ale žena, která tak významně v tomto směru ovlivnila českou gastronomii. Byla to císařovna Marie Terezie, která dobře odhadla velký výživový potencionál brambor a přikázala, aby byly brambory v Čechách vysazeny na maximální vhodné ploše. Od té doby brambory tvoří jednu ze základních surovin české kuchyně.

Nejjednodušším i nejoblíbenějším lehkým letním jídlem jsou určitě  “brambory na loupačku“ s ochuceným tvarohem:

Brambory na loupačku s bylinkovými tvarohy

Suroviny: Pro 4 porce

  • 1 000g  brambor
  • 2 dl mléka
  • 200g másla
  • 2x 250g měkkého tvarohu
  • naťová cibulka
  • česnek
  • hladká petržel
  • libeček
  • pálivá paprika
  • pepř
  • sůl

Dobře omyté brambory uvaříme ve slupce do měkka, nakrojíme do kříže a do řezu vložíme kousek másla. Jeden tvaroh rozmícháme s trochou mléka do hladka, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a promícháme. Druhý tvaroh také rozmícháme s trochou mléka a ochutíme paprikou, solí, nasekaným libečkem, přidáme najemno nasekanou naťovou cibulku.
Brambory servírujeme na talíři společně se dvěma miskami ochucených tvarohů.

Tento recept vám přinášíme ve spolupráci se zajímavým projektem Czech Specials.

Možná se někteří z vás na svých cestách po České republice setkali v restauracích s modrým logem s textem Czech Specials. Jaký je význam tohoto loga? Co vlastně označuje? 
Czech Specials je společným projektem agentury CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Klade si za cíl popularizovat českou kuchyni v tradičním i moderním pojetí, propagovat a podporovat restaurace, které tuto kuchyni nabízejí, a v konečném důsledku do dobrých českých restaurací přivézt více hostů. Prezentuje českou kuchyni jako rozmanitou v rámci jednotlivých regionů, plnou jedinečných pokrmů a české restaurace jako místo, kde domácí i zahraniční turisté mohou počítat s kvalitními službami.
Czech Specials je zároveň certifikační značkou, která má zajistit, že v takto certifikovaných restauracích budou hostům poskytovány kvalitní služby a tradiční české pokrmy budou podávány v odpovídající kvalitě.

Více se dozvíte na www.czechspecials.cz .


 
 
 

Reklama